Share on Google+
2015. április 29.,  szerda
NAPIUtazás

A világ 8 legizgalmasabb földalatti látványossága

Tedd hát félre a napszemüvegedet, az a csúnya lyuk az ózon pajzson nem fog a továbbiakban problémát okozni.

1. Cabinet War Rooms | London


A 21 szobából álló időkapszula - a korábbi Office of Works (Munkaügyi Minisztérium) épülete - a Westminsterben található, pontosabban alatta. A Cabinet War Rooms (Háborús Kormány Iroda) sokkal érdekesebb emléket állít a második világháborúnak, mint bármely elsivatagosodott csatamező. Winston Churchill innen irányította az egész angol hadjáratot. Szinte még hallani, ahogy a linóleummal borított folyosókon csoszog. Akárhova néz a látogató a múzeummá lényegült bunkerban, mindenhol történelmi jelentőségű tárgyakra bukkan, a világtérképen feltüntetett torpedótámadások ezrei, vagy éppen a mikrofon, amin Churchill a népéhez szólt. (King Charles St., 15 Ł)


2. Ruakuri Barlang | Waitomo


Búvárruha, pipa, védősisak lámpával, a háromórás rafting a Huhunui folyón a Waitomo Barlangokba a földgolyó egyik legszokatlanabb felfedezőtúrája. 80 méter mélységben az apró lámpák által megvilágított kamrák és cseppkövek sorozatán vezet keresztül az út. A boltozatos mennyezeten szentjánosbogarak. Figyelem: a túra egy pontján le kell ugrani egy kis vízesésről a semmibe. Az új-zélandi túravezető mindig azt mondja, még senkit sem veszítettek el. (A Ruakuri túrákra a Black Water Café-ban lehet jelentkezni, Main Rd. Waitomo, Fotó: waitomo.com)
 

 
3. Majakovszkij metróállomás | Moszkva


A nép palotái, a moszkvai metróállomások (amelyek a második világháborúban óvóhelyként szolgáltak) a kommunista uralom ajándékai. Minden állomás egyedi és különleges, gazdagon díszített. Állítólag minden moszkvainak van egy kedvenc állomása. Sokuké a Majakovszkij állomás, amely 1938-ban készült el. A tervező Alexei Dushkin díjat nyert a párizsi világkiállításon karcmentes acél oszlopaival, színes mennyezeti mozaikjaival, az egyiken egy repülőgép kék és sárga ejtőernyősöket szór. (A moszkvai metrórendszer naponta 5.30 - 01.00-ig tart nyitva. Fotó: flickr.com by Tim Adams)

4. Seti I. síremléke | Luxor

 


A legtöbb Királyok Völgyébe látogató Tutenkhamen sírját keresi fel, én jobban szeretem I. Seti síremlékét (i.e. 1304-1318). A remekül elhelyezett relifek némely részleteket illusztrálnak a Halál Könyvéből. A pep, az 52 láb hosszú kígyó, az ősi káosz szimbóluma, több falon is feltűnik. Az egyiptomi temetési kamra boltozatos mennyezetén különös térkép mutatja a csillagkonstellációkat, így ez az egyetlen hely a világon, ahol a föld alól is lehet látni a csillagokat. (Naponta nyitva, belépő 6 $ bármely három sírhoz, Tutenkhamen és Nefertari királynő sírjának kivételével. Fotó: flickr.com by kairoinfo4u)

5. Adalaj Vav | Gujarat

 

Az indiai Ahmadabad iparvárostól tíz kilométerre északra található a négyszintes Adalaj-kút (pontosabban oázis), amelyet 1499-ben építtetett Rudabai királynő. Az egyetlen menedék a száraz síkság brutális melege elől. A vibrálóan színes falmetszetek és falfestmények - elefántokat, lovakat, erotikus párokat és Shiva istent ábrázolva - szegélyezik az apró medencéhez vezető utat. A hindu, muszlin és buddhista építészet jegyei egyaránt felismerhetők, a nyolcszögletű pihenőkben pedig a vándorok akár le is fekhetnek.

