Share on Google+
2016. február 25.,  csütörtök
NAPISzépségápolás

Fiatalabb kéz, néhány egyszerû trükkel

Az arcon kívül a kéz árulkodik talán legjobban az illetõ személyiségérõl, testi-lelki állapotáról, élethelyzetérõl, koráról, magán viseli az életút nyomait. Hogyan gondoskodhatunk fiatalon tartásáról?

áradhatatlanul tevékenykedõ kezek

Alig van olyan mozgásforma, fizikai aktivitással járó munka vagy hobbi, amiben ne lenne fontos szerepe a kezeknek. Munka közben kitesszük a víz, a levegõ, a legkülönfélébb vegyszerek hatásának, súlyt emelünk, terhet cipelünk, folyamatosan tevékenykedünk velük. Az természetes, hogy a legnehezebb vagy legtöbb szennyezõdéssel járó, erõs vegyszerekkel végzett munkához védõkesztyû viselése ajánlatos. Ugyanakkor nemcsak extrém esetekben kellene gondolni a kéz védelmére, hanem folyamatosan: a tisztítószerek használata még allergiára való hajlam nélkül is árt, hiszen lipideket von ki a kéz bõrébõl, amely ezután, ha nem teszünk ellene, érdes, repedezett, feszülõ lesz, és viszkethet is.

Belsõ változások

Belsõ tényezõk is meghatározzák a bõr öregedésének normál biológiai folyamatát. Ilyenek például a lassult sejtregeneráció, a csökkent faggyú- és verejtékmirigy-kiválasztás és az alacsonyabb ösztrogéntermelés. Az ösztrogén elõnyösen hat a bõr vízháztartására, de a menopauza idején csökken a mennyisége, ami a bõr szerkezetében szintén változást okoz. Az öregedés folyamata során a bõr alatti zsírszövet vékonyodik, a kötõszövet veszít rostos szerkezetébõl és vízmegkötõ-képességébõl. A rugalmas rostszálak degenerálódnak, ami ráncosodáshoz vezet. Az epidermis egyes rétegei közötti határvonalak elmosódnak, a sejtek összehúzódnak, és a bõr vékonyabb lesz.

Mit tehet a keze fiatalságáért?

Ápolja rendszeresen! A kiszáradás ellen hatékony "anti-age" krémek kaphatók, amelyek pótolják a bõr elvesztett kollagén és zsírtarForrtalmát, növelik a nedvfelszívó képességét. Fürdés, kézmosás, mosogatás után mindig krémezze be a kezét a számos kézápoló, hidratáló, bõrtápláló krém valamelyikével.

Természetes házi szerként olyan növényi olajok ajánlhatók, amelyekben A-, D- és E-vitamin is van. Ilyen például az avokádó-, a mandula- és az olívaolaj. A barna foltok a kézfejen sóskából vagy citromból készült borogatással halványíthatók el, de a tyúkhúr is megfelelõ gyógynövény erre a célra. A hideggé vált kezek, a romló keringés is javítható, ha gondoskodik kezének, felsõtestének melegen tartásáról, a dohányzás kerülésérõl, és idõnként egy alapos masszázzsal frissítteti fel magát. Ha erre nincs mód, legalább egy-egy alapos, átmozgató kéztornát, kézmasszázst végezzen rendszeresen!

Ha tisztító- vagy oldószerekkel végez munkát, vagy erõsen szennyezett anyagokkal dolgozik, például kertészkedik, mindig húzzon védõkesztyût! Ha napon tartózkodik (nemcsak nyaraláskor kell gondolni a fényvédelemre), ne csak az arcát, hanem a kezét is kenje be fényvédõ krémmel. Tanácsosabb kerülni a radikális, antibakteriális hatású szappanokat, hiszen ezek nemcsak a kórokozókat pusztítják el, hanem leoldják a bõr természetes védõrétegét is, a bõrbarát, hasznos baktériumokkal együtt.

Az érett, száraz, elvékonyodott bõr további kímélõ ápolást igényel, így például erõs dörzsölés helyett inkább csak a törülközõvel "tapogatva" törölje szárazra. Érdemes körülnézni abban a helyiségben, ahol a legtöbbet tartózkodik, és tenni annak túlzottan száraz levegõje ellen: egy akvárium, több szobanövény, párologtató alkalmazása is sokat segíthet. A hidratálásról nem csak külsõleg, hanem belsõleg is kell gondoskodni: figyeljen magára, hogy elegendõ (napi 2- 2,5 liter) folyadékot fogyaszt-e! Az idõsebbek hajlamosabbak errõl elfelejtkezni, márpedig a szervezet folyadékhiánya is azonnal megmutatkozik a bõr állapotán.
 
