Share on Google+
2015. május 8.,  péntek
NAPITop-Fitinfo

Az ujjaidat is elveszítheted a mûköröm miatt!

A nem megfelelõen alkalmazott készítmények okozzák a legnagyobb bajt, de a profi termékek sem jelentenek feltétlenül garanciát. Allergia bármikor, bárkinél jelentkezhet, a lényeg, hogy vegye komolyan a tüneteket!
Mennyi allergén fér el egy körömlakkban?
Egy körömlakknak ma már egyre több elvárásnak meg megfelelnie: száradjon gyorsan, legyen ellenálló, ha házimunkát végzünk, de legyen divatos is, az aktuális trendnek megfelelõ. Ezeket a tulajdonságokat mind egy-egy újabb vegyi anyag hozzáadásával biztosítják a gyártók: nitrocellulóz a kopásálló fedõrétegért; gyanták, vinilek, poliészterek és akrilátok a jobb tapadásért; különbözõ lágyítók a fényes, rugalmas filmrétegért; színezékek, guanin és bizmut-oxiklorid az új árnyalatokért és a csillogó hatásért. Egy, az Észak-Amerikai Kontakt Dermatitisz Csoport (NACDG) által végzett tanulmányban a tozilamid formaldehid gyanta a hetedik helyre került az allergiás kontakt dermatitiszt okozó kozmetikai összetevõk listáján, de egyéni érzékenységtõl függõen bármely összetevõ okozhat panaszt.

Mûköröm: sok probléma forrása lehet
A mûkörmök esetében a legnagyobb kockázatot a készen vásárolható, otthoni használatra kifejlesztett termékek jelentik. Ezeket a termékeket bármelyik drogériában könnyen beszerezhetik a vásárlók, majd otthon, saját kezûleg teszik fel a körömre. A probléma forrása elsõsorban a mûvelethez használt ragasztóanyag – mondja dr. Vincze Ildikó, aki saját praxisában is találkozott már mûköröm okozta tünetekkel. Az allergiás tünetek megjelenése a legtöbb esetben a ragasztóanyagban található metil- metakrilát jelenlétére vezethetõ vissza. Fontos azt is tudni, hogy a többi akrilát is allergizálhat, tehát a metil-metakrilát mentes, hypoallergénként hirdetett, szalonokban, zselés máköröm építésre is használt termékek épp úgy okozhatnak panaszokat. Gondot jelenthet még, ha a mûköröm nem megfelelõen kerül fel a körömre, ilyenkor alatta gombásodás kezdõdhet, de a helytelen használat következménye bakteriális fertõzés is lehet.
Manikûr mellékhatásokkal
A mûkörmöt használó hölgyek egyéntõl függõen havonta egyszer biztosan felkeresik a szakembert, hogy feltöltse, felfrissítse az addigra lenõtt, megkopott körmöket. A teljes kezelés alatt többféle allergén is érintkezik a körömcsiszolás miatt esetleg felsértett körömággyal, bõrrel. Allergia azonban nem csak a mûkörmöt viselõ hölgyeknél jelentkezhet, egy egyszerû manikûrt követõen is kialakulhatnak szokatlan tünetek – hívja fel a figyelmet dr. Vincze Ildikó bõrgyógyász-kozmetológus, a Dermatica orvosa. A mûkörmök készítéséhez használt anyagok mellett például a kutikula, a körömbõr eltávolítására szolgáló termékek, de a körömlakkok és az eltávolításukra szolgáló készítmények összetevõi is allergiát okozhatnak.
Mielõbb forduljon orvoshoz!
A körmökre használt kozmetikumok közül tehát több készítmény és annak összetevõi is allergizálhatnak. A tünetek a legtöbb esetben az ujjon, vagy a körömágynál jelentkeznek égõ érzés, bõrpír, duzzanat formájában. A kezdetben helyi, kisebb foltokban felbukkanó tünetek gyorsan terjednek, allergiás mechanizmus következtében az erek összehúzódhatnak, ami akár a keringés leállását is okozhatja az ujjakban. Az allergiás reakció testszerte is megjelenhet, gyakori a nyak, arc, szemhéjak kipirosodása, duzzanata. A tünetek észlelésekor rövid idõn belül keressünk fel szakorvost, mert a helyi tünetek bizonyos esetekben gyorsan súlyos, általános reakciókat is okozhatnak. Az allergiás reakció testszerte is megjelenhet, de különösen azokon a területeken, amit a kezünkkel gyakran megérintünk: az arcon és a szemek környékén.

Az orvosi vizitre lehetõleg vigyük magunkkal a termék dobozát, amelyen az összetevõk listája is megtalálható. Ha mûkörmösnél készíttettük a körmöket, akkor kérdezzük meg, hogy milyen anyagot használt, emellett pedig igyekezzünk megszabadulni a problémát okozó anyagoktól: oldószerrel, vagy mûkörmös segítségével, a megfelelõ eszközökkel javasolt mielõbb eltávolítani a mûkörmöket.
Forrás: orvostkeresek.hu
még több Top-Fitinfo
Neked is megfordult már a fejedben, vajon mit csinálnak másképp azok, akik mindig tele vannak..
Kevés jobb választás van egy laktató, szénhidráttól mentes reggelihez, ami kellő energiával is..
Volt, aki a túlsúlya felét leadta!
És nem csak a szívinfarktus, hanem a magas vérnyomással összefüggésbe hozható probléma is – derül..
Nehéz elképzelni olyan háztartási terméket, amit több célra lehetne felhasználni, mint a..
még több hír
NAPIbulvár
Hajdú Péter korábban biztos volt benne, hogy életében csak egyszer mondja majd ki a boldogító igent...
Tóth Gabi több évnyi szereplés után bejelentette, nem lesz többé mentor az X-Faktorban. Már csak az a..
Gubás Gabi Sarka Kata műsorában mesélt arról, miből gondolta, hogy talán sosem lehet gyereke.
NAPIAktuális
A Magyar Védőnők Egyesülete szeretné elérni azt is, hogy a munkában eltöltött időt figyelembe..
Fazekas Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy a klímaváltozás, a népességnövekedés, az átalakuló..
Trump Michael Flynn után elmozdította a Nemzetbiztonsági Tanácsából Kathleen Troia McFarland helyettes..
NAPIsport
A Nemzeti Sport információi szerint az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapata ma jelenti be, hogy..
A 13 éves ráckevei motokrosszos megnyerte a hollandiai Arnhemben a szuperkrossz Európa-bajnokságot.
Simon Higby és Clara Prior olyan kiegészítőt készített, ami pontosan úgy néz ki, mintha egy..
kapcsolódó
24 óra
CSAK RÖVIDEN
aktuális
?
KATEGÓRIÁK
siccpasik
napiászonline
Kövess minket!