Share on Google+
2012. július 24.,  kedd
NAPISzépségápolás

Szépségápolás több ezer éve

A sminkelés története egészen az õskorig nyúlik vissza.

Az õskori ember a környezetében található anyagokkal festette magát: hamu (fekete), vas-oxid (vörös), különbözõ növények.

Késõbb az ókori Egyiptomi Birodalom legkiemelkedõbb nõje, azaz a kor szépség ideálja, Nofretete volt. Minden reggel fürdõt vett, majd növényi olajokkal kente be a testét, ez után következett a test és az arc kifestése a papság által készített illatosított festékekkel.

A szemet hangsúlyozták legjobban: a felsõ szemhéjakat erõs színekkel (kék, zöld) festették ki, valamint a szem alatt is egy másik erõs színt használtak. A szempillákat szénnel, az ajkakat vas-oxiddal elkevert zsiradékkal kenték be.

Késõbb, Kleopátra is ezt az eljárást használta, kiegészítve a szemét keretezõ széles fekete mintával, valamint meghosszabbított és megvastagított szemöldökkel. 

Az ókori Görögországban a természetes szépség lett a divat: festetlen arc, ápolt test. Kivételt képzett a szemöldök: ívelt, középen összeérõ ( ha nem volt összefüggõ vonala, állati szõröket ragasztottak fel). Arcukat csak a színésznõk és a kurtizánok festették; a Kelettel való kereskedelem hatására, mérgezõ (ólom tartalmú) fehér festékkel. 

A Római Birodalom a testápolásban is átvette a görögök szokásait. Ekkor már léteztek "kozmetikai" ismereteket tartalmazó kézikönyvek, például Kritontól A Kozmetikumok kézikönyve ( Kr.e. I. sz.), vagy Ovidiustól Medicamina faciei - Arcápolás ( Kr.e. IV. sz.).

Az egyiptomi szépségápolásra jellemzõ pompához és gazdagsághoz viszonyítva az antik Görögország jóval szerényebb volt. Az elsõ helyen a férfiak álltak, szépségideáljuk Apollón volt. Homérosz szerint õ testesítette meg a külsõ tökéletességet. A fürdõk és a masszázs a mindennapi szépségápolás részét képezték. A fürdõk alapanyaga a tej volt. Pakoláshoz gyakran használtak mézet, gyógyiszapokat is, akárcsak az egyiptomiak. Ismerték a hajsütõvasat, a loknikat viasszal rögzítették. A nõk zárt ajtók mögött éltek, szõttek és házimunkákkal foglalták le magukat. Fehér volt a bõrük, kifestve csak szobájukban mutatkozhattak. A szépséget nem csak a kozmetikumok használatával akarták elérni, fontosnak tartották a test és a lélek teljes harmóniáját is (kalokagathia). Elõnyben részesítették a természetest a mûvel szemben. Az alakot csak gimnasztikai gyakorlatok segítségével tökéletesítették.


A rómaiak átvették a görögök mûvészi és esztétikai ideáljait. A férfi legyen erõs - tartották. Egységes nõi szépségideál nem volt. A rómaiak szívesen jártak fürdõkbe. Itt a meleg, közepes és hideg vizû medencéken kívül voltak szaunák, olajozók, masszírozók és szõrtelenítõ helyiségek. A gyakori fürdés hozzátartozott az ápoltsághoz. Az elõkelõ hölgyek inkább otthon, saját fürdõszobájukban szépítkeztek. Szó szerint tejben-vajban, például szamártejben fürödtek, ami állítólag nagyon jót tett a szépségnek. A testápolásban egyértelmûen Néró felesége, Poppea vitte el a pálmát. Rabszolgák százai segédkeztek a bonyolult reggeli toalettnél.


Mindegyiknek külön feladata volt. A legkényesebb feladatok közé tartozott a dáma arcának kifestése. A festékek Poppea saját találmányai voltak, mézet, szamártejet és lisztet is tartalmaztak. A császárné megfürdött, megmasszíroztatta magát, majd pattanásait és más szépséghibáit álanyajegyekkel fedte le. A többi úrihölgy is a lehetõ legjobban akart kinézni. Minden rabszolganõ más-más feladatra specializálódott. Masszíroztak, szõrtelenítettek, póthajat erõsítettek a valódi hajba, szarut tartalmazó keveréket kentek a fogakra.


A hódító hadjáratok révén különbözõ nemzeteket ismertek meg a rómaiak. Amikor például Julius Caesar germán rabszolgák százaival érkezett vissza városába, a nõk nem gyõzték csodálni azok szõke haját és világos bõrét. A városban receptek kezdtek keringeni, hogyan lehet szert tenni világosabb hajra és bõrre.

Forrás: hoxa.hu
még több Szépségápolás
Kellemetlen, zavaró, könnyen összetéveszthető a korpával. A fejbőrön jelentkező pikkelysömör..
Összeturmixolta a hagymát, EZT adta hozzá, majd az arcára kente. Néhány nap múlva alig hitt a..
Legyünk őszinték, uraim. Biztosan vannak önök között is olyanok, akik már kipróbálták a..
Szeretnéd, ha minél gyorsabban nőne a hajad? Íme, néhány egyszerű, vegyszermentes jó tanács!
Viseltek-e ruhát fürdőzés közben a rómaiak? Vajon ismertéke-e már a szaunát? Közösen is..
még több hír
NAPIbulvár
Remek volt a sminkje, jó ruhát választott, és kifejezetten előnyös volt Rogán Cecília frizurája is a..
A sokszor ridegnek tűnő Victoria Beckham elképesztően keményen dolgozik azon, hogy a felépített..
A műsorvezető szereti teljesen lefoglalni magát. Két gyermek mellett ez nem is olyan lehetetlen. Most egy..
NAPIAktuális
A Tesco nem tartotta be az időpontot az adatok elküldésével, így a dolgozók határozottan fognak..
"Ön egyetért-e a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazással?"..
Hétfőn tovább fokozódik a hőség és a héten minden nappal csak egyre melegebb lesz.
NAPIsport
Hosszú Katinkát még a vizes vb utolsó napján is ünnepelhette a közönség, 400 méter vegyesen..
A Nemzeti Sport információi szerint az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapata ma jelenti be, hogy..
A 13 éves ráckevei motokrosszos megnyerte a hollandiai Arnhemben a szuperkrossz Európa-bajnokságot.
kapcsolódó
24 óra
CSAK RÖVIDEN
aktuális
?
KATEGÓRIÁK
siccpasik
napiászonline
Kövess minket!