Share on Google+
2016. február 3.,  szerda
NAPINői Lélektár

Valentin-nap a pasi szemével

Kifaggattuk az ellenkezõ nem képviselõit, hányadán is állnak tulajdonképpen a közelgõ Valentin-nappal. Nos, a helyzet nem túl biztató, de azért nem is reménytelen.

„Kicsit sem vagyok oda a Valentin-napért, de azért szoktam venni egy szál rózsát a feleségemnek, mert úgy gondolom, jobb a békesség” – mondja István (46) nevetve.

Hogy milyen tanulságokat szûrhetünk le mindebbõl? Elõször is, hogy az igyekezetet igenis díjazni kell, mindig, minden esetben. Még akkor is, ha a cserepes virágról, amelyet õkegyelme fülig érõ szájjal ad át, teljesen nyilvánvaló, hogy reggel még a szomszéd Mariska néni ablakát díszítette. Tudod, a szándék a fontos. És ha az embered minden Valentin-naphoz kötõdõ ellenszenvének dacára megajándékoz, csakis azért, hogy a kedvedre tegyen, az igenis nemes szándékról árulkodik.

Másrészrõl nem árt elõre tisztázni, melyikõtök hányadán áll a Valentin-nappal, mert ha téged is hidegen hagy, sõt egyáltalán nem vagy oda érte, azt nem árt közölni a pároddal, hogy ne strapálja magát feleslegesen. Vagy talán figyelmesség terén nincs is olyan, hogy felesleges?

Éva (51) így vallott errõl: „A férjem évek óta meglep virággal meg valami édességgel ezen a napon. Bár nem tartom valódi ünnepnek február 14-ét, és nem is nagyon tudom átérezni, eszembe nem jutna azt mondani neki, hogy ne tegye! Szívbõl örülök a kedvességének, és hagyom, hogy örömet szerezzen. Ennek azonban kizárólag hozzá van köze, nem pedig a felkapott Valentin-naphoz.”

3. A vadul ellenzõk

Azon férfiak tábora is népes, akik hadilábon állnak február 14-ével, azonban a kompromisszumkészekkel szemben õk egy fikarcnyit sem hajlandóak engedni. Hogy honnan ismered fel az ilyen fickókat? Nos, nem lesz nehéz. A félreértések elkerülése végett ugyanis jó elõre a tudtodra adja, hogy ki nem állhatja a „giccses divatünnepet”. Már csak azért is, hogy véletlenül se számíts semmi meglepetésre, nemhogy 14-én, de egész februárban. Lássuk, melyek a leggyakoribb ellenvetések!

„Ez is csak egy újabb, Amerikából átvett fölösleges dolog, amely arra sarkallja az embereket, hogy költekezzenek. Teljesen értelmetlennek tartom, és egyáltalán nem ünneplem, sõt nem is tartom valódi ünnepnek” (Miki, 24).

„Hogy õszinte legyek, utálom ezt az egész felhajtást, mert erõltetettnek és giccsesnek érzem. Egyszerûen idegesít, hogy már januárban mindenhol ebbe ütközöm, hogy még a csapból is ez folyik. Már eleve az is bosszant, hogy nem Bálint-napnak hívják (Sanyi, 32).

Valentin-nap pasiszemmel„Nem ünneplem február 14-ét, mert azt vallom, nem csak akkor kell szeretni és tisztelni a partnerünket. Ha valaki egész évben méltatlanul viselkedik a kedvesével, nehogy már ezen az egy napon akarja eljátszani, mennyire odaadó. Ebbõl a szempontból álszent dolognak tartom, ezért sem veszek részt benne (László, 28).

„Tudod, mi idegesít a legjobban a Valentin-nap kapcsán? Az a szemtelen haszon, amire a kereskedõk ilyenkor szert tesznek. Dolgoztam ebben, így hát pontosan tudom, hogy megy az ilyesmi. Pedig a szerelem olyan valami, amibõl nem lenne szabad üzletet csinálni (Nándor, 33).

Ha a felsorolt érvek ellenére a Valentin-nap a szívügyed, és úgy gondolod, igenis jár neked, köss igazságos alkut! Beszéld meg a pároddal, hogy ha nem is konkrétan ebbõl az apropóból, de menjetek el valahova kettesben. Mellõzzétek az éttermet vagy a mozit, és válasszatok olyan helyet, ahol nem akadtok össze úton-útfélen ünneplõ párokkal, például nézzetek meg egy kiállítást, vagy kerekedjetek fel, és menjetek kirándulni! Így részérõl nem lesz „giccses divat” jellege a dolognak, te viszont elmondhatod, hogy mégiscsak csináltatok valamit közösen aznap. Ha pedig kedvesed reménytelen eset, és legszívesebben kihúzná a naptárból február 14-ét, akkor se búsulj, inkább hajtsd be rajta a figyelmességet meg a kényeztetést a többi napon.

Bár a Valentin-nap egyre inkább megszokottá válik hazánkban is, még mindig jelentõsen megosztja az embereket. Sokakat hidegen hagy, míg mások a hátuk közepére sem kívánják, vagy épp ellenkezõleg, már januárban repesve várják. Mi most kizárólag pasikat kérdeztünk a Valentin-naphoz fûzõdõ érzelmeikrõl, és igyekeztünk alaposan felmérni a terepet a jó szívvel ünneplõktõl egészen a szélsõséges ellenzõkig.


