Share on Google+
2016. február 11.,  csütörtök
NAPIPajzán Percek

Mesék a szexszomniáról

Szexuális fantáziák, erotikus álmok, vagy öntudatlan szexualitás. Egy szexszomniás beteg önkielégítés, közösülés vagy partnerének szexre való késztetése közben is alszik. Ami sokaknak csak komikusan hangzó betegség, másoknak elviselhetetlen, nehéz helyzet, amely gyakran szégyenérzettel is párosul.

Az álmokra általában vissza tudunk emlékezni, ám az alvás közbeni szexre akkor kerül sor, amikor az agy azon része, mely a magasabb rendû gondolatokért, tetteink elbírálásáért felelõs, átmenetileg inaktív állapotban van, de a primitív életfunkciókat (mint pl. az evés, szex) irányító rész éber. Olyan ez, mintha valahol ébrenlét és alvás között történne.

A jelenség magyarázatához az alvásnak öt megkülönböztetett szakaszából kell kiindulnunk. Az egészséges ember minden fázison átesik, ám a szexszomniások megrekednek egy idõre az ötödik fázisnál, azaz a REM-fázisnál. Ebben a szakaszban a szemek gyorsan mozognak, a végtagok izmai elernyednek, a légzés gyorsabb és szabálytalan. Ebben a mélyalvási szakaszban történik az álomtevékenységünk, és a szexszomniások öntudatlan szexuális viselkedése is ide sorolható.

Akaraton kívüli erõszak is lehet a vége

Problémás esetekben az alvajárás keveredik a szexszomniával. Ilyenkor bármi, ami mély alvást válthat ki (alkohol, altató), csak tovább ront a helyzeten.

Noha a betegség komikusan hangzik, és rengeteg komikus esetet is von magával, veszélyes. Nemcsak a beteg, hanem partnere számára is, hiszen õt a beteg fél akaratán kívül is bántalmazhatja, megerõszakolhatja. Az utóbbi években több esetben is volt rá példa, hogy erõszakos szexuális cselekmények kapcsán a védelem a szexszomnia diagnózisára hivatkozott.

Általában a beteg ugyan érzi, hogy valami nincs rendben, ám meg van gyõzõdve arról, hogy minden csak álom volt. Nem is ébrednek fel egészen addig, míg valami olyan nem történik, ami nem illik bele ebbe az erotikus „álomba” (pl: kutyaugatás, vekkercsörgés).

A szexszomnia jól kezelhetõ különbözõ generikus antidepresszáns készítményekkel, legtöbbször szorongásoldó, illetve inszomnia ellen rendelt gyógyszeres terápiával. Mivel gyakran a házastárs érez bûntudatot, ezért számára pszichológiai tanácsadást javasolnak. Noha a betegség kutatása még gyerekcipõben jár, s az orvosok sincsenek teljesen tisztában a kiváltó okokkal, úgy tûnik, a szexszomnia genetikai úton öröklõdik, de a stressz, a depresszió, azalkoholizmus, és a droghasználat is kiválthatja.

Forrás: divany.hu

Az Amerikai Alvástudományi Akadémia csak 2005-ben kezdett el az esettel foglalkozni, de már 1996-ban azonosították orvosi kezelésre szoruló állapotként. Erre már csak azért is szükség volt, mert korábban több olyan eset is elõfordult, hogy valakit nemi erõszakkal vádoltak, függetlenül attól, hogy mindezt álmában, öntudatlanul követte el, s csak késõbb derült ki, hogy önkéntelen szexuális viselkedésre késztetõ szexszomnia-szindrómában szenved.

A betegség többnyire a férfiakat érinti, de a neten több olyan esetrõl is olvasni, ahol nõk számolnak be furcsa, kellemetlen élményeikrõl, melyek társaik számára egy idõ után elfogadhatatlanná váltak. Egy nõ például arra panaszkodik, hogy éjszaka már nem meri megvendégelt barátait ottmaradásra bírni, mert alvás közben többször is önkielégítést végez, amirõl felébredése után semmit nem tud. Erre egykori partnere hívta fel a figyelmét, aki egyszerûen nem bírta elfogadni a tényt, hogy barátnõje képtelen kontrollálni cselekedeteit.

Akadt olyan eset is, ahol a férfi kezdetben örült az éjszakai szexmaratonoknak, de amikor már sokadik reggeli beszélgetés telt el úgy, hogy kiderült a barátnõje valójában jóízûen aludta végig az estét, semmit nem sejtve az aktusokról, hosszabb távon ez a helyzet már kevésbé volt elviselhetõ számára.

Olyan, mint az alvajárás

A szexszomnia az alvászavarok kategóriájába tartozó viszonylag ritka betegség. Az ilyen betegek az alvás közben létesített szexuális viszonyra másnap már egyáltalán nem emlékeznek.

A betegség tulajdonképpen az alvajárásnak egy sokkal „fejlettebb” változata, amely magában foglalja a teljes szexuális aktust, az elõjátéktól az utójátékig, azzal az egyetlen fontos kivétellel, hogy a beteg nincs tudatában annak, hogy mit tesz.

A betegség felismerését megnehezíti, hogy annak kényes volta miatt a betegek, illetve partnereik szégyellik megemlíteni. Az orvosok által nyilvántartott esetek mennyisége csak töredéke a szexszomniával foglalkozó internetes lapok névtelenségbe burkolózó betegei regisztrációs számának.

Szexuális fantáziálás és szexszomnia

A szexszomnia nem összekeverendõ a szexuális álmokkal. Az álmok az alvási fázis olyan szakaszában jönnek létre, mikor a test nagyrészt tehetetlen, míg az alvás közbeni szex a mélyalvást követõ fázisban jelentkezik, amikor a test már szabadabban mozog.

Forrás: divany.hu
még több Pajzán Percek
még több hír
NAPIbulvár
Remek volt a sminkje, jó ruhát választott, és kifejezetten előnyös volt Rogán Cecília frizurája is a..
A sokszor ridegnek tűnő Victoria Beckham elképesztően keményen dolgozik azon, hogy a felépített..
A műsorvezető szereti teljesen lefoglalni magát. Két gyermek mellett ez nem is olyan lehetetlen. Most egy..
NAPIAktuális
A Tesco nem tartotta be az időpontot az adatok elküldésével, így a dolgozók határozottan fognak..
"Ön egyetért-e a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazással?"..
Hétfőn tovább fokozódik a hőség és a héten minden nappal csak egyre melegebb lesz.
NAPIsport
Hosszú Katinkát még a vizes vb utolsó napján is ünnepelhette a közönség, 400 méter vegyesen..
A Nemzeti Sport információi szerint az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapata ma jelenti be, hogy..
A 13 éves ráckevei motokrosszos megnyerte a hollandiai Arnhemben a szuperkrossz Európa-bajnokságot.
kapcsolódó
24 óra
CSAK RÖVIDEN
aktuális
?
KATEGÓRIÁK
siccpasik
napiászonline
Kövess minket!