Share on Google+
2014. november 15.,  szombat
NAPIMi nők

Túl sok vért veszítesz a menstruáció alatt?

Gyanakszol, hogy túl erõs a vérzésed, de nem tudod, pontosan mennyi is a normális mennyiség?

Szülést követõen szintén változik a menstruáció: rendszerint erõsebbé válik, esetleg idõtartama is hosszabb lesz. Ez teljesen természetes folyamat, melynek orvoslására egyszerûen nagyobb nedvszívó képességû tampont, betétet kell választani.

Erõs görcsök ellen

Nézd meg nõgyógyász szakértõnkkel készült videónkat, ha érdekel, még milyen lehetõségeid vannak a kínzó menstruációs görcsök csillapítására.

Ha túl erõs a menstruáció

Amennyiben úgy érzed, menzeszed erõssége kóros, és több vért veszítesz a ciklusod során, mint a kellene, mindenképpen járj utána az okoknak. Ha a nagyobb nedvszívó képességû betétet vagy tampont óránként-kétóránként kell cserélned, valószínûleg egészségügyi probléma áll a háttérben. Az erõs vérzés megterheli a szervezetedet - legenyhébb esetben is vashiányos vérszegénységet okoz.

Az erõs menstruációt okozhatja mióma, mely a méhfal jóindulatú daganata. Amennyiben kisebb, és jelenléte - az erõs vérzésen túl - nem okoz problémát, valószínûleg elegendõ a gyakoribb nõgyógyászati kontrollvizsgálat. Ha azonban nagyobb, szükség lehet az eltávolítására.

A pajzsmirigy-alulmûködés szintén okozhat hasonló jellegû panaszokat. Az apró szerv mûködése ugyanis az egész hormonháztartásra kihat. Ily módon csökkent mûködése nemcsak kimerültséget, fejfájást és túlsúlyt okoz, de a menstruáció során vesztett vérmennyiséget is növelheti. (forrás: femina.hu)

A havi vérzést körülbelül addig várja az ember lánya, amíg szeretne kislányból nagylánnyá érni, vagy ha a nem kívánt terhességtõl tart. Más esetekben valószínûleg te sem nagyon rajongasz érte. A kínzó görcsök mellett további problémát jelenthet, ha úgy érzed, jelentõs mennyiségû vért veszítesz. Ahhoz azonban, hogy eldönthesd, mennyi a túl sok, értelemszerûen azt is tudnod kell, hogy mi számít normális mennyiségnek.

Pontosan mennyi vért veszítesz?

Elõfordulhat, hogy úgy érzed, a menstruációd alatt több deciliter vértõl szabadulsz meg, ám ez valószínûleg nincs így. A nõk többsége rendszerint túlbecsüli a menzesszel járó vérveszteséget. Ennek hátterében valószínûleg az áll, hogy kellemetlen dolgokat hajlamos az ember intenzívebben megélni.

A menstruációval együtt nem csupán vér, hanem méhnyálkahártya is ürül a szervezetedbõl. Ez utóbbinak legfelsõ, illetve középsõ rétege leválik, míg az alsó - további sejtosztódásra képes - réteg a következõ ciklus során újraépül.

A menzesz során mindössze 50-100 ml menstruációs folyadék ürül ki a szervezetbõl, ami körülbelül 35 ml tiszta vérveszteséget jelent. Mivel ereidben nagyjából 5 liter vér kering, az így elvesztett mennyiség pótlása szerezeted számára nem különösebben megterhelõ.

A vérzés erõsségét befolyásoló tényezõk

Ha elkezdesz fogamzásgátló tablettát szedni, valószínûleg gyengül majd a menzeszed. Ennek hátterében az áll, hogy a gyógyszer megszünteti a peteérést, és úgynevezett megvonásos vérzést eredményez. Emellett a tabletta lecsökkenheti a vérzés idõtartamát és szelídítheti a görcsöket is.

A spirált használó nõk ezzel szemben gyakran tapasztalják, hogy menzeszük erõteljesebbé válik a méhen belüli fogamzásgátló eszköz hatására. A jelenség azzal magyarázható, hogy a spirál gyulladást idéz elõ a szervezetben - megakadályozva ezzel a megtermékenyített petesejt beágyazódását.

 

Forrás: femina.hu
még több Mi nők
A legalább fél éven át tartó szoptatásért lobbizók szerint nagy hiányosság a közösségi..
Henrietta Norton londoni dietetikus sok táplálkozási tippet fogalmazott meg, hogy hamarabb összejöjjön..
Észak-Írországban egy olyan nő nyitott esküvői ruhaszalont, aki már életében többször..
Rezgése van minden élőlénynek, a tárgyaknak és a helyiségeknek is. Körülöttünk minden rezgésből..
Anyaként már gyakorlottan használjuk a netet, ha ötletet szeretnénk meríteni az esti vacsorához,..
Akad raj­tad egy kis súly­fe­les­leg, de sze­ret­nél bom­bázó lenni idén a víz­par­ton? Íme,..
még több hír
NAPIbulvár
Remek volt a sminkje, jó ruhát választott, és kifejezetten előnyös volt Rogán Cecília frizurája is a..
A sokszor ridegnek tűnő Victoria Beckham elképesztően keményen dolgozik azon, hogy a felépített..
A műsorvezető szereti teljesen lefoglalni magát. Két gyermek mellett ez nem is olyan lehetetlen. Most egy..
NAPIAktuális
A Tesco nem tartotta be az időpontot az adatok elküldésével, így a dolgozók határozottan fognak..
"Ön egyetért-e a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazással?"..
Hétfőn tovább fokozódik a hőség és a héten minden nappal csak egyre melegebb lesz.
NAPIsport
Hosszú Katinkát még a vizes vb utolsó napján is ünnepelhette a közönség, 400 méter vegyesen..
A Nemzeti Sport információi szerint az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapata ma jelenti be, hogy..
A 13 éves ráckevei motokrosszos megnyerte a hollandiai Arnhemben a szuperkrossz Európa-bajnokságot.
kapcsolódó
24 óra
CSAK RÖVIDEN
aktuális
?
KATEGÓRIÁK
siccpasik
napiászonline
Kövess minket!