Share on Google+
2012. szeptember 11.,  kedd
NAPISzépségápolás

Harc a tyúkszemmel!

Akinek volt már valaha bõrtüske a lábán, az tudja, hogy ez milyen fájdalommal és kellemetlenséggel jár. De a kezelésére van megoldás!

A tyúkszem jellegzetes kúp alakú, a bõr felszíne felé kiszélesedõ bõrkeményedés, többnyire egy rizsszemnél alig nagyobb "bõrtüske", amelyik a nagyságához képest aránytalan kellemetlenséget, fájdalmat képes okozni, mivel bemélyedõ hegyével a csonthártyát nyomja, érzékeny idegeket érint. Könnyen összetéveszthetõ a HPV-vírus okozta szemölccsel, de nagy különbség közöttük, hogy míg a tyúkszem csak terhelésnek vagy dörzsölésnek kitett felületen jelenik meg, addig a szemölcs bárhol elõfordulhat.

Megkülönböztethetõk úgy is, ha tudjuk, hogy a szemölcs két ujj között összenyomva, a tyúkszem pedig felülrõl nyomva érzékeny. Az eltávolításuk más-más eljárást igényel, hiszen a tyúkszem kis, tölcsér alakú szarumagva (megfelelõ elõkészítés után) egyben kiemelhetõ, a szemölcsnek viszont elágazásai, "gyökerei" vannak, amelyek szakszerûtlen eltávolítás esetén beszakadva gyulladást, gennyesedést okozhatnak. A szemölcs kezelése bõrgyógyász feladata, aki fagyasztással, mûtéttel, lézeres kezeléssel, ritkábban ecseteléssel oldja ezt meg.

A deformitások a lábon sosem véletlenül alakulnak ki, hanem mindig valami életmódi okra vezethetõek vissza, többnyire valami rendellenességet jeleznek. A tyúkszem leggyakrabban a rosszul megválasztott cipõ miatt alakul ki, például ha a túl szûk lábbeli nyomja a láb egy pontját, egymáshoz préseli a lábujjakat, vagy meggyûrõdik egy ponton a talpbélés. Ezért a legfontosabb, hogy ne sajnálja se az alapos válogatásra az idõt, sem az esetleg valamivel több pénzt egy, igazán a lábához illõ, jó minõségû cipõre. Nemegyszer a megfelelõ cipõre való váltás meg is oldja a problémát: ha megszûnik a kiváltó ok, a tyúkszem akár magától is elmúlhat. Tyúkszem kialakulhat helytelen járás (rossz súlyeloszlás) miatt is, sõt még gyors súlygyarapodás, nagy túlsúly is okozhatja.

A tyúkszem leggyakoribb "helye" a lábujjak felsõ része, de talpon is elõfordulhat, különösen a magas rüsztû emberek esetében, ahol a talp egy pontján nagyobb a terhelés. A talpon található elváltozás, ha lehet, még fájdalmasabb, hiszen a szarutüske kemény csúcsa minden lépésnél érinti az idegeket. Az eltávolítása is nehezebb, hosszadalmasabb, hiszen a terheléstõl nehezebben tudjuk megszabadítani a kezelendõ felületet. Speciális tyúkszemtapasz vagy ecsetelõ segíthet a bõrkeményedés felpuhításában, a fájdalmas területre nehezedõ nyomást pedig lábbetéttel, vastag vagy párnázott talpú zokni viselésével lehet csökkenteni. A saját kezû "kimetszéssel" okosabb nem próbálkozni, hiszen könnyen elfertõzõdhet a megsebzett terület, így tanácsosabb a talpon lévõ tyúkszem eltávolításáért szakemberhez, gyógypedikûröshöz fordulni.

A láb az emberi test egyik legnagyobb terhelésnek kitett része, így meglehetõsen sérülékeny terület, könnyen kialakul rajta sérülés, bõrkeményedés, bütyök, egyéb deformitás. Ezek egyike a tyúkszemnek nevezett elváltozás, ami leggyakrabban a lábujjak felsõ részén, az ízületek felett jelenik meg, de a negyedik és az ötödik lábujj között és - különösen fájdalmas módon - a talpon is elõfordul a nyomásnak kitett területeken. Bár az idõsebbeknél gyakoribb, de a fiataloknál sem ritka. Különösen veszélyben van az, aki nem megfelelõ lábbeliben sokat "használja a lábát": állómunkát végez vagy fut, gyalogol.

A tyúkszem kezelése a megelõzéssel kezdõdik: a lábhoz illõ, kényelmes cipõ viselésével és a rendszeres lábápolással. Ha mégis kialakul, akkor a cipõ lecserélése után kezelni kell. Attól függõen, hogy a lábfej mely részén van, az elváltozás okozta fájdalom a ráhelyezett gyûrû alakú párnával csökkenthetõ, addig is, amíg sikerül eltávolítani. Ha ehhez házilagosan kezdünk hozzá, az elsõ lépés mindenképpen a láb alapos áztatása, hogy a bõr felpuhuljon, így a bõrkeményedések habkõvel vagy más dörzsölõvel kezelhetõvé váljanak. A hámlasztást, csiszolást lemosás és tápláló krémezés kövesse. A tyúkszem "kikanyarításával" azonban vigyázzunk: könnyen felsérthetõ a körülötte lévõ bõr, amibõl egy nehezen gyógyuló seb keletkezhet.

