Share on Google+
2007. július 18.,  szerda
NAPI

Meggyalázták Hofi síremlékét

Ismeretlenek ellopták Hofi Géza síremlékérõl a bronzból készült bakancsot, palástot és a babérkoszorút. A fõpolgármester félmillió forintot ajánlott fel a nyomravezetõnek.

A tájékoztatás szerint vasárnap este 5 óra és hétfõ reggel 9 óra között ismeretlen tettes eltulajdonította Hofi Géza síremlékérõl a bronzból készült palástot, babérkoszorút és bakancsot. A XII. kerületi rendõrkapitányság lopás miatt indított nyomozást.

Hofi Géza, a 2002. április 10-én elhunyt Kossuth-díjas színmûvész síremlékét 2004 áprilisában avatták fel Budapesten, a Farkasréti temetõben. Az emlékmûvet Asszonyi Tamás Munkácsy-díjas szobrászmûvész tervei alapján Fáskerti István kõszobrász és Kunos Mihály Vilmos öntõmester készítette – írja az MTI.

„A síremlék hosszú utat foglal egybe: a bakancsot, ami Kõbányáról indult, és amely Hofi lelki bakancsa volt mindig, mert mindig úgy tudott szólni, hogy a bakancsosok is értsék. Az oszlop, amin a levetett vándorköpeny van, s a tetején a Kossuth-díj, a babérkoszorú, ami, úgy sejtettük, talán félúton megkoronázza útját" – fogalmazott beszédében Horváth Ádám, rendezõ, utalva a síremléken látható szimbólumokra.

Arató Gergely, az MSZP országgyûlési képviselõje kedden az MTI-vel közölte: összefogásra szólít fel az emlékmû mielõbbi helyreállításáért mindenkit, aki szerette és tisztelte Hofi Géza munkásságát. A kõbányai képviselõ arra kér mindenkit, hogy "a korábbinál is nagyobb figyelemmel meséljük el gyermekeinknek és unokáinknak, ki is volt "a Hofi", hogy a jövõben ne történhessenek a vasárnap éjszakaihoz hasonló szégyenletes események".

A fõpolgármester félmillió forintot ajánlott fel annak a nyomravezetõnek, aki a rendõrség segítségére tud lenni a lopás felderítésében és a tettesek kézre kerítésében. Demszky Gábor az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmaz: "Tettük nem tekinthetõ egyszerû lopásnak vagy rongálásnak: kimeríti a sírgyalázás fogalmát."

A budapesti rendõrfõkapitányt arra kérte a fõpolgármester, hogy "minden rendelkezésére álló eszközzel igyekezzen fényt deríteni a bûncselekmény körülményeire", továbbá, hogy mostantól szigorúbban ellenõrizzék a nemesfém-felvásárlók forgalmát. A Budapesti Temetkezési Zrt. a sírhely helyreállításának összes költségét magára vállalja - közölte Demszky Gábor.

Forrás: figyelonet.hu

még több
még több hír
NAPIbulvár
A napokban Krisztián úgy érezte, megtalálta igaz barátait..
Meghiúsult az énekesnő utazása.
Matthew McConaughey kék színű kísértettel osztozik otthonán
NAPIAktuális
Magyarország csatlakozása újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett.
A Google ismét meglepetéssel drukkolt elő.
Átadták az ország vezető sörgyárának, a Dreher Sörgyáraknak két új, összesen 4400 négyzetméter..
NAPIsport
21. századi modern kiállítás a vitorlássportról és a Balatonról
Ifjabb Tóth János szerint a legfontosabb, hogy végigmenjenek Egerben.
A Miskolci Rendőrkapitányság csapata nyerte a színvonalas megmérettetést.
kapcsolódó
24 óra
CSAK RÖVIDEN
aktuális
KATEGÓRIÁK
siccpasik
napiászonline
Kövess minket!
Híradó Media Kft. 2006-2015 Napiaszonline.hu