Share on Google+
2016. január 10.,  vasárnap
NAPISzépségápolás

Mutasd a körmöd, megmondom mi bajod!

A körmeinken felfedezhetõ elváltozások sokszor elárulják nekünk, hogy szervezetünk milyen problémával küzd. De mielõtt megijednénk, érdemes orvossal is konzultálni!

4. Vékony csíkok
Ha vékony, hosszanti csíkok láthatók a körmön, melyek a körömágyból indulnak ki, valószínûleg a körömágy sérülésérõl van szó. Ha a fehér csíkok a köröm hegyénél vannak, a körömreszelõ okozhatta a sérülést. A száraz, töredezett körmökön gyakoribb a gombás fertõzés, melynek szintén hasonlóak a tünetei. A gomba mindenképpen orvosi kezelést igényel.

5. Zöld vagy barnásfekete foltok
Viszonylag ritka. Általában bakteriális fertõzésekhez lehet visszavezetni a zöld vagy barnásfekete foltokat. Forduljunk bõrgyógyászhoz.

6. Sárgás elszínezõdés a körmök alatt
A dohányzókra jellemzõ. A nikotin hatására fõként a hüvelyk-, mutató- és a középsõ ujjak színezõdnek el. Tipp: körmeit citromos vízzel vagy ecettel mossa le. Ezenkívül a gyakori körömlakkhasználat következménye is lehet a sárga köröm. Ezért lakkozás elõtt használjon mindig színtelen fedõlakkot. Igen ritka esetben a máj vagy a tüdõ mûködési problémáinak jele is lehet a sárga köröm.

7. Félig fehér, félig vörösesbarna köröm
Ha a körömágynál fehér, a köröm szélénél barnásvörös a körme, forduljon orvoshoz. A beteg vese egyik legjellemzõbb tünete ez. Vörösesbarna körömágy, fehér szélû köröm májproblémákra is utalhat.

8. Szálkás vérzés
Kicsi, két-három milliméteres, hosszúkás, lilás foltokról van szó, melyek néhány nap múlva feketék lesznek. Általában valamilyen sérülés következményei, amelyek minden egészséges embernél jelentkezhetnek.

9. Óraüvegre hasonlító köröm
A domború, óraüvegre hasonlító köröm lehet születési adottság. Ha azonban nem születésétõl fogva ilyen a körme, illetve ha csak egy körme ilyen, menjen orvoshoz. Ha minden köröm domború, az lehet tüdõbetegség vagy szívbetegség tünete.

1. Fehér, ferde csíkok, barázdák
Legtöbbször a manikûrözés során keletkezõ sérülések következménye. Például, ha a körömágynál lévõ bõr a visszavágásánál sérül, begyullad a köröm. Ritka esetben májgyulladás, láz, kanyaró, gyomor-, illetve bélpanasz, anyagcserezavar, hosszabb diéta, de lelki válság következménye is lehet. Kemoterápiás kezelések során is keletkezhetnek a körmön keresztbe futó csíkok, barázdák, melyek repedésszerûek és az egész felületet beborítják. Amikor az okok megszûnnek, a csíkok, barázdák eltûnnek.


2. Hosszanti csíkok, repedezett körmök
A hosszanti csík lehet születési adottság, de lehet a nem elegendõ folyadékbevitel következménye is. Elõfordulhat hasonló probléma akkor is, ha valaki körömápolás közben megsérti a körömágyat. Lehet oka bõrbetegség vagy reumás ízületi gyulladás. Amennyiben több körmén észlel hasonló tüneteket, forduljon orvoshoz.

3. Barna-fekete elszínezõdés a körmön
A bõrrák egyik tünete is lehet, ha a körmön fekete, barna csíkok látszanak. Csak az orvos tudja eldönteni, fennáll-e a betegség, vagy egyszerû anyajegyrõl van szó. Ha a fekete vagy barna folt úgy néz ki, mint egy tintapacni az üveglap alatt, akkor valószínûleg véraláfutás. Mivel ilyenkor nagy nyomás alatt van a köröm, gyakori a fájdalom. Általában magától elmúlik, de ha az ütés következtében nagyon beszakad a köröm, ajánlatos orvost felkeresni.

10. Töredezett körmök
Feltehetõen nincsenek komoly problémák a háttérben. Általában a tisztítószerek, az acetonos körömlakklemosó okozza. A sok gépelés erõsítheti a töredezést. Tipp: Használjon színtelen, alapozó fedõlakkot, illetve a házimunkához kesztyût. Esténként krémezze be kezét zsíros krémmel, vagy áztassa öt percig olívaolajban.

11. Homorú köröm
A vékony, homorú köröm általában születési adottság. Lehet a tisztítószerek miatti körömelvékonyodás következménye, de okozhatja a vér vashiánya is. Ha az okokat megszüntetjük, a köröm ismét normálisan fog nõni.

12. A köröm elválik a körömágytól
Leginkább erõs ütés következménye lehet, ha a köröm leesik. Ritkább eset, ha gomba vagy bõrbetegség okozza a köröm leválását a körömágyról.

13. Fehér foltok vagy fehér pontok
Bár gyakran olvasni az ellenkezõjérõl, a körmön található fehér foltoknak semmi közük a test kalcium- vagy cinkhiányához. Sokkal inkább olyan apró, gyorsan gyógyuló sérülések következményei, amelyeket manikûrözés közben szerzünk. A köröm anyagában, a keratinban keletkezõ folytonossági hibák idõvel eltûnnek – hogy milyen hamar, az a növekedés gyorsaságától függ.

Forrás: idealfittnes.hu
még több Szépségápolás
Kellemetlen, zavaró, könnyen összetéveszthető a korpával. A fejbőrön jelentkező pikkelysömör..
Összeturmixolta a hagymát, EZT adta hozzá, majd az arcára kente. Néhány nap múlva alig hitt a..
Legyünk őszinték, uraim. Biztosan vannak önök között is olyanok, akik már kipróbálták a..
Szeretnéd, ha minél gyorsabban nőne a hajad? Íme, néhány egyszerű, vegyszermentes jó tanács!
Viseltek-e ruhát fürdőzés közben a rómaiak? Vajon ismertéke-e már a szaunát? Közösen is..
még több hír
NAPIbulvár
Remek volt a sminkje, jó ruhát választott, és kifejezetten előnyös volt Rogán Cecília frizurája is a..
A sokszor ridegnek tűnő Victoria Beckham elképesztően keményen dolgozik azon, hogy a felépített..
A műsorvezető szereti teljesen lefoglalni magát. Két gyermek mellett ez nem is olyan lehetetlen. Most egy..
NAPIAktuális
A Tesco nem tartotta be az időpontot az adatok elküldésével, így a dolgozók határozottan fognak..
"Ön egyetért-e a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazással?"..
Hétfőn tovább fokozódik a hőség és a héten minden nappal csak egyre melegebb lesz.
NAPIsport
Hosszú Katinkát még a vizes vb utolsó napján is ünnepelhette a közönség, 400 méter vegyesen..
A Nemzeti Sport információi szerint az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapata ma jelenti be, hogy..
A 13 éves ráckevei motokrosszos megnyerte a hollandiai Arnhemben a szuperkrossz Európa-bajnokságot.
kapcsolódó
24 óra
CSAK RÖVIDEN
aktuális
?
KATEGÓRIÁK
siccpasik
napiászonline
Kövess minket!