Share on Google+
2015. március 7.,  szombat
NAPINői Lélektár

Miért rejtõzik valaki a hazugságok mögé?

Mindannyiunkkal elõfordult már, hogy egy-egy kérdésre nem válaszoltunk teljesen õszintén. Hiszen olykor egyszerûbb egy kegyes hazugsággal fenntartani a jó viszonyt, mint a csúf igazsággal tönkretenni valaki napját - vagy akár egy barátságot. Ezzel nincs is baj, amíg odafigyelünk arra, hogy ne lépjünk át egy határt. Valakinek azt mondani, hogy az új - egyébként szörnyû - frizurája szuperül áll neki nem ugyanaz, mint folyamatos hazugságokkal hamis képet állítani fel magunkról. Mit tehetsz, ha például egy barátodon, közeli ismerõsödön észreveszed, hogy krónikus hazudozó?

Ilyenkor választhatsz: kizárod az életedbõl ezt a személyt, megpróbálsz rajta változtatni, vagy elfogadod a hazugságait, és minden marad a régiben. Mindhárom választási lehetõségnek megvannak a maga nehézségei, és mielõtt bárhogy is döntessz, gondold végig, mi állhat a folyamatos hazudozás hátterében.

Szimpátiára vágyik. Sok krónikus hazudozó úgy érzi, a vele történt dolgok mindenki számára ugyanolyan fontosak, mint neki. Épp ezért akár a legkisebb sérülésüket is azonnal megosztják mindenkivel - természetesen felnagyítva a részleteket - hogy minél nagyobb szimpátiával viszonyuljanak hozzájuk.

Fontosnak akarja érezni magát. Az ilyen típusú emberek úgy érzik, mindenkinél jobbak. Akármilyen dícséretet is kaptál valakitõl, akármiben is voltál kiemelkedõ, õk bizony sokkal jobban értenek hozzá, mint te - legalábbis így gondolják. Õk mindig úgy érzik, felsõbbrendûek, és ezt szeretik is hangoztatni, sokszor valótlan történetekkel alátámasztva.

Unatkozik. Akadnak olyanok, akik, ha úgy érzik, az életükben semmi izgalmas nem történik, tönkreteszik másokét. Sokszor hazugságokat találnak ki és kezdenek el terjeszteni, amelyekkel másokat megbánthatnak.

Bizonytalan. Ez az egyik legnagyobb oka annak, hogy miért kezd el valaki krónikusan hazudozni másoknak. Úgy érzik, nem elég jók, önbizalomhiányban szenvednek, és azt gondolják, csak kitalált történetekkel és nem létezõ teljesítményekkel képesek felérni másokhoz.

Érthetõ, ha elgondolkodsz azon, barátságnak lehet e nevezni a kapcsolatotokat, ha nem õszinte veled. Mielõtt a legdrasztikusabb lehetõséget választanád, és megszakítanád vele a kapcsolatot, próbáld ki, mi történik, ha hazugságon kapod. Gyakori, hogy ilyenkor elõállnak egy másik - sokszor nagyobb - hazugsággal, hogy az elõzõ történetet meg tudják védeni. Akadnak, akik hirtelen védekezõ pozíciót vesznek fel, és valaki mást hibáztatnak, míg egyesek dühösek lesznek. Gondold végig, mennyire veszélyesek és gyakoriak ezek a hazugságok. Létezik ugyanis egy betegség, amelyet krónikus hazudozásnak neveznek. Az ilyen emberek képesek olyan hitelesen elmesélni egy történetet, hogy gyakran maguk is elhiszik, amit mondanak. Épp ezért egy baráti beszélgetéssel nem lehet õket errõl lebeszélni, de talán elérheted, hogy a hozzád közelálló személy észrevegye, problémája van. Fontos, hogy adj idõt neki, ha változtatni szeretne, hiszen senki sem képes egyik napról a másikra új életmódot kezdeni.

