Share on Google+
2015. április 29.,  szerda
NAPIUtazás

A világ 8 legizgalmasabb földalatti látványossága

Tedd hát félre a napszemüvegedet, az a csúnya lyuk az ózon pajzson nem fog a továbbiakban problémát okozni.

1. Cabinet War Rooms | London


A 21 szobából álló időkapszula - a korábbi Office of Works (Munkaügyi Minisztérium) épülete - a Westminsterben található, pontosabban alatta. A Cabinet War Rooms (Háborús Kormány Iroda) sokkal érdekesebb emléket állít a második világháborúnak, mint bármely elsivatagosodott csatamező. Winston Churchill innen irányította az egész angol hadjáratot. Szinte még hallani, ahogy a linóleummal borított folyosókon csoszog. Akárhova néz a látogató a múzeummá lényegült bunkerban, mindenhol történelmi jelentőségű tárgyakra bukkan, a világtérképen feltüntetett torpedótámadások ezrei, vagy éppen a mikrofon, amin Churchill a népéhez szólt. (King Charles St., 15 Ł)


2. Ruakuri Barlang | Waitomo


Búvárruha, pipa, védősisak lámpával, a háromórás rafting a Huhunui folyón a Waitomo Barlangokba a földgolyó egyik legszokatlanabb felfedezőtúrája. 80 méter mélységben az apró lámpák által megvilágított kamrák és cseppkövek sorozatán vezet keresztül az út. A boltozatos mennyezeten szentjánosbogarak. Figyelem: a túra egy pontján le kell ugrani egy kis vízesésről a semmibe. Az új-zélandi túravezető mindig azt mondja, még senkit sem veszítettek el. (A Ruakuri túrákra a Black Water Café-ban lehet jelentkezni, Main Rd. Waitomo, Fotó: waitomo.com)
 

 
3. Majakovszkij metróállomás | Moszkva


A nép palotái, a moszkvai metróállomások (amelyek a második világháborúban óvóhelyként szolgáltak) a kommunista uralom ajándékai. Minden állomás egyedi és különleges, gazdagon díszített. Állítólag minden moszkvainak van egy kedvenc állomása. Sokuké a Majakovszkij állomás, amely 1938-ban készült el. A tervező Alexei Dushkin díjat nyert a párizsi világkiállításon karcmentes acél oszlopaival, színes mennyezeti mozaikjaival, az egyiken egy repülőgép kék és sárga ejtőernyősöket szór. (A moszkvai metrórendszer naponta 5.30 - 01.00-ig tart nyitva. Fotó: flickr.com by Tim Adams)

4. Seti I. síremléke | Luxor

 


A legtöbb Királyok Völgyébe látogató Tutenkhamen sírját keresi fel, én jobban szeretem I. Seti síremlékét (i.e. 1304-1318). A remekül elhelyezett relifek némely részleteket illusztrálnak a Halál Könyvéből. A pep, az 52 láb hosszú kígyó, az ősi káosz szimbóluma, több falon is feltűnik. Az egyiptomi temetési kamra boltozatos mennyezetén különös térkép mutatja a csillagkonstellációkat, így ez az egyetlen hely a világon, ahol a föld alól is lehet látni a csillagokat. (Naponta nyitva, belépő 6 $ bármely három sírhoz, Tutenkhamen és Nefertari királynő sírjának kivételével. Fotó: flickr.com by kairoinfo4u)

5. Adalaj Vav | Gujarat

 

Az indiai Ahmadabad iparvárostól tíz kilométerre északra található a négyszintes Adalaj-kút (pontosabban oázis), amelyet 1499-ben építtetett Rudabai királynő. Az egyetlen menedék a száraz síkság brutális melege elől. A vibrálóan színes falmetszetek és falfestmények - elefántokat, lovakat, erotikus párokat és Shiva istent ábrázolva - szegélyezik az apró medencéhez vezető utat. A hindu, muszlin és buddhista építészet jegyei egyaránt felismerhetők, a nyolcszögletű pihenőkben pedig a vándorok akár le is fekhetnek.