Forrás: http://www.hazipatika.com
 

Életünk a kezünkben

Nézzen a kezére, figyelje meg alaposan, mintha most elõször látná! Ápolt, puha bõrû, makulátlan kézfejet lát, arányosan keskenyedõ ujjakat, párnás, sima tenyeret? Esetleg májfoltokkal tarkított, ráncos kézhát van a szeme elõtt, sárgás, pergamenszerûen száraz bõr, amelybõl kék erek emelkednek ki, duzzadt ujjakkal, megvastagodott ízületekkel, bõrkeményedésekkel, régi sérülések nyomaival? Láthatja, milyen sok mindent elárul Önrõl a keze: nemcsak az életkorát, hanem a saját egészségéhez, kényelméhez való hozzáállását is, sõt tapintatlanul utal az eddigi életútjának nehézségeire, mostani egzisztenciájára is. A kéz ápolása, fiatalon tartása legyen ugyanolyan fontos, mint az arcé, hiszen ugyanúgy a személyiségének része, annak lenyomatát õrzi!

 

Hogyan öregszik a kéz?

A kézbõr korát annak kollagéntartalma mutatja. Ennek a vízben oldódó fehérjének a kötõszövetek kialakításában, a bõr rugalmasságának megõrzésében és a nedvesség felszívásában van szerepe. A kollagén-molekulák azonban az idõ múlásával oxidálódnak, kötéseket hoznak létre, megszilárdulnak és nem képesek a tökéletes nedvszívásra. A kézbõr öregedésének egyik legfontosabb jele a bõr szárazzá válása, elvékonyodása, rugalmatlansága, amelyek miatt a vonalak, ráncok láthatóbbá válnak a kéz bõrén, leghamarabb a kézháton, amely a leginkább ki van téve a napfény károsító hatásának. Emellett a kézháton megjelenõ barna foltok (amelyeket a köznyelv tévesen nevez "májfoltoknak"), hólyagok, bevérzések, kékesfekete anyajegyek, kitágult erek, bõrkeményedések, tyúkszemek és a kéz hideggé válása jelzi a kéz öregedését.

Csípje meg!

Egy egyszerû próba is jól mutatja, mennyire elõrehaladott a kézbõr öregedése: csípjen bele a kézhátának bõrébe, majd engedje el! A fiatalos, rugalmas, kollagénben gazdag bõr azonnal kisimul, ötven év felett azonban, vagy ha nagyon száraz, rossz állapotban van, akár több másodpercbe is beletelik, míg elsimul a parányi csípés nyomán maradt kis bõrkiemelkedés, kúpocska.

Nemcsak a kor számít

Az életkor fontos, de a bõr "éretté válásának", öregedésének nem ez az egyetlen oka, hanem a legkülönbözõbb környezeti tényezõk is okozhatják az idõ elõtti rugalmatlanságát, esztétikai elváltozásait. A kéz is a fénynek, pontosabban az UV-sugárzásnak leginkább kitett bõrfelületek közé tartozik, így a napfény hatása is hamar megmutatkozik. A dohányzás érkárosító hatása elõször a periférikus érrendszeren jelentkezik, így a kéz hajszálereiben is romlik a keringés: az érfalak sérülékenyebbek lesznek, egy-egy kis ütés, sérülés is bevérzést, kék-fekete nyomot hagy a bõrön. Az alkoholfogyasztás ártalmai, a kitágult pórusok, esetleg a bevérzéses, megpattant hajszálerek szintúgy nyomot hagynak a kéz bõrén is. A klíma, az idõjárás, a környezeti hatások ugyancsak befolyásolják a bõr állapotát: a szél, az alacsony páratartalmú helyiség, a fûtés, a légkondicionáló, az erõs, antibakteriális hatású szappanok, oldószerek használata további károsodásokat okoz.

Forrás: http://www.hazipatika.com
még több Szépségápolás
Kellemetlen, zavaró, könnyen összetéveszthető a korpával. A fejbőrön jelentkező pikkelysömör..
Összeturmixolta a hagymát, EZT adta hozzá, majd az arcára kente. Néhány nap múlva alig hitt a..
Legyünk őszinték, uraim. Biztosan vannak önök között is olyanok, akik már kipróbálták a..
Szeretnéd, ha minél gyorsabban nőne a hajad? Íme, néhány egyszerű, vegyszermentes jó tanács!
Viseltek-e ruhát fürdőzés közben a rómaiak? Vajon ismertéke-e már a szaunát? Közösen is..
még több hír
NAPIbulvár
Remek volt a sminkje, jó ruhát választott, és kifejezetten előnyös volt Rogán Cecília frizurája is a..
A sokszor ridegnek tűnő Victoria Beckham elképesztően keményen dolgozik azon, hogy a felépített..
A műsorvezető szereti teljesen lefoglalni magát. Két gyermek mellett ez nem is olyan lehetetlen. Most egy..
NAPIAktuális
A Tesco nem tartotta be az időpontot az adatok elküldésével, így a dolgozók határozottan fognak..
"Ön egyetért-e a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazással?"..
Hétfőn tovább fokozódik a hőség és a héten minden nappal csak egyre melegebb lesz.
NAPIsport
Hosszú Katinkát még a vizes vb utolsó napján is ünnepelhette a közönség, 400 méter vegyesen..
A Nemzeti Sport információi szerint az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapata ma jelenti be, hogy..
A 13 éves ráckevei motokrosszos megnyerte a hollandiai Arnhemben a szuperkrossz Európa-bajnokságot.
kapcsolódó
24 óra
CSAK RÖVIDEN
aktuális
?
KATEGÓRIÁK
siccpasik
napiászonline
Kövess minket!