Azt már megtanultuk, hogy egyetlen párkapcsolat sem mûködhet õszinteség nélkül. Ugyanez a helyzet a barátságokkal is. Nyíltan vállalni az érzéseinket és a véleményünket sokkal jobb, hiszen hosszú távon senki sem képes hamis álarc mögé bújva élni. Olykor egy egy kegyes hazugság belefér; megdícsérni a párod fõztjét, amin egész nap dolgozott, még ha nem is ízlik, vagy azt mondani, hogy rengeteg a dolgod, pedig valójában csak szeretnél egy délutánt eltölteni egyedül és pihenéssel. Idõnként mindenki ezt a könnyebbik utat választja, hiszen nincs értelme megbántani valakit, csak azért, mert ragaszkodunk az õszinteséghez. Mégis, biztosan te is találkoztál már olyan emberrel a környezetedben, aki átlépi a határt, és mindenrõl hazudik. Olyan történeteket mesél magáról, amelyek meg sem történtek, és folyamatosan nem létezõ indokokkal mondja le a találkozókat. Olykor a legapróbb részletekrõl is képes hazudni, még ha azoknak semmilyen jelentõségük sincs, sõt, sokszor maga is elhiszi, amit állít. Nehezebb a helyzet, ha egy olyan személyrõl derül ki, hogy beteges hazudozó, akivel baráti viszonyban állsz, és korábban sosem feltételezted volna róla.

Ha azonban úgy látod, hogy hosszú idõ után sem változott semmi, nem tudod vele megbeszélni vele ezt a problémát, és nem is tudod elfogadni, hogy a barátságotok így folytatódjon, akkor kénytelen vagy - ha csak egy idõre is - de szüneteltetni a kapcsolatotokat. Ilyenkor elõfordulhat, hogy ennek következtében a barátod is észreveszi, hogy a viselkedésével gondok vannak. Ahelyett, hogy elutasítod a közeledését, segíts neki, hogy változtatni tudjon az életvitelén. Ha viszont többé nem keres téged, és úgy látod, semmi sem változott vele kapcsolatban, el kell fogadnod a tényt, hogy a barátságotok sajnos nem volt elég erõs ahhoz, hogy átvészelje ezt a problémát.

Forrás: Kerekes Vivien
még több Női Lélektár
Összeomolhatott volna, amikor elveszítette televíziós munkáját, de Jakupcsek Gabriella nem ezt az utat..
Egy pszichológiai kutatás során felmérték, hogy melyek azok a döntések, amelyeket az emberek életük..
Felnőtt az első olyan generáció, amely sokak szerint „minden realitásérzéket nélkülöz, önző,..
Egy igazi nő képes örökre megváltoztatni a férfi életét. Ha valakinek olyan szerencséje van, hogy..
Milyen jó lenne, ha a változásokat megúsznánk áldozatok és hibák nélkül, ha minden menne elsőre,..
Amikor a takarítónő belép a szobába, a gazdag nő a föld alá süllyed szégyenében, majd nem sokkal..
még több hír
NAPIbulvár
Remek volt a sminkje, jó ruhát választott, és kifejezetten előnyös volt Rogán Cecília frizurája is a..
A sokszor ridegnek tűnő Victoria Beckham elképesztően keményen dolgozik azon, hogy a felépített..
A műsorvezető szereti teljesen lefoglalni magát. Két gyermek mellett ez nem is olyan lehetetlen. Most egy..
NAPIAktuális
A Tesco nem tartotta be az időpontot az adatok elküldésével, így a dolgozók határozottan fognak..
"Ön egyetért-e a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazással?"..
Hétfőn tovább fokozódik a hőség és a héten minden nappal csak egyre melegebb lesz.
NAPIsport
Hosszú Katinkát még a vizes vb utolsó napján is ünnepelhette a közönség, 400 méter vegyesen..
A Nemzeti Sport információi szerint az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapata ma jelenti be, hogy..
A 13 éves ráckevei motokrosszos megnyerte a hollandiai Arnhemben a szuperkrossz Európa-bajnokságot.
kapcsolódó
24 óra
CSAK RÖVIDEN
aktuális
?
KATEGÓRIÁK
siccpasik
napiászonline
Kövess minket!