 

 6. Katakombák | Párizs

 

A 14. alprefektúra (francia kerület) alatt húzódó labirintus bejáratán egy felirat olvasható: Állj! Ez itt a halál birodalma! Ha e fenti figyelmeztetés nem riaszt el, akkor majd az azt követő látványnak sikerülni fog. Közel 6 millió ember csontváza fekszik itt gúlába rakva, teljes hosszában a sötétbe vezető, visszhangzó folyosókon. Az eredetileg római kőfejtők munkája nyomán kialakult katakombák akkor kerültek kapcsolatba a halállal, amikor 1785-ben a város zsúfolt temetői végleg megteltek. Már a francia polgári forradalom áldozatait is ide temették. A huszadik századi német megszállás alatt ez volt az ellenállók főhadiszállása. Nem rossz búvóhely - főleg, ha még azt is hozzátesszük, hogy a hét négyzetkilométernyi látogatható terület alig 1/700-ad része a teljes hálózatnak. (Denfert-Rochereau tér, óránként látogatható, 8 €. Fotó: flickr.com by Robert Scales)

7. De Beers gyémántbánya | Kimberley


A gyémánt után óriási a kereslet, nem csoda hát, hogy számos gyémántbányát a Föld legmélyebb pontjai között tartanak nyilván. Ezek közül is a legmélyebb a dél-afrikai Kimberley-i. Bejáratánál a Nagy Lyuk üdvözli a látogatót, a hatalmas kráter, amely mintegy 3 tonnányi gyémántot adott, mielőtt 1914-ben bezárták. A látogatók védőruhát, bakancsot, sisakot és fülvédőt kapnak, a ketrec-felvonó 3000 métert süllyed velük a fekete földben. A liftben állók hallhatják a közeli, Du Toitspan-i bányászok légkalapácsáinak és földmozgató gépeinek hangját. 616 karátos volt a legnagyobb drágakő, amit itt találtak, egy időre nyoma veszett, aztán visszakerült lelőhelyére, s most a felszíni múzeumban csodálható meg. (Tucker St., bejelentkezés ajánlott, ingyenes. Fotó: flickr.com by David Brossard)


8. Forestiere Kertek | Fresno

 

Baldasare Forestiere 1900-ban érkezett Szicíliából Floridába, és a bostoni, valamint a New York-i metró építésénél talált munkát. Öt év alatt összegyűjtött annyi pénzt, hogy szőlőtermelésbe kezdhessen. Vett 35 hektár földet Kaliforniában, látatlanban. A talaj termőképtelen s kemény volt, mint a kő. A felszín alatt azonban a föld nedvesnek bizonyult, tehát elkezdett ásni. 40 éven át. Az eredmény egy 65 szobás, iglu-szerű komplexum lett, 300 méternyi folyosóval, amelyen egy autó is elfér, no meg készült itt könyvtár, épült halastó, s narancs és citrom fák ágai nyúlnak ki a lyukakon, fényt keresve. (5021 W. Shaw Ave, naponta két túra, 6 $. Fotó: flickr.com by Sean & Erica )

Forrás: fuggetlenutazo.com
A világ 8 legizgalmasabb földalatti látványossága
még több Utazás
Rétvári Bence szólt arról, hogy az Erzsébet-táborok fejlesztése keretében három év alatt 26..
Dilemmában vagy, hogy saját magad által vagy szervezett úton indulj nyaralni? Összegyűjtöttünk..
Halálra mart egy cápa egy kite szörfös férfit a Franciaországhoz tartozó csendes-óceáni..
Az ősz sok szempontból még a nyárnál is ideálisabb, ha pihenésről és utazásról van szó! Miért..
A hétvégén a Green Travel a Turizmusonline.hu-nak küldött közleményben megerősítette, hogy valóban..
még több hír
NAPIbulvár
A műsorvezető szereti teljesen lefoglalni magát. Két gyermek mellett ez nem is olyan lehetetlen. Most egy..
Az amerikai énekesnő és az F1 háromszoros világbajnok pilótája jól ismerik egymást. Számos..
Az énekes nagyon büszke a családjára, és persze imádja kislányát Suzy-t. Azonban a Tele Novellának..
NAPIAktuális
Csekély mértékben változott, de vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben mára..
Egy nyugdíjas férfi az Euro Jackpot magyar nyertese, akit hét milliárd forintot vihetett haza.
Magyarországon az édesanyákat, nagymamákat, nevelő anyukákat május első vasárnapján köszöntjük..
NAPIsport
A Nemzeti Sport információi szerint az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapata ma jelenti be, hogy..
A 13 éves ráckevei motokrosszos megnyerte a hollandiai Arnhemben a szuperkrossz Európa-bajnokságot.
Simon Higby és Clara Prior olyan kiegészítőt készített, ami pontosan úgy néz ki, mintha egy..
kapcsolódó
24 óra
CSAK RÖVIDEN
aktuális
?
KATEGÓRIÁK
siccpasik
napiászonline
Kövess minket!