Share on Google+
2014. október 4.,  szombat
NAPIMi nők

10 módszer, ahogyan elrejtik az arab nõket

Van, ahol betiltják, másutt egy nõ ki sem léphet nélküle az utcára. Ismerd meg a muszlim nõk viseletét!

Tilos, kötelezõ vagy szabadon választott

Arra nézve eltérõek a szokások, hogy az elõírásos öltözéket a nõknek minden nyilvános helyen viselniük kell, tilos viselniük az iskolában és nyilvános helyeken, vagy szabadon dönthetik el, hordják-e vagy sem. Több arab államban úgy vélik, a hagyományos nõi viselet elõírásos része az iszlám jognak, a sáriának. Afganisztánban a hidzsáb viseletet kötelezõvé tette a talibán rezsim, és ugyancsak kötelezõ hordani Szaúd-Arábiában és Iránban. Iránban számtalan nõ, fõként a fiatalabbak szoktak rá arra, hogy színes vagy átlátszó anyagból készült hidzsábot viseljenek a megszokott csador helyett. Ezzel kifejezik az elõírások elleni tiltakozásukat anélkül, hogy valójában átlépnék a szabályok húzta határokat.

Az Egyesült Arab Emirátusokban a nõknek nemcsak a testüket, hanem az arcukat is el kell fedniük. Szudánban a büntetõ törvénykönyv megkorbácsolással vagy pénzbüntetéssel fenyegeti azokat, akik „illetlen öltözéket viselnek”, jóllehet nem megy bele a részletekbe azt illetõen, milyen is pontosan az illetlen öltözék.

Az ugyancsak muszlim többségû Törökországban, Tunéziában és Tádzsikisztánban tilos a hidzsáb viselete kormányzati épületekben, iskolákban és egyetemeken. Franciaországban 2004 márciusában fogadták el azt a törvényt, amely betiltotta vallási meggyõzõdést feltûnõ módon kifejezõ szimbólumok és ruhadarabok viselését az általános és középiskolákban, valamint az egyetemeken. Az idén júliusban pedig a francia parlament túlnyomó többséggel igent mondott az egész testet eltakaró iszlám lepel viselésének betiltására nyilvános helyeken.

Több modern muszlim államban, így Tunéziában és Törökországban is megfigyelhetõ az a trend, hogy a nõk saját elhatározásukból visszatérnek a tradicionális arab ruhákhoz. Ez az iszlám felfogás újjáéledésének jele. Hasonlóképpen Egyiptomban is mind több férfi választja a régi arab ruhákat, például a galabiját a korábban általánosan elterjedt farmer és póló helyett.

Forrás: ötvenentul.hu

A hidzsáb szó egyszerre jelenti az arab nõk hagyományos fejkendõjét és az illedelmes muszlim öltözködés szabályait. A muzulmánok úgy vélekednek, hogy a nõknek idegenek között vagy a másik nem egy képviselõjének társaságában (kivéve, ha közeli hozzátartozója) el kell fedniük a testüket, nehogy szexuális gerjedelmet támasszanak a férfiakban. Arab felfogás szerint ugyanis nem valamiféle antifeminista, a nõket alapvetõ szabadságuktól megfosztó szemlélet rejtõzik a kötelezõ lepelviselés mögött. Nem ám, hanem az a feltételezés, hogy a fedetlen nõi arc, haj, egyéb testrész szexuális vágyat ébreszt a gyenge és esendõ férfinemben, errõl pedig ki más tehet, mint a nõ, a legjobb tehát gyorsan formátlan lepel mögé dugni. Ez az eltakarási kötelezettség lehet olyan fokú, hogy a nõnek csak a szeme látszik ki, más elõírások szerint szabadon maradhat az arca és a keze. A legtöbb muszlim kultúrában a takargatás alól kivételt jelentenek a kislányok, rájuk a hidzsáb viselésének szabálya általában a serdülõkortól vonatkozik.

A magánéletben, illetve a legközelebbi családtagok társaságában a szabályok némileg lazulnak. A legfontosabb kivétel a férj, az iszlám jogtudósok többnyire egyetértenek abban, hogy a házastársaknál fontos a kölcsönös szabadság és megértés.

Arab nõi ruha-ábécé

Abaja: a Perzsa-öböl országainak tipikus nõi ruhadarabja, amely tetõtõl talpig befedi viselõjét, csak a kéz marad szabadon, ezért kombinálható fekete kesztyûvel. Szintén mind gyakrabban hordják Pakisztán konzervatív asszonyai. Az abaja egyre inkább divat is, többféle élénk színben kapható. Felkeltette olyan nemzetközi designerek érdeklõdését, mint Galliano, Nina Ricci és Tom Ford, akik szívesen terveznek saját stílusukban abaját a gazdag arab államok lakóinak.