Hagyományos, házilagos módszerek is szép számmal vannak a tyúkszem eltávolítására. Ilyen például a hagyma- vagy citrompakolás és a szalicilsavas kezelés, amelyeknek az a hátulütõje, hogy nehéz csak magára a tyúkszemre koncentrálni a hatásukat, érintik a körülötte lévõ, egészséges területet is, márpedig a felpuhult, felmart bõr sérülékennyé válik, könnyen begyulladhat. Ilyen szempontból célzottabbnak tûnik az a módszer (a hatékonysága más kérdés), ami szerint egy félbe vágott mazsolaszemet kell ragtapasszal a tyúkszemre rögzíteni és naponta cserélni, amíg a tyúkszem teljesen fel nem puhul és eltávolíthatóvá nem válik.

Patikákban, drogériákban a tyúkszemirtó készítményeknek, tapaszoknak nagy választéka kapható. Ezek többnyire kettõs hatásúak: párnás, puha kialakításukkal csökkentik a tyúkszemre ható nyomást, így csökkentik az általa okozott fájdalmat. Másrészt a bennük lévõ hatóanyag hidratálja és puhítja a bõrkeményedést, hámlasztó hatást fejt ki. A használati tanácsokat érdemes megfogadni, így például azt, hogy a tapaszokat rendszeresen, legalább kétnaponta cserélni kell. Az elhalt bõrsejtek óvatos ledörzsölésével a bõrt új bõrsejtek termelésére ösztönözzük, így a tyúkszem belülrõl kifelé tolódik, hamarosan eltüntethetõ lesz.

Tudta, hogy egy átlagos felnõtt közel tízezer lépést tesz meg naponta? Bizony, a láb fokozott figyelmet érdemelne, hogy ezt az irdatlan terhelést elviselje. Fedezze fel újra a lábápolás és kényeztetés leghagyományosabb és legeredményesebb módját: esténként egy kellemes, pihentetõ lábfürdõt. Ebbe aztán lehet jótékony, illatos gyógyolajakat, gyógynövénykivonatokat tenni, de ha más nem akad, egyszerûen egy kevés só is elég, hogy szinte felpezsdítse a láb keringését. A felázott, felpuhult bõrön könnyebb ledörzsölni a kialakulóban lévõ bõrkeményedéseket, majd tápláló krémmel lehet elejét venni ezek újbóli megjelenésének. Ha azonban a lábproblémái rendszeresen újra jelentkeznek, érdemes szakemberrel beszélni ezek lehetséges okairól. Az elhanyagolt bõrkeményedéseket, fájdalmas tyúkszemeket, egyéb elváltozásokat pedig legeredményesebben pedikûrös tudja kezelni.

Forrás: hazipatika.com
még több Szépségápolás
Kellemetlen, zavaró, könnyen összetéveszthető a korpával. A fejbőrön jelentkező pikkelysömör..
Összeturmixolta a hagymát, EZT adta hozzá, majd az arcára kente. Néhány nap múlva alig hitt a..
Legyünk őszinték, uraim. Biztosan vannak önök között is olyanok, akik már kipróbálták a..
Szeretnéd, ha minél gyorsabban nőne a hajad? Íme, néhány egyszerű, vegyszermentes jó tanács!
Viseltek-e ruhát fürdőzés közben a rómaiak? Vajon ismertéke-e már a szaunát? Közösen is..
még több hír
NAPIbulvár
Remek volt a sminkje, jó ruhát választott, és kifejezetten előnyös volt Rogán Cecília frizurája is a..
A sokszor ridegnek tűnő Victoria Beckham elképesztően keményen dolgozik azon, hogy a felépített..
A műsorvezető szereti teljesen lefoglalni magát. Két gyermek mellett ez nem is olyan lehetetlen. Most egy..
NAPIAktuális
A Tesco nem tartotta be az időpontot az adatok elküldésével, így a dolgozók határozottan fognak..
"Ön egyetért-e a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazással?"..
Hétfőn tovább fokozódik a hőség és a héten minden nappal csak egyre melegebb lesz.
NAPIsport
Hosszú Katinkát még a vizes vb utolsó napján is ünnepelhette a közönség, 400 méter vegyesen..
A Nemzeti Sport információi szerint az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapata ma jelenti be, hogy..
A 13 éves ráckevei motokrosszos megnyerte a hollandiai Arnhemben a szuperkrossz Európa-bajnokságot.
kapcsolódó
24 óra
CSAK RÖVIDEN
aktuális
?
KATEGÓRIÁK
siccpasik
napiászonline
Kövess minket!