Share on Google+
2015. május 8.,  péntek
NAPITop-Fitinfo

Az ujjaidat is elveszítheted a mûköröm miatt!

A nem megfelelõen alkalmazott készítmények okozzák a legnagyobb bajt, de a profi termékek sem jelentenek feltétlenül garanciát. Allergia bármikor, bárkinél jelentkezhet, a lényeg, hogy vegye komolyan a tüneteket!
Mennyi allergén fér el egy körömlakkban?
Egy körömlakknak ma már egyre több elvárásnak meg megfelelnie: száradjon gyorsan, legyen ellenálló, ha házimunkát végzünk, de legyen divatos is, az aktuális trendnek megfelelõ. Ezeket a tulajdonságokat mind egy-egy újabb vegyi anyag hozzáadásával biztosítják a gyártók: nitrocellulóz a kopásálló fedõrétegért; gyanták, vinilek, poliészterek és akrilátok a jobb tapadásért; különbözõ lágyítók a fényes, rugalmas filmrétegért; színezékek, guanin és bizmut-oxiklorid az új árnyalatokért és a csillogó hatásért. Egy, az Észak-Amerikai Kontakt Dermatitisz Csoport (NACDG) által végzett tanulmányban a tozilamid formaldehid gyanta a hetedik helyre került az allergiás kontakt dermatitiszt okozó kozmetikai összetevõk listáján, de egyéni érzékenységtõl függõen bármely összetevõ okozhat panaszt.

Mûköröm: sok probléma forrása lehet
A mûkörmök esetében a legnagyobb kockázatot a készen vásárolható, otthoni használatra kifejlesztett termékek jelentik. Ezeket a termékeket bármelyik drogériában könnyen beszerezhetik a vásárlók, majd otthon, saját kezûleg teszik fel a körömre. A probléma forrása elsõsorban a mûvelethez használt ragasztóanyag – mondja dr. Vincze Ildikó, aki saját praxisában is találkozott már mûköröm okozta tünetekkel. Az allergiás tünetek megjelenése a legtöbb esetben a ragasztóanyagban található metil- metakrilát jelenlétére vezethetõ vissza. Fontos azt is tudni, hogy a többi akrilát is allergizálhat, tehát a metil-metakrilát mentes, hypoallergénként hirdetett, szalonokban, zselés máköröm építésre is használt termékek épp úgy okozhatnak panaszokat. Gondot jelenthet még, ha a mûköröm nem megfelelõen kerül fel a körömre, ilyenkor alatta gombásodás kezdõdhet, de a helytelen használat következménye bakteriális fertõzés is lehet.
Manikûr mellékhatásokkal
A mûkörmöt használó hölgyek egyéntõl függõen havonta egyszer biztosan felkeresik a szakembert, hogy feltöltse, felfrissítse az addigra lenõtt, megkopott körmöket. A teljes kezelés alatt többféle allergén is érintkezik a körömcsiszolás miatt esetleg felsértett körömággyal, bõrrel. Allergia azonban nem csak a mûkörmöt viselõ hölgyeknél jelentkezhet, egy egyszerû manikûrt követõen is kialakulhatnak szokatlan tünetek – hívja fel a figyelmet dr. Vincze Ildikó bõrgyógyász-kozmetológus, a Dermatica orvosa. A mûkörmök készítéséhez használt anyagok mellett például a kutikula, a körömbõr eltávolítására szolgáló termékek, de a körömlakkok és az eltávolításukra szolgáló készítmények összetevõi is allergiát okozhatnak.
Mielõbb forduljon orvoshoz!
A körmökre használt kozmetikumok közül tehát több készítmény és annak összetevõi is allergizálhatnak. A tünetek a legtöbb esetben az ujjon, vagy a körömágynál jelentkeznek égõ érzés, bõrpír, duzzanat formájában. A kezdetben helyi, kisebb foltokban felbukkanó tünetek gyorsan terjednek, allergiás mechanizmus következtében az erek összehúzódhatnak, ami akár a keringés leállását is okozhatja az ujjakban. Az allergiás reakció testszerte is megjelenhet, gyakori a nyak, arc, szemhéjak kipirosodása, duzzanata. A tünetek észlelésekor rövid idõn belül keressünk fel szakorvost, mert a helyi tünetek bizonyos esetekben gyorsan súlyos, általános reakciókat is okozhatnak. Az allergiás reakció testszerte is megjelenhet, de különösen azokon a területeken, amit a kezünkkel gyakran megérintünk: az arcon és a szemek környékén.

Az orvosi vizitre lehetõleg vigyük magunkkal a termék dobozát, amelyen az összetevõk listája is megtalálható. Ha mûkörmösnél készíttettük a körmöket, akkor kérdezzük meg, hogy milyen anyagot használt, emellett pedig igyekezzünk megszabadulni a problémát okozó anyagoktól: oldószerrel, vagy mûkörmös segítségével, a megfelelõ eszközökkel javasolt mielõbb eltávolítani a mûkörmöket.
Forrás: orvostkeresek.hu
még több Top-Fitinfo
Neked is megfordult már a fejedben, vajon mit csinálnak másképp azok, akik mindig tele vannak..
Kevés jobb választás van egy laktató, szénhidráttól mentes reggelihez, ami kellő energiával is..
Volt, aki a túlsúlya felét leadta!
És nem csak a szívinfarktus, hanem a magas vérnyomással összefüggésbe hozható probléma is – derül..
Nehéz elképzelni olyan háztartási terméket, amit több célra lehetne felhasználni, mint a..
még több hír
NAPIbulvár
A műsorvezető szereti teljesen lefoglalni magát. Két gyermek mellett ez nem is olyan lehetetlen. Most egy..
Az amerikai énekesnő és az F1 háromszoros világbajnok pilótája jól ismerik egymást. Számos..
Az énekes nagyon büszke a családjára, és persze imádja kislányát Suzy-t. Azonban a Tele Novellának..
NAPIAktuális
Csekély mértékben változott, de vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben mára..
Egy nyugdíjas férfi az Euro Jackpot magyar nyertese, akit hét milliárd forintot vihetett haza.
Magyarországon az édesanyákat, nagymamákat, nevelő anyukákat május első vasárnapján köszöntjük..
NAPIsport
A Nemzeti Sport információi szerint az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapata ma jelenti be, hogy..
A 13 éves ráckevei motokrosszos megnyerte a hollandiai Arnhemben a szuperkrossz Európa-bajnokságot.
Simon Higby és Clara Prior olyan kiegészítőt készített, ami pontosan úgy néz ki, mintha egy..
kapcsolódó
24 óra
CSAK RÖVIDEN
aktuális
?
KATEGÓRIÁK
siccpasik
napiászonline
Kövess minket!