Share on Google+
2014. november 9.,  vasárnap
NAPIMi nők

Csokiciszta- egy új nõgyógyászati betegség

Rendszertelen vagy fájdalmas a menstruációd? Akár ennyi is utalhat a különös nõgyógyászati betegségre. A csokoládéciszta a petefészekciszta speciális fajtája, mely az endometriózissal összefüggésben alakul ki.

Kezelési lehetõségek

A betegség diagnosztizálása rendszerint hüvelyi vagy hasi ultrahanggal történik. Amennyiben a ciszta nem túl nagy - legfeljebb 6 cm-es -, az orvos javasolhatja, hogy egy-két hónapot várjatok, majd kontrollvizsgálatot végez. Ilyenkor ugyanis még fennáll az esélye, hogy csak különös kinézetû petefészekcisztáról van szó, mely esetleg spontán módon eltûnik. Mûtéti beavatkozás Amennyiben beigazolódott a gyanú, és csokoládécisztáról van szó, szükséges a mûtéti beavatkozás. Az esetek túlnyomó többségében nincs szükség feltárásos mûtétre, úgynevezett kulcslyuksebészeti ellátással megoldható a ciszta eltávolítása. Ilyenkor a köldöknél, illetve a bikinivonalnál ejtenek egy-egy apró bemetszést, melyen keresztül a kamera és az operáló eszköz bejuttatható a hasba. Ha összenövés alakult ki, elõször ezeket kell feloldani, valamint a petefészkeket kell felszabadítani letapadt helyzetükbõl. Miután ez megtörtént, az orvos megnyitja a cisztát, és kimossa a csokoládészerû váladékot. Amint a ciszta fala láthatóvá válik, lépésrõl lépésre eltávolítják a képzõdményt. Végül a petefészken ejtett sebet az orvos felszívódó öltéssel bevarrja. A beavatkozás után Sajnos a betegség gyakran kiújul, így a jövõben további mûtétekre lehet szükség. Az orvosi gyakorlatban leginkább alkalmazott kezelési mód a fogamzásgátló tabletta szedése. Ennek segítségével ugyanis kikapcsolható a petefészek mûködése - hiszen a kívülrõl adagolt nõi nemi hormonok terhességhez hasonló állapotot hoznak létre a testben. Amennyiben azonban a betegséget elhanyagolod, meddõséghez vezethet!!!

Forrás: femina.hu

Mi is az a csokoládéciszta?

Alapja az endometriózis Az endometriózis nevû betegség lényege, hogy a méhnyálkahártya nem csupán a méhben található meg, hanem apró darabjai a test más szöveteibe is bekerülnek. Leggyakrabban a méhszalagokba, a bélfalba, illetve a petefészekbe ágyazódnak be. Testszerte úgy viselkednek, mintha a méhben lennének, vagyis nemi hormonok hatására havonta megduzzadnak, és vérrel telítõdnek. Mivel azonban nem tudnak a menstruációval kiürülni a testbõl, hónapról hónapra egyre nagyobbá válnak, és idõvel kellemetlen tüneteket okoznak. És kialakul a csokoládéciszta Ha a méhnyálkahártya a petefészekbe kerül - rendszerint egy olyan tüszõbe, melybõl a petesejt már távozott -, kialakul a csokoládéciszta. A rendellenesség eleinte nem feltûnõ, ám a képzõdmény a havi ciklusnak köszönhetõen hónapról hónapra növekszik. A benne lévõ vér idõvel besûrûsödik, valamint megbarnul - innen is ered az elváltozás neve. Gyakran elõfordul, hogy a csokoládéciszta mindkét petefészekben kialakul, ilyenkor azok megnagyobbodnak, és összeérhetnek, sõt, akár össze is tapadhatnak a méh mögött. Leggyakoribb

Tünetek: hasi fájdalom fájdalmas közösülés rendszertelen vérzés erõs, fájdalmas menstruáció

Miért alakul ki?

A betegség pontos okai még ma sem tisztázottak. Az egyik elmélet szerint a menstruáció során a vér a petevezetékeken keresztül részben visszafelé áramlik, és méhnyálkahártya-eredetû sejteket szállít a petefészekbe. Egy másik hipotézis szerint maga az endometriózis fejlõdési rendellenesség, és a sejtek egy része már a születéskor megtalálható a méhen kívül.

még több Mi nők
A legalább fél éven át tartó szoptatásért lobbizók szerint nagy hiányosság a közösségi..
Henrietta Norton londoni dietetikus sok táplálkozási tippet fogalmazott meg, hogy hamarabb összejöjjön..
Észak-Írországban egy olyan nő nyitott esküvői ruhaszalont, aki már életében többször..
Rezgése van minden élőlénynek, a tárgyaknak és a helyiségeknek is. Körülöttünk minden rezgésből..
Anyaként már gyakorlottan használjuk a netet, ha ötletet szeretnénk meríteni az esti vacsorához,..
Akad raj­tad egy kis súly­fe­les­leg, de sze­ret­nél bom­bázó lenni idén a víz­par­ton? Íme,..
még több hír
NAPIbulvár
Remek volt a sminkje, jó ruhát választott, és kifejezetten előnyös volt Rogán Cecília frizurája is a..
A sokszor ridegnek tűnő Victoria Beckham elképesztően keményen dolgozik azon, hogy a felépített..
A műsorvezető szereti teljesen lefoglalni magát. Két gyermek mellett ez nem is olyan lehetetlen. Most egy..
NAPIAktuális
A Tesco nem tartotta be az időpontot az adatok elküldésével, így a dolgozók határozottan fognak..
"Ön egyetért-e a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazással?"..
Hétfőn tovább fokozódik a hőség és a héten minden nappal csak egyre melegebb lesz.
NAPIsport
Hosszú Katinkát még a vizes vb utolsó napján is ünnepelhette a közönség, 400 méter vegyesen..
A Nemzeti Sport információi szerint az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapata ma jelenti be, hogy..
A 13 éves ráckevei motokrosszos megnyerte a hollandiai Arnhemben a szuperkrossz Európa-bajnokságot.
kapcsolódó
24 óra
CSAK RÖVIDEN
aktuális
?
KATEGÓRIÁK
siccpasik
napiászonline
Kövess minket!