2007. július 18.,  szerda
NAPI
Meggyalázták Hofi síremlékét
Ismeretlenek ellopták Hofi Géza síremlékérõl a bronzból készült bakancsot, palástot és a babérkoszorút. A fõpolgármester félmillió forintot ajánlott fel a nyomravezetõnek.

A tájékoztatás szerint vasárnap este 5 óra és hétfõ reggel 9 óra között ismeretlen tettes eltulajdonította Hofi Géza síremlékérõl a bronzból készült palástot, babérkoszorút és bakancsot. A XII. kerületi rendõrkapitányság lopás miatt indított nyomozást.

Hofi Géza, a 2002. április 10-én elhunyt Kossuth-díjas színmûvész síremlékét 2004 áprilisában avatták fel Budapesten, a Farkasréti temetõben. Az emlékmûvet Asszonyi Tamás Munkácsy-díjas szobrászmûvész tervei alapján Fáskerti István kõszobrász és Kunos Mihály Vilmos öntõmester készítette – írja az MTI.

„A síremlék hosszú utat foglal egybe: a bakancsot, ami Kõbányáról indult, és amely Hofi lelki bakancsa volt mindig, mert mindig úgy tudott szólni, hogy a bakancsosok is értsék. Az oszlop, amin a levetett vándorköpeny van, s a tetején a Kossuth-díj, a babérkoszorú, ami, úgy sejtettük, talán félúton megkoronázza útját" – fogalmazott beszédében Horváth Ádám, rendezõ, utalva a síremléken látható szimbólumokra.

Arató Gergely, az MSZP országgyûlési képviselõje kedden az MTI-vel közölte: összefogásra szólít fel az emlékmû mielõbbi helyreállításáért mindenkit, aki szerette és tisztelte Hofi Géza munkásságát. A kõbányai képviselõ arra kér mindenkit, hogy "a korábbinál is nagyobb figyelemmel meséljük el gyermekeinknek és unokáinknak, ki is volt "a Hofi", hogy a jövõben ne történhessenek a vasárnap éjszakaihoz hasonló szégyenletes események".

A fõpolgármester félmillió forintot ajánlott fel annak a nyomravezetõnek, aki a rendõrség segítségére tud lenni a lopás felderítésében és a tettesek kézre kerítésében. Demszky Gábor az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmaz: "Tettük nem tekinthetõ egyszerû lopásnak vagy rongálásnak: kimeríti a sírgyalázás fogalmát."

A budapesti rendõrfõkapitányt arra kérte a fõpolgármester, hogy "minden rendelkezésére álló eszközzel igyekezzen fényt deríteni a bûncselekmény körülményeire", továbbá, hogy mostantól szigorúbban ellenõrizzék a nemesfém-felvásárlók forgalmát. A Budapesti Temetkezési Zrt. a sírhely helyreállításának összes költségét magára vállalja - közölte Demszky Gábor.

Forrás: figyelonet.hu

még több
még több hír
NAPIbulvár
Utolsóként költözött be, első helyezett lett a ValóVilág 7-ben Robin
Két lábon járó hulla vagyok – írta a Mail on Sunday tudósítójának küldött levelében a Dzsihád..
Sarah Palin vs. Bristol Palin
NAPIAktuális
Az Iránnal a nukleáris programjáról kötendő megállapodás létében fenyegetheti Izraelt
A vizsgálat túlnyomórészt pozitív eredménnyel zárult.
Három, egymástól független midibusz-beszerzési tender van folyamatban
NAPIsport
A magazin honlapján olvasható rangsorban az 1741. helyet foglalja el
A zárónapon is remekeltek a magyarok a X. CMAS Uszonyosúszó Világkupán.
Jól indult az év a vitorlázó Berecz Zsombor számára.
kapcsolódó
24 óra
BLOGZÓNA
aktuális
KATEGÓRIÁK
siccpasik
napiászonline
Kövess minket!
Híradó Media Kft. 2006-2015 Napiaszonline.hu