Valentin-nap
pasiszemmel1. Akik úgy igazán megadják a módját

Igen, hölgyeim, tény, hogy ilyen is akad. És nem, nem csak a mesében. Biztosan te is ismersz legalább egy úriembert (ha máshonnan nem, hallomásból), aki február 14-ét meghitt ünnepként éli meg, és mindent megtesz, hogy kedvesét emlékezetes Bálint-napi élményben részesítse. Ha malacod van, a fickó hozzád tartozik. Bár a dolog jól hangzik, nem kertelünk, hanem töredelmesen bevalljuk, hogy valószínûleg az ezen kategóriába sorolandó urak száma a legszerényebb. Hogy mibõl gondoljuk? Nos, nem volt könnyû rájuk bukkanni.

„Én tulajdonképpen nem a Valentin-napot szeretem, hanem azt, hogy ez is egy jó alkalom arra, hogy megörvendeztessem a barátnõmet. Mindig igyekszem valami különleges ajándékkal meglepni. Tavaly egy nívósabb étterembe vittem, amit nem engedhetünk meg magunknak minden héten, idén pedig valamilyen wellnesshétvégében gondolkodom” (Sándor, 34).

„Az évek során azt tapasztaltam, a lányok nagyon nem díjazzák, ha egy pasi elfelejti a Valentin-napot, így hát én is ajándékozom. És ha már ünnepelek, azt akarom, hogy különleges legyen, ne az »egy szál virág meg konyakos meggy« kategória. Persze ezzel sincs semmi baj, de én szeretem az egyedi dolgokat, ezért február 14-re mindig valami különleges programot találok ki. Tavaly hangversenyre vittem a barátnõmet, idén pedig bálba szeretném” (Tibi, 25).

2. A kompromisszumkészek

Azonban a Valentin-nap õszinte kedvelõinél sokkal többen vannak azok a férfiak, akik csak mintegy „kényszerbõl” vállalják be a dolgot. Bár nézeteikkel szöges ellentétben áll, és a hátuk közepére sem kívánják, végül mégis beadják a derekukat, és hõsiesen legyõzik a zsúfolt virágboltokkal szembeni undorukat, hogy aztán hazaállítsanak valami meglepetéssel. Hogy mindezt miért? Mert úgy gondolják, a barátnõ, az asszony, a kedves igenis számít rá. És várja, nagyon várja, hogy meglepjék.

„Mindig az aktuális barátnõmtõl függ, hogy tartom-e a Valentin-napot. Ha tudom, hogy romantikusnak tartja a dolgot, és készül rá, akkor megerõltetem magam, és veszek valami apróságot, vagy elviszem vacsorázni. Viszont ha tisztában vagyok vele, hogy a lány is utálja a február 14-hez kötõdõ felhajtást, inkább hagyom az egészet” (Viktor, 25).

„Olyan négy éve lehetett elõször, hogy megajándékoztam az asszonyt ezen a napon. Õszintén szólva magamtól nem nagyon jutott volna eszembe, de a kollégáim ebédszünetben sorra rohangáltak át a szemközti virágboltba, gondoltam, akkor nekem is illik. Azóta aztán minden évben veszek valamit, mert hogy venné ki magát, ha üres kézzel állítanék haza” (Pál, 45).

„Régen egyáltalán nem érdekelt ez a dolog. Aztán egyszer, amikor a párom, Niki panaszkodott, hogy minden kolléganõje meg barátnõje azt újságolta, mi mindennel lepték meg Bálint-napon, neki meg nem volt mivel dicsekednie, kicsit elszégyelltem magam. Azóta minden évben ügyelek rá, hogy neki is legyen mit mesélnie” (Zsolt, 32).

még több Női Lélektár
Összeomolhatott volna, amikor elveszítette televíziós munkáját, de Jakupcsek Gabriella nem ezt az utat..
Egy pszichológiai kutatás során felmérték, hogy melyek azok a döntések, amelyeket az emberek életük..
Felnőtt az első olyan generáció, amely sokak szerint „minden realitásérzéket nélkülöz, önző,..
Egy igazi nő képes örökre megváltoztatni a férfi életét. Ha valakinek olyan szerencséje van, hogy..
Milyen jó lenne, ha a változásokat megúsznánk áldozatok és hibák nélkül, ha minden menne elsőre,..
Amikor a takarítónő belép a szobába, a gazdag nő a föld alá süllyed szégyenében, majd nem sokkal..
még több hír
NAPIbulvár
Remek volt a sminkje, jó ruhát választott, és kifejezetten előnyös volt Rogán Cecília frizurája is a..
A sokszor ridegnek tűnő Victoria Beckham elképesztően keményen dolgozik azon, hogy a felépített..
A műsorvezető szereti teljesen lefoglalni magát. Két gyermek mellett ez nem is olyan lehetetlen. Most egy..
NAPIAktuális
A Tesco nem tartotta be az időpontot az adatok elküldésével, így a dolgozók határozottan fognak..
"Ön egyetért-e a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazással?"..
Hétfőn tovább fokozódik a hőség és a héten minden nappal csak egyre melegebb lesz.
NAPIsport
Hosszú Katinkát még a vizes vb utolsó napján is ünnepelhette a közönség, 400 méter vegyesen..
A Nemzeti Sport információi szerint az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapata ma jelenti be, hogy..
A 13 éves ráckevei motokrosszos megnyerte a hollandiai Arnhemben a szuperkrossz Európa-bajnokságot.
kapcsolódó
24 óra
CSAK RÖVIDEN
aktuális
?
KATEGÓRIÁK
siccpasik
napiászonline
Kövess minket!