Share on Google+
2012. augusztus 6.,  hétfő
NAPITop-Fitinfo

Sport a menstruáció idején

A mozgást szorgalmazó szakemberek szerint a sport rendkívül jót tesz a nõi bajok idején is, hiszen csökkenti a görcsök okozta fájdalmakat. De ha valaki versenyszerûen mozog, teljesítménye romolhat a vérzés idején.

A fogamzásgátlóknak köszönhetõen rövidül a ciklus, kevesebb a vérveszteség, s így már maga az edzési napok száma is több lehet, a hormonfröccsök miatti hangulatingadozások pedig szinte teljesen megszûnnek.

– 20-30 évvel ezelõtt azonban még nem volt ilyen egyszerû a helyzet. Az 1972-es, müncheni olimpiai játékokon a 45 nõbõl még hatnak volt szüksége arra, hogy elõkészítsük, vagyis a menstruációját áthelyezzük – emlékezett vissza dr. Kovács Árpád, az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) nyugalmazott nõgyógyásza, hozzátéve: ebben az idõben még mindössze csak a sárgatest hormon adására volt lehetõség, amivel a ciklust egy héttel meg lehetett hosszabbítani. Ez a nõi nemi hormon a ciklus második felében termelõdik, s normális esetben a fogantatásban van szerepe.

– Ezt a kezelést azonban legalább két ciklussal a verseny idõpontja elõtt el kellett kezdeni. Sokan viszont csak a verseny elõtt egy-két héttel kaptak észbe, ekkor már nem mindig volt hatásos a kezelés – folytatta a fõorvos, aki elmondta, még a mai modern tablettákkal sem mindegy, hogy milyen hormonkészítményt kap a sportoló. – Olyan tablettát kell választani, ami megfelel a versenyzõ fenotípusának (vannak nõk, akiknek az ösztrogén, másoknak a progeszteron dominál a szervezetében), ellenkezõ esetben jelentõs súlygyarapodás várható. Egy hónap alatt akár 4-5 kilogramm is, ami egy élsportoló esetében egyáltalán nem megengedett.

Az alacsony hormontartalmú, folyamatosan szedhetõ hormontablettának köszönhetõen a sportolók teljesítménye jelentõsen nõtt, s mivel akár egy héttel is tovább szedhetõek, mint a ciklus normálisan tarthatna, egy héttel is áthelyezhetõ a menstruáció.

Menstruációkor a vérveszteség miatt csökken a teljesítmény, mivel a vér oxigénszállító képessége is csökken, és a vérrel jelentõs mennyiségû vas is távozik a szervezetbõl.

– Klinikai vizsgálatok szerint premenstrumban, vagyis a menstruáció elõtti 6-8 napban a teljesítményre már hatással vannak a hormonok, már csak az idegrendszeri befolyásolásuk miatt is. A menstruáció után általában jobb a teljesítmény. Általánosságban elmondható, hogy a normális hormonháztartású, szabályozott ciklusú nõk mindig eredményesebbek. A ciklus felénél, a hormonváltozások miatt nagyobb a sérülés esélye, de ez is csak azoknál, akik nem szednek gyógyszert – magyarázta dr. Kovács Árpád, hozzátéve: a menstruáció hormonális szabályozása nem számít doppingnak. Jobban nem teljesítenek tõle a nõk, mindössze a menstruáció ideje alatti teljesítmény csökkenés marad el.

A menstruáció egyeseknek egy fájdalommal és görcsökkel teli hosszú hét, másoknak olyan, mint bármelyik másik hétköznap. Egy valamiben azonban minden nõ megegyezik a nehéz napokon: szervezete vért, s így nagy mennyiségû vasat veszít, ami a szellemi és fizikai teljesítõképességre is negatívan hat. Nem csoda hát, hogy még a szakorvosok szerint is fontos, hogy a sportolónõk legfontosabb versenye ne a menstruáció idejére essen.

A mai modern fogamzásgátló eszközökkel már „könnyû” dolga van az orvosoknak és az élsportolóknak egyaránt. Szinte kivétel nélkül mindegyikük hormontartalmú gyógyszereket szed, hogy ciklusát kordában tartsa, s azt a versenynaptárhoz igazítsa.

Vannak olyan sportolók, akiknek a menstruáció, s vannak, akiknek éppen ennek elmaradása jelent problémát. Azoknál a lányoknál, akik már a pubertás elõtt aktívan sportolnak (korcsolyázók, úszók, balettozók), késõbb kezdenek menstruálni.

Az intenzív fizikai terhelés hatására megemelkedik a tesztoszteronszint, ez felborítja a hormonegyensúlyt. Ilyenkor átmenetileg csökkenteni kell az edzés mennyiségét és számítani kell arra, hogy késõbb is ritkább lesz a vérzés. Nem ritka, hogy csak 18-19 évesen kezdenek el menstruálni a lányok.

Bár a legtöbb nõ a négyévenkénti kihívást jelentõ olimpiákra és az egyéb világversenyekre tudatosan készül, elõfordulhat, hogy a verseny elõtt teherbe esik.

– Az 1960-as években hosszú viták folytak arról világszerte, hogy hagyjuk-e a nõket állapotosan versenyezni. Akkor még egyértelmûen tiltották, de éppen emiatt sokan el is titkolták a terhességüket. A tapasztalatok szerint azonban az ellenõrzés nélküli edzéseknél sokkal nagyobb volt a vetélések aránya. Ma, ha problémamentes a terhesség, akkor a 12. hétig engedjük a versenyzést, a magzat érdekében viszont javasoljuk, hogy a sporttal ne álljanak le a kismamák, hanem fokozatosan csökkentsék a mennyiségét – mondta a nõgyógyász.

Forrás: webbeteg.hu
még több Top-Fitinfo
Neked is megfordult már a fejedben, vajon mit csinálnak másképp azok, akik mindig tele vannak..
Kevés jobb választás van egy laktató, szénhidráttól mentes reggelihez, ami kellő energiával is..
Volt, aki a túlsúlya felét leadta!
És nem csak a szívinfarktus, hanem a magas vérnyomással összefüggésbe hozható probléma is – derül..
Nehéz elképzelni olyan háztartási terméket, amit több célra lehetne felhasználni, mint a..
még több hír
NAPIbulvár
Remek volt a sminkje, jó ruhát választott, és kifejezetten előnyös volt Rogán Cecília frizurája is a..
A sokszor ridegnek tűnő Victoria Beckham elképesztően keményen dolgozik azon, hogy a felépített..
A műsorvezető szereti teljesen lefoglalni magát. Két gyermek mellett ez nem is olyan lehetetlen. Most egy..
NAPIAktuális
A Tesco nem tartotta be az időpontot az adatok elküldésével, így a dolgozók határozottan fognak..
"Ön egyetért-e a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazással?"..
Hétfőn tovább fokozódik a hőség és a héten minden nappal csak egyre melegebb lesz.
NAPIsport
Hosszú Katinkát még a vizes vb utolsó napján is ünnepelhette a közönség, 400 méter vegyesen..
A Nemzeti Sport információi szerint az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapata ma jelenti be, hogy..
A 13 éves ráckevei motokrosszos megnyerte a hollandiai Arnhemben a szuperkrossz Európa-bajnokságot.
kapcsolódó
24 óra
CSAK RÖVIDEN
aktuális
?
KATEGÓRIÁK
siccpasik
napiászonline
Kövess minket!