Al-amira: kétrészes kendõ, egy fejtetõn ülõ sapkából és a ráerõsített, csõszerû fátyolból áll.

Afgán burka: lepelszerû ruhadarab, amely tökéletesen befedi a nõ testét, legföljebb a szeme látszik ki belõle, vagy olykor még az sem. Ilyenkor rács takarja a szem elõtti részt, hogy a szerencsétlen legalább valamennyire kilásson belõle. Az afgán nõk elõírásos viselete többméternyi fekete vagy kék, könnyû pamutanyagból készül, amelyet úgy hajtogatnak össze a fej tetején hordott sapkára erõsítve, hogy alóla egyetlen négyzetcentiméternyi bûnre csábító bõrfelület se kandikáljon ki. Néha akad rajta két hasíték a kéz számára.

Kelet-arábiai burka: az Egyesült Arab Emirátusokban, Ománban, Katarban és az Irán déli részén élõ férjes nõk hagyományos viselete. Mostanára majdnem teljesen kihalt, csak az idõsebb generációk, illetve a vidéken élõ nõk hordják.

Csador: az iráni nõk hagyományos viselete, jókora, félkör alakú, elöl nyitott textilköpeny, amely leér a földig, és eltakarja a fejet és a testet. Kézzel vagy a fogukkal tartják össze, esetleg körbetekerik a hónuk alatt.

Dupatta: nagyméretû, színes anyagból készült, kendõszerû pakisztáni, pandzsábi és indiai viselet, amely eltakarja a fejet és a vállat. Hinduk is hordják.

Hidzsáb: egyrészt jelenti az elõírásos muszlim nõi viseletet, másrészt a legáltalánosabban hordott iszlám nõi kendõt. A szögletes anyagot háromszög alakra hajtják, és az áll alatt kötik meg.

Nikáb: az egész arcot eltakaró fátyol, rajta egy réssel a szem számára.

Fél-nikáb: az orr fölött megkötött fátyol, amely lelógva eltakarja az arc alsó részét.

Parandzsa: a közép-ázsiai nõk egész testet és fejet eltakaró, hagyományos köpenye, nehéz lószõrbõl készül. Fõként az üzbég és tadzsik nõk hordják.

Forrás: ötvenentul.hu
még több Mi nők
A legalább fél éven át tartó szoptatásért lobbizók szerint nagy hiányosság a közösségi..
Henrietta Norton londoni dietetikus sok táplálkozási tippet fogalmazott meg, hogy hamarabb összejöjjön..
Észak-Írországban egy olyan nő nyitott esküvői ruhaszalont, aki már életében többször..
Rezgése van minden élőlénynek, a tárgyaknak és a helyiségeknek is. Körülöttünk minden rezgésből..
Anyaként már gyakorlottan használjuk a netet, ha ötletet szeretnénk meríteni az esti vacsorához,..
Akad raj­tad egy kis súly­fe­les­leg, de sze­ret­nél bom­bázó lenni idén a víz­par­ton? Íme,..
még több hír
NAPIbulvár
Remek volt a sminkje, jó ruhát választott, és kifejezetten előnyös volt Rogán Cecília frizurája is a..
A sokszor ridegnek tűnő Victoria Beckham elképesztően keményen dolgozik azon, hogy a felépített..
A műsorvezető szereti teljesen lefoglalni magát. Két gyermek mellett ez nem is olyan lehetetlen. Most egy..
NAPIAktuális
A Tesco nem tartotta be az időpontot az adatok elküldésével, így a dolgozók határozottan fognak..
"Ön egyetért-e a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazással?"..
Hétfőn tovább fokozódik a hőség és a héten minden nappal csak egyre melegebb lesz.
NAPIsport
Hosszú Katinkát még a vizes vb utolsó napján is ünnepelhette a közönség, 400 méter vegyesen..
A Nemzeti Sport információi szerint az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapata ma jelenti be, hogy..
A 13 éves ráckevei motokrosszos megnyerte a hollandiai Arnhemben a szuperkrossz Európa-bajnokságot.
kapcsolódó
24 óra
CSAK RÖVIDEN
aktuális
?
KATEGÓRIÁK
siccpasik
napiászonline
Kövess minket!