 

 6. Katakombák | Párizs

 

A 14. alprefektúra (francia kerület) alatt húzódó labirintus bejáratán egy felirat olvasható: Állj! Ez itt a halál birodalma! Ha e fenti figyelmeztetés nem riaszt el, akkor majd az azt követő látványnak sikerülni fog. Közel 6 millió ember csontváza fekszik itt gúlába rakva, teljes hosszában a sötétbe vezető, visszhangzó folyosókon. Az eredetileg római kőfejtők munkája nyomán kialakult katakombák akkor kerültek kapcsolatba a halállal, amikor 1785-ben a város zsúfolt temetői végleg megteltek. Már a francia polgári forradalom áldozatait is ide temették. A huszadik századi német megszállás alatt ez volt az ellenállók főhadiszállása. Nem rossz búvóhely - főleg, ha még azt is hozzátesszük, hogy a hét négyzetkilométernyi látogatható terület alig 1/700-ad része a teljes hálózatnak. (Denfert-Rochereau tér, óránként látogatható, 8 €. Fotó: flickr.com by Robert Scales)

7. De Beers gyémántbánya | Kimberley


A gyémánt után óriási a kereslet, nem csoda hát, hogy számos gyémántbányát a Föld legmélyebb pontjai között tartanak nyilván. Ezek közül is a legmélyebb a dél-afrikai Kimberley-i. Bejáratánál a Nagy Lyuk üdvözli a látogatót, a hatalmas kráter, amely mintegy 3 tonnányi gyémántot adott, mielőtt 1914-ben bezárták. A látogatók védőruhát, bakancsot, sisakot és fülvédőt kapnak, a ketrec-felvonó 3000 métert süllyed velük a fekete földben. A liftben állók hallhatják a közeli, Du Toitspan-i bányászok légkalapácsáinak és földmozgató gépeinek hangját. 616 karátos volt a legnagyobb drágakő, amit itt találtak, egy időre nyoma veszett, aztán visszakerült lelőhelyére, s most a felszíni múzeumban csodálható meg. (Tucker St., bejelentkezés ajánlott, ingyenes. Fotó: flickr.com by David Brossard)


8. Forestiere Kertek | Fresno

 

Baldasare Forestiere 1900-ban érkezett Szicíliából Floridába, és a bostoni, valamint a New York-i metró építésénél talált munkát. Öt év alatt összegyűjtött annyi pénzt, hogy szőlőtermelésbe kezdhessen. Vett 35 hektár földet Kaliforniában, látatlanban. A talaj termőképtelen s kemény volt, mint a kő. A felszín alatt azonban a föld nedvesnek bizonyult, tehát elkezdett ásni. 40 éven át. Az eredmény egy 65 szobás, iglu-szerű komplexum lett, 300 méternyi folyosóval, amelyen egy autó is elfér, no meg készült itt könyvtár, épült halastó, s narancs és citrom fák ágai nyúlnak ki a lyukakon, fényt keresve. (5021 W. Shaw Ave, naponta két túra, 6 $. Fotó: flickr.com by Sean & Erica )

Forrás: fuggetlenutazo.com
A világ 8 legizgalmasabb földalatti látványossága
még több Utazás
Továbbra is erdőtüzek pusztítanak a dél-dalmáciai Makarska riviéra közelében, az újabb tűzeset..
Rétvári Bence szólt arról, hogy az Erzsébet-táborok fejlesztése keretében három év alatt 26..
Dilemmában vagy, hogy saját magad által vagy szervezett úton indulj nyaralni? Összegyűjtöttünk..
Halálra mart egy cápa egy kite szörfös férfit a Franciaországhoz tartozó csendes-óceáni..
Az ősz sok szempontból még a nyárnál is ideálisabb, ha pihenésről és utazásról van szó! Miért..
még több hír
NAPIbulvár
Remek volt a sminkje, jó ruhát választott, és kifejezetten előnyös volt Rogán Cecília frizurája is a..
A sokszor ridegnek tűnő Victoria Beckham elképesztően keményen dolgozik azon, hogy a felépített..
A műsorvezető szereti teljesen lefoglalni magát. Két gyermek mellett ez nem is olyan lehetetlen. Most egy..
NAPIAktuális
A Tesco nem tartotta be az időpontot az adatok elküldésével, így a dolgozók határozottan fognak..
"Ön egyetért-e a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazással?"..
Hétfőn tovább fokozódik a hőség és a héten minden nappal csak egyre melegebb lesz.
NAPIsport
Hosszú Katinkát még a vizes vb utolsó napján is ünnepelhette a közönség, 400 méter vegyesen..
A Nemzeti Sport információi szerint az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapata ma jelenti be, hogy..
A 13 éves ráckevei motokrosszos megnyerte a hollandiai Arnhemben a szuperkrossz Európa-bajnokságot.
kapcsolódó
24 óra
CSAK RÖVIDEN
aktuális
?
KATEGÓRIÁK
siccpasik
napiászonline
Kövess minket!