Share on Google+
2015. április 28.,  kedd
NAPIUtazás

Új-Zélandi tudnivalók

Kisebb vagyon elleni bűncselekmények, jellemzően lopások, gépkocsi-feltörések fordulnak elő a turisták által látogatott helyeken.

Időjárás

Új-Zélandon az évszakok alakulása az Európában megszokottnak fordítottja. Tavasz szeptembertől novemberig, nyár decembertől februárig, ősz márciustól májusig, tél júliustól augusztusig tart. (Aucklandon és környékén a nyári hőmérséklet nappal 18-20, éjszaka 11-13 Celsius fok). Nyári utazás esetén is javasolt a hazai őszi, esős, szeles évszaknak megfelelő ruhával készülni az utazásra. A szigeteken és a délebbi országrészben ennél hidegebb időjárásra kell számítani.

A sziget egyes sűrűn lakott területei aktív szeizmikus zónában fekszenek. Földrengés esetén értelemszerűen kövesd a helyi hatóságok útmutatásait. Az új-zélandi polgári védelem honlapja: civildefence.govt.nz vagy www.getthru.govt.nz. Az időjárás – különösen télen – rendkívül változékony. Időjárási előrejelzés: metservice.com. Az ország földrajzi fekvéséből adódóan egészségügyi kockázatot jelent az erős napsütés, mivel a déli féltekén vékonyabb az ózonréteg. A Tokelau-szigeteken november és április között tart a monszun évszak, ilyenkor egy-egy tájfun is lecsaphat a szigetekre.

Közlekedés

Repülővel – Új-Zéland hét nemzetközi repülőtere közül az aucklandi és a christchurchi a legjelentősebb. Az Air New Zealand ugyan a nemzeti légitársaság, de jelentős az Qantas Airways is. Az Auckland Nemzetközi repülőtér egy nemzetközi terminál és két hazai terminál birtokosa, ingyenes buszjáratok kötik össze mind a hármat. Taxik és transzferbuszok a várost és a repülőteret. A Christchurchi repülőtér a déli sziget légi kapuja. A repülőtér 10 kilométerre fekszik a várostól, buszjáratok és taxik kötik össze. Valamennyi nagyobb városnak van saját repülőtere, az Air New Zealand járatain túl számos kicsi és regionális légitársaság fedi le a szigetország belső légiközlekedését.

Busszal – InterCity autóbuszjáratok mind a két szigeten közlekednek, Newmans buszok pedig az északi, míg a Mt. Cook a déli szigeteken jár a települések között. Rendkívül kedvező kombinált bérletek válthatók.

Vonattal – A vasúti szolgáltatás nagyon gyors, modern és kényelmes, a viteldíjak a buszhoz mérten olcsóbbak. Rendkívül kedvező kombinált bérletek válthatók.

Autóval – Igy lehet igazán megismerni az országot, az utak állapota jó és az üzemanyag ára is kedvező. Lehet bérelni autót, lakókocsit és motorkerékpárt és előre, online foglalva kedvezményes. Szigetközi komp közlekedik Wellington (Északi-sziget) és Picton (South Island) között egész évben, ez egy nagyon festői út Pictonból indulva.
Baloldali a közlekedés. Az ország úthálózata jó minőségű, leggyakrabban kétsávos. Az utak Wellington és Auckland között elég terheltek, de jó a minőségük. Érvényes magyar vezetői engedéllyel vagy nemzetközi vezetői engedéllyel a beutazástól számított egy évig lehet vezetni. Egy évnél hosszabb tartózkodás esetén ki kell váltani az új-zélandi vezetői engedélyt.

Egészség

Új-Zélandon a közegészségügyi helyzet jó. Az orvosi ellátás színvonala megbízható. A csapvíz iható. Védőoltásra nincs szükség. A magas orvosi és gyógyszer költségekre tekintettel, elutazás előtt teljes körű utazási biztosítás megkötését ajánljuk. A biztosítás terjedjen ki minden olyan tevékenységre (búvárkodás, vadvízi evezés, hegy- és sziklamászás stb.), amelyet új-zélandi tartózkodásod alatt folytatni szeretnél.

Az új-zélandi karanténszabályok szigorúak, az országba nem lehet bevinni nyers élelmiszereket (hús, húskészítmények, méz, tejtermékek stb.) A repülőtéren az új-zélandi hatóságok alaposan átvizsgálják a beutazók csomagjait, esetleg fertőtlenítést rendelhetnek el a szerves anyagból – fa, csont, bőr stb. - készült tárgyak esetében. Eredeti csomagolásban lévő egyéb élelmiszereket (fűszereket, csokoládét) általában beengednek az országba. A hatóságok pénzbüntetéssel sújthatják a karanténszabályok megszegőit.

A Tokelau-szigeteken az egészségügyi ellátás színvonala korlátozott, ezért szükség lehet arra, hogy az egészségügyi ellátásra szoruló személyt légi úton szállítsák Új-Zélandra. Ennek költsége rendkívül magas, és gyakran előre kell fizetni. Ugyanakkor a szigeteken nincs banki szolgáltatás, és csak készpénzzel lehet rendezni a számlát.

