Share on Google+
2013. november 25.,  hétfő
NAPITop-Fitinfo

A torok gyulladt vagy a mandula?

Gyermekkorban a leggyakoribb betegség. Pontosabban: tünet, ami számos betegség jele lehet, de elõfordul önálló betegségként is. A gyulladás meghatározása orvosi értelemben: duzzanat, pirosság, melegség, fájdalmasság, mûködési zavar. Torokgyulladásban mind ezt észleljük. Az esetek egy részében ehhez még genny is társul, ami az oda áramló, védekezést szolgáló, de közben elpusztuló fehérvérsejtekbõl, valamint hámsejtekbõl és baktériumokból áll.
A beteg torok megtekintésekor többféle elváltozást, tünetet láthatunk. A vizsgáló orvos más és más diagnózist állapít meg. Tudnunk kell azt is, hogy e tünetek akár órák alatt is megváltozhatnak, ezért szükség lehet újabb vizsgálatra! Az egyszerû mandula- (torok)gyulladást többnyire vírusok okozzák. Ilyenkor a torok, a lágyszájpad, a nyelvcsap és a mandula rendszerint foltosan vérbõ, erõsen duzzadt. A beteg fájdalomról, nyelési akadályról panaszkodik. Úgy érzi, mintha beszûkült volna a torka.
 
Az úgynevezett Herpanginát szintén vírus okozza. Ilyenkor a torokban apró hólyagocskák isláthatók. Torokgyulladást gyakran okoznak baktériumok is. Ilyenkor az egész torok és mindkét mandula haragos vörös. Az általános tünetek lényegében az egyéb torokgyulladásokéihoz hasonlók. A gennyes mandulagyulladást baktérium okozza. Lehet tüszõs és lepedékes. A kettõ közöttnincs lényeges különbség. Ha a mandulák erõsen duzzadtak és rajtuk kicsi, kerek, gennyes lepedékek láthatók, tüszõs mandulagyulladással van dolgunk. A gennyes változatnál csaknem az egész mandulát, vagy csak a mélyedéseit lepedék borítja. Mandula környéki tályog szerencsére ritkán fordul elõ. Ez súlyos, általános tünetekkel jár, és azonnal meg kell operálni. Az idült (krónikus) mandulagyulladásban a nagy, árkolt (vagy éppen kicsi, heges) mandulákon, apró gennycsapok láthatók, de a környezet nem piros, láz sincs. Sokszor összetévesztik a tüszõs mandulagyulladással, ami pedig heves tünetekkel, magas lázzal, ,,igaz''' gyulladással jár! Idült gyulladásban a mandulákat el kell távolítani.
 
Az orrmandula-gyulladás (garatmandula gyulladás, adenoiditis) csak másodlagos tünetekbõl állapítható meg, mert ezt a szervezet a lágyszájpad takarja. Tünetei: gátolt orrlégzés, nyelési panaszok, a torok nyílásába gennyes váladék lóg be. Krónikus megnagyobbodás esetén beszédzavart (zárt orrhangzós beszéd), horkolást, alvási zavart okozhat. Hónapokon át tartó megnagyobbodása jellegzetes, ún. adenoidos arckifejezéssel hívhatja fel a figyelmet. elõidézhet ismétlõdõ középfülgyulladást és még arcüreggyulladást is! Súlyosabb esetben ki kell operálni.
 
A felsorolt gyulladásfajták tünetei hasonlóak sok más betegségben, például nátha, valódi influenza, több ragályos, fertõzõ betegség, vérképzõ szervi baj, száj-, tüdõ-, agyhártyagyulladás.Csak többszöri vizsgálattal, szükség esetén laboratóriumi vizsgálatokkal lehet a diagnózist megállapítani, megerõsíteni. Vírus okozta gyulladásban csak lázcsillapításra van szükség. Enyhíti a panaszokat a szódabikarbónás kamillával való toroköblögetés, akár félóránként. Gennyes gyulladásban azonban antibiotikumokat kell adni! Jó hatású a nyak vizes borogatása, valamint az említett gargalizálás. Az étkezést nem kell erõltetni, de folyadékkal rendszeresen itatni kell a beteget. Ez lehet bármi, amit a gyermek elfogad.
 
Nem tartozik szorosan a mandulagyulladásokhoz, mégis beszélnünk kell arról: mikor kell mandulamûtétet végezni? Semmi esetre sem az éppen zajló gyulladás idején! A mandulákat ajánlatos kivenni, ha sorozatosan jelentkezik gennyes gyulladás. Ha állandóan olyan nagyok, hogy nyelési, légzési akadályt okoznak. Ha krónikus gyulladásuk más betegség rosszabbodásához vezethet. - A garatmandulát akkor kell eltávolítani, ha állandó megnagyobbodása légzési nehézségeket, nyelési panaszokat okoz. Gyakori középfülgyulladás, arcüreggyulladás esetén is szóba jöhet a mûtét.  
A torok nyílását, a garatívet nyirokszervek veszik körül. Közülük a legjobban látható a két mandula, de ide tartoznak a kívülrõl láthatatlan garatmandula (orrmandula, adenoid), valamint a hátulsó garatfalon lévõ apró nyirokszervek is. Ez a 'gyûrû' a kórokozók elleni védelmet szolgálja.Fertõzõdés esetén a mandulák és társaik gyulladásba jönnek és rendszerint az egész torok piros lesz. A hétköznapi gyakorlatban erre a tünetre egyaránt használják a torok-, illetve mandulagyulladás megnevezést. Sokan úgy vélik, hogy a gyulladást mindig megfázás okozza, ám ez csak szálláscsinálója a kórokozóknak. A gyulladást vírusok, baktériumok okozzák!
még több Top-Fitinfo
Neked is megfordult már a fejedben, vajon mit csinálnak másképp azok, akik mindig tele vannak..
Kevés jobb választás van egy laktató, szénhidráttól mentes reggelihez, ami kellő energiával is..
Volt, aki a túlsúlya felét leadta!
És nem csak a szívinfarktus, hanem a magas vérnyomással összefüggésbe hozható probléma is – derül..
Nehéz elképzelni olyan háztartási terméket, amit több célra lehetne felhasználni, mint a..
még több hír
NAPIbulvár
Remek volt a sminkje, jó ruhát választott, és kifejezetten előnyös volt Rogán Cecília frizurája is a..
A sokszor ridegnek tűnő Victoria Beckham elképesztően keményen dolgozik azon, hogy a felépített..
A műsorvezető szereti teljesen lefoglalni magát. Két gyermek mellett ez nem is olyan lehetetlen. Most egy..
NAPIAktuális
A Tesco nem tartotta be az időpontot az adatok elküldésével, így a dolgozók határozottan fognak..
"Ön egyetért-e a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazással?"..
Hétfőn tovább fokozódik a hőség és a héten minden nappal csak egyre melegebb lesz.
NAPIsport
Hosszú Katinkát még a vizes vb utolsó napján is ünnepelhette a közönség, 400 méter vegyesen..
A Nemzeti Sport információi szerint az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapata ma jelenti be, hogy..
A 13 éves ráckevei motokrosszos megnyerte a hollandiai Arnhemben a szuperkrossz Európa-bajnokságot.
kapcsolódó
24 óra
CSAK RÖVIDEN
aktuális
?
KATEGÓRIÁK
siccpasik
napiászonline
Kövess minket!