Share on Google+
2014. szeptember 16.,  kedd
NAPIMi nők

Intõ jelek, hogy életveszélyes a konvektorod

Ha a konvektor rosszul mûködik, használata akár az életedbe is kerülhet. Ne kockáztass!

A konvektor ideális mûködését jelzi, ha a gázláng készenléti állapotban - tehát õrláng formájában - és fûtés közben is egyenletes kék színnel ég. Ha fûtés közben enyhe sárgás árnyalatra vált, az még nem ok az aggodalomra, ha azonban teljesen sárga színnel ég, sõt, alkalmanként vörösesen izzik, fontos szerelõnek is megmutatni a konvektort.

A vöröses színt huzat is okozhatja, ha a konvektor olyan helyen van a helyiségben, de a por is, ha régen volt kitisztítva. Utóbbi ráadásul nemcsak egyszerûen megtelepszik a készülék belsejében, de a konvektor gyújtóégõjében is lerakódhat, ami akadályozza, hogy a készülék megfelelõen égesse el a gázt.

A gyújtóégõ tisztítását ne is próbáld meg házilag megoldani, biztonságosabb, ha szerelõre bízod a munkát. Ha a tisztítás nem oldja meg a problémát, valószínûleg az alkatrész cseréjére lesz szükség.

Ha a konvektort rendszeresen ellenõrzi szerelõ, és az szerinte is megfelelõen mûködik, nem áraszthat még enyhe gázszagot sem. A fûtési szezon kezdetén, az elsõ bekapcsolásnál azonban természetes, hogy a készülékbõl kissé furcsa, égett szag áramlik fel, esetleg egy órán át, a nyári hónapok alatt rátelepedett por ugyanis ilyenkor elég, ez okozza a szagot. Ha azonban a továbbiakban is tapasztalsz kellemetlen aromákat, melyek ráadásul sem a gázszagra, sem pedig az égett poréra nem emlékeztetnek, hívj szerelõt.

A szag ugyanis az égéstermék nem megfelelõ elvezetésébõl származhat. Az égésterméknek a lakásba történõ visszaáramlása elsõsorban a kéménybe vezetett konvektorok esetében fordulhat elõ, ott, ahol a kémény nincs megfelelõen tisztítva, vagy az elvezetõcsõ nem illeszkedik megfelelõen.

Mivel a visszaáramló égéstermék veszélyezteti az egészséget, fontos mielõbb megnézetni a kéményt, illetve egyben a konvektort is ellenõriztetni, mielõtt nagy lenne a baj.

 

www.femina.hu

A konvektorokat minden évben ellenõriztetni kell szakemberrel még a fûtési idény megkezdése elõtt. Ez különösen igaz azokra, melyek már évek óta gondoskodnak a lakás melegérõl.

A nem megfelelõen üzemelõ fûtõberendezés ugyanis életveszélyes is lehet, ennek oka elsõsorban az, hogy veszélyes anyaggal, gázzal fût. A konvektorok esetében fokozottan fennáll a szénmonoxid megjelenésének kockázata, ráadásul a színtelen és szagtalan, ennélfogva nehezen észlelhetõ gáz akkor is beszivároghat a lakásba, ha a konvektorral nincs ugyan gond, az égéstermék elvezetésével viszont igen.

Mielõtt veszélybe sodornád magad, vedd észre az intõ jeleket, amikor jobb, ha azonnal szerelõt hívsz ahelyett, hogy az életedet kockáztatnád.

Ha a konvektort bekapcsoltad, de nem tekerted fel, készenléti állapotát egy néhány centis gázláng jelzi, mely csendesen pislákol. Ha a konvektor megfelelõen mûködik, a gázláng folyamatosan ég, és csak akkor változik a mérete, amikor magasabb fokozatra kapcsolod a berendezést.

A készülék hibáját jelzi, ha ez az õrláng idõnként magától kialszik, de az is, ha a konvektor fûtés közben alszik el egyik pillanatról a másikra. Ha a láng elalszik, általában a készülék automatikusan elzárja a gáz útját, tehát elvileg szivárgástól nem kell tartani.

Mivel azonban nem tudhatod, hogy ez valóban megtörténik-e, fontos, hogy szerelõ is ellenõrizze a konvektort. A láng kialvásának oka lehet a konvektor belsejében lerakódott kosz vagy az égéshez a levegõt biztosító parapet eltömõdése, hibás összerakása. A tisztításhoz és a javításhoz feltétlenül hívj szerelõt!

Életveszélyes szivárgás!
Ha a konvektor lángja rendszeresen elalszik, és automatikusan nem záródik el a gáz útja, szivárgás következik be. A gázmérgezést elkerülendõ ilyenkor azonnal zárd el a gázcsõ fõcsapját - ezt a konvektorhoz közel találod -, és azonnal hívj szerelõt. Ha a konvektort a kéménybe vezették el, a szénmonoxid visszaszivárgása jelent veszélyt. A színtelen-szagtalan gáz jelenlétére csak a mérgezés tüneteinek megjelenése utal. Mivel a gáz könnyen halált okozhat, ezeket a készülékeket rendszeresen ellenõriztetni kell, és érdemes szénmonoxid-jelzõt is tartani abban a helyiségben, ahol a konvektor található.

 

még több Mi nők
A legalább fél éven át tartó szoptatásért lobbizók szerint nagy hiányosság a közösségi..
Henrietta Norton londoni dietetikus sok táplálkozási tippet fogalmazott meg, hogy hamarabb összejöjjön..
Észak-Írországban egy olyan nő nyitott esküvői ruhaszalont, aki már életében többször..
Rezgése van minden élőlénynek, a tárgyaknak és a helyiségeknek is. Körülöttünk minden rezgésből..
Anyaként már gyakorlottan használjuk a netet, ha ötletet szeretnénk meríteni az esti vacsorához,..
Akad raj­tad egy kis súly­fe­les­leg, de sze­ret­nél bom­bázó lenni idén a víz­par­ton? Íme,..
még több hír
NAPIbulvár
Remek volt a sminkje, jó ruhát választott, és kifejezetten előnyös volt Rogán Cecília frizurája is a..
A sokszor ridegnek tűnő Victoria Beckham elképesztően keményen dolgozik azon, hogy a felépített..
A műsorvezető szereti teljesen lefoglalni magát. Két gyermek mellett ez nem is olyan lehetetlen. Most egy..
NAPIAktuális
A Tesco nem tartotta be az időpontot az adatok elküldésével, így a dolgozók határozottan fognak..
"Ön egyetért-e a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazással?"..
Hétfőn tovább fokozódik a hőség és a héten minden nappal csak egyre melegebb lesz.
NAPIsport
Hosszú Katinkát még a vizes vb utolsó napján is ünnepelhette a közönség, 400 méter vegyesen..
A Nemzeti Sport információi szerint az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapata ma jelenti be, hogy..
A 13 éves ráckevei motokrosszos megnyerte a hollandiai Arnhemben a szuperkrossz Európa-bajnokságot.
kapcsolódó
24 óra
CSAK RÖVIDEN
aktuális
?
KATEGÓRIÁK
siccpasik
napiászonline
Kövess minket!