Share on Google+
2014. december 21.,  vasárnap
NAPI

Mi köze a szabónak a kecskéhez?

Micsoda furcsa kérdés?! Hát, persze, hogy semmi! Vagy mégis? Hallottad már azt a mondást, miszerint a szabókat kecskének csúfolják? Vajon mi lehet ennek az oka? Mi lehet a hasonlóság a ruhakészítõ mester és a mekegõ háziállat között? Sokan törték már a fejüket a megoldáson, és a válaszaik rendkívül sokfélék. Lássuk, mi lehet az igazság!
Az egyik legismertebb magyarázó adoma történelmi eseményhez kapcsolja az elnevezés eredetét. Egy ostromlott várban elfogyott a lakosság élelme. És ha ezt megtudja a várat körülvevõ ellenség, azonnal támadásra indul, a kiéhezett védõk pedig elpusztulnak. A mentõ ötlet egy szabómester fejében született meg. A várban számos kecskebõr volt. A mester azt javasolta, hogy a szabócéh tagjai bújjanak bele ezekbe a bõrökbe, és - mintha élõ kecskék lennének - sétáljanak körül a várfalakon. Az ellenség így azt fogja hinni, hogy még hónapokra való élelem van a várban. Az ötlet bevált, a kecskebõrbe öltözött szabók megmentették a várat.
 
 
Ezek szerint a kecske szóval épphogy nem csúfolják a szabókat, hanem inkább vitézi tettükre emlékeznek. Ám - mint ahogy azt már említettük - ez a szólásmagyarázó anekdota is valószínûleg egy utólag kitalált mese.
 
Az igazi megoldáshoz inkább azok a magyarázatok járnak a legközelebb, amelyek a kecskét az ollóval, vagyis a szabómesterség jelképével hozzák valamilyen kapcsolatba. A német nyelvben ugyanis - ahonnan talán a magyar elnevezés is származik - úgy gúnyolják a szabókat, hogy "meck-meck". Ezzel a szabóolló csattogását akarják utánozni, de mindemellett a kecske mekegéséhez hasonló hangokat mondanak ki.
 
 
 
Hát még, ha azt is elárulom, hogy a magyar olló szónak eredetileg "gödölye, kecskegida" jelentése volt! Az ismert szabószerszámot valószínûleg csak azért nevezzük szintén ollónak, mert a kecske hátsó lába valamennyire hasonlít ehhez a szerszámhoz. Tehát jelentésátvitelrõl van szó. És ez magyarázza a szabó és a kecske között vont párhuzamot is, amit csak a történelem ferdített gúnyolódássá.
 
 
 
 
 
Sokszor az ilyen szólásoknak, mondásoknak nagyon nehéz megtalálni az eredetét. Hiszen szinte mindegyikre létezik valami izgalmas és érdekes magyarázó legenda, ami általában nagyon messze jár az igazságtól, csak egyszerûen jól hangzik, és "csupán" kultúrtörténeti jelentõsége van. Tény azonban, hogy valamikor valahol mégis elkezdték a szabókat kecske névvel illetni, aminek nyilvánvalóan volt valami oka.
még több
még több hír
NAPIbulvár
Remek volt a sminkje, jó ruhát választott, és kifejezetten előnyös volt Rogán Cecília frizurája is a..
A sokszor ridegnek tűnő Victoria Beckham elképesztően keményen dolgozik azon, hogy a felépített..
A műsorvezető szereti teljesen lefoglalni magát. Két gyermek mellett ez nem is olyan lehetetlen. Most egy..
NAPIAktuális
A Tesco nem tartotta be az időpontot az adatok elküldésével, így a dolgozók határozottan fognak..
"Ön egyetért-e a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazással?"..
Hétfőn tovább fokozódik a hőség és a héten minden nappal csak egyre melegebb lesz.
NAPIsport
Hosszú Katinkát még a vizes vb utolsó napján is ünnepelhette a közönség, 400 méter vegyesen..
A Nemzeti Sport információi szerint az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapata ma jelenti be, hogy..
A 13 éves ráckevei motokrosszos megnyerte a hollandiai Arnhemben a szuperkrossz Európa-bajnokságot.
kapcsolódó
24 óra
CSAK RÖVIDEN
aktuális
?
KATEGÓRIÁK
siccpasik
napiászonline
Kövess minket!