A Cook-szigeteken a szúnyogok által terjesztett dengue-láz veszélyével kell számolni. Az országban turistákat veszélyeztető veszélyes hüllők (kígyó, skorpió, krokodil), rovarok és vírusok nincsenek, azonban a tengerpartokon előforduló láthatatlan víz alatti áramlatok veszélyessége miatt csak a kijelölt helyeken szabad fürdeni. Fürdéskor érdemes vigyázni a természetes forró vizű termálmedencékben, ne merítsd a víz alá a fejed, mert az agyhártyagyulladás kockázata megnő.

Az országra nem jellemzőek a veszélyes vadon élő állatok és nincsenek elvetemült kígyók, tengeri krokodilok se, de azért legyél óvatos. A Katipo pók mérgező, de nagyon ritka. A Déli-sziget egyes vidékein a szüntelen homok lehet zavaró.

Vám & pénz

Az ország elhagyásakor tilos kivinni kagylókat, koralldarabokat, beleértve a tengerben és tengerparti strandokon találtakat is. A nemzetközi gyakorlatban általánosan tiltott (drog, fegyver, biológiai, vegyi stb.) árukon túlmenően mindennemű nyers élelmiszer, mezőgazdasági termékek, elefántcsontból készült ékszerek bevitele tilos. Narkotikumot tartalmazó szív, depressziós és egyéb gyógyszerek bevitele csak eredeti csomagolásban és a gyógyszert rendelő orvos igazolásának felmutatásával történhet. Bankidő: 9:00-16:30, hétfőtől péntekig. Postahivatalok nyitva tartása: 8:30-16:30, hétfőtől péntekig, 9:00-12:00, szombaton. Üzletek nyitva tartása: 9:00-17:30, hétfőtől péntekig, 10:00-16:00, szombaton, 11:00-15:00, vasárnap. ATM szinte mindenhol megtalálható.

Ahol segítenek

Az országban semmilyen hivatalos magyar képviselet nincs. Az Új-Zélandra is akkreditált magyar nagykövetség Canberrában (Ausztrália) található, ezért baj esetén vedd föl a kapcsolatot Magyarország Új-Zélandon működő tiszteletbeli konzulátusaival vagy az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével. A Wellingtonban, Aucklandben és Christchurch-ben működő magyar tiszteletbeli konzulátusok indokolt esetben segítenek.

A magyar állampolgárok turistaként vagy látogatóként vízum nélkül utazhatnak be, ha 90 napnál kevesebb időt töltenek a szigetországban. De igazolniuk kell, hogy elegendő pénzzel (körülbelül 1000 új-zélandi dollár/fő/hónap) rendelkeznek. Az Új-Zélandról Ausztráliába utazni akaró magyarok ne felejtsék, hogy csak vízum birtokában léphetnek be Ausztráliába!

Nota bene

Új-Zélandiak nagyon is büszkék országukra, és zokon veszik, ha valaki országukat s népüket Ausztráliával összekeveri vagy egy kalap alá veszi… Nyelvi nehézséget okozhat egyes északi területeken a maorival keveredő angol nyelv.

Hálózati feszültség és ennek periódusa megegyezik az otthoni 220 V 50 Hz-cel. Használatához - az eltérő hálózati aljzatok miatt - hálózati adaptert kell venni, mely kapható a repülőtéren is. Ára 4-7 NZD. Vezeték nélküli telefonokat ottani használat előtt Magyarországon be kell vizsgáltatni. Az eltérő frekvenciák használata miatt a készülékek ugyanis interferenciákat okozhatnak.

Borravaló: nem szokás adni és elvárni. Időeltérés Új-Zéland és Magyarország között +11 óra. Sürgősségi szolgáltatások hívószáma: 111

Forrás: fuggetlenutazo.com
még több Utazás
Továbbra is erdőtüzek pusztítanak a dél-dalmáciai Makarska riviéra közelében, az újabb tűzeset..
Rétvári Bence szólt arról, hogy az Erzsébet-táborok fejlesztése keretében három év alatt 26..
Dilemmában vagy, hogy saját magad által vagy szervezett úton indulj nyaralni? Összegyűjtöttünk..
Halálra mart egy cápa egy kite szörfös férfit a Franciaországhoz tartozó csendes-óceáni..
Az ősz sok szempontból még a nyárnál is ideálisabb, ha pihenésről és utazásról van szó! Miért..
még több hír
NAPIbulvár
Remek volt a sminkje, jó ruhát választott, és kifejezetten előnyös volt Rogán Cecília frizurája is a..
A sokszor ridegnek tűnő Victoria Beckham elképesztően keményen dolgozik azon, hogy a felépített..
A műsorvezető szereti teljesen lefoglalni magát. Két gyermek mellett ez nem is olyan lehetetlen. Most egy..
NAPIAktuális
A Tesco nem tartotta be az időpontot az adatok elküldésével, így a dolgozók határozottan fognak..
"Ön egyetért-e a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazással?"..
Hétfőn tovább fokozódik a hőség és a héten minden nappal csak egyre melegebb lesz.
NAPIsport
Hosszú Katinkát még a vizes vb utolsó napján is ünnepelhette a közönség, 400 méter vegyesen..
A Nemzeti Sport információi szerint az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapata ma jelenti be, hogy..
A 13 éves ráckevei motokrosszos megnyerte a hollandiai Arnhemben a szuperkrossz Európa-bajnokságot.
kapcsolódó
24 óra
CSAK RÖVIDEN
aktuális
?
KATEGÓRIÁK
siccpasik
napiászonline
Kövess minket!