Share on Google+
2016. január 12.,  kedd
NAPIingatlan

Jól fogy most a panel a XI. kerületben

A XI. kerület a leginkább keresett kerület az ingatlanvásárlók körében. Ennek oka egyszerû: ez a legnépesebb kerület, a legnagyobb lakásszámmal, de az is igaz, hogy kedvelik a vevõk. Utánajártunk, hogy miért. Milyen lakást vesznek és keresnek a legnagyobb számban? Melyek a legkedveltebb részek? S hozott-e további áresést a végtörlesztés?

Morvay Levente megfigyelései szerint némi élénkülés érezhetõ a végtörlesztés miatt a kerületi ingatlanpiacon is, fõleg a panellakások tulajdonosai körében tapasztalható, hogy megpróbálnak szabadulni a törlesztõrészletek miatt az otthonuktól, akár áron alul. Ez viszont a panellakások árának fokozott eséséhez vezet. Olyan is elõfordult már, hogy 10 millió forint alatti áron értékesítettek egy 60 négyzetméteres, 3 szobás lakást Kelenföldön – jegyezte meg.

Ugyanakkor a közeledõ karácsony ezzel ellentétesen hat, vagyis visszafogja a keresletet, hiszen akinek nem sürgõs a lakásvásárlás, az most már az ünnepekre készül inkább, nem vág bele az év végén egy tranzakcióba – tette hozzá Morvay Levente.

Zsidákovits Zoltán viszont úgy látja, hogy a végtörlesztés érezhetõ hatást nem gyakorolt a piacra. A legnagyobb gondot az okozza, hogy nagyon kevés a vevõ, s ez attól sem lesz több, hogy egy-egy lakást pár millióval olcsóbban adnak, mert a tulajdonosuk esetleg végtörlesztene. Ezeket a lakásokat jóformán észre sem veszik a vevõk, s mindig többet akarnak alkudni, mint amennyit az eladók engedni hajlandóak.

A befektetési lakásvásárlók is elmaradtak a piacról, aminek az az oka, hogy kiadni úgysem tudnák a lakást, de az ingatlanadó meglebegtetése – melybõl végül a nagy hírverés ellenére nem lett semmi – is sokakat elriasztott – tette hozzá.

 

Az érdeklõdõk száma nem csak azért magas, mert egy nagy kerületrõl van szó, hanem egy olyan kerületrõl, ahol az ingatlanpiac rendkívül sokszínû, minden megtalálható az olcsó paneltõl a luxusvillákig – mondta az ingatlanmagazin.com-nak Zsidákovits Zoltán, a Fok-Föld Kft. Ingatlaniroda vezetõje.

Emellett az is vonzza az ingatlanvásárlókat, hogy igen jó az elhelyezkedése, jó a közlekedés (ráadásul épül a 4-es metró is), valamint olcsóbb árkategóriába tartozik, mint az I., II. vagy XII. kerület, mégis Budán van – tette hozzá Morvay Levente, a Nagy Kékség ingatlaniroda tulajdonosa. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egyetemi városrészrõl van szó élénk egyetemi élettel, így nagyon sok itt tanuló hallgatónak a szülei vásárolnak a kerületben lakást, mert jobban megéri, mint bérelni.

A legolcsóbb lakásokból kel el a legtöbb a XI. kerületben. Darabszámra a legtöbb ingatlant itt a panellakásokból lehet eladni, hiszen három nagy lakótelep is található a kerületben: a kelenföldi, az õrmezõi és a gazdagréti. Ezeknek eltérõ az árazása, a vevõk leginkább Gazdagrétet kedvelik, ahol nagyjából 20 százalékkal magasabb árakról beszélhetünk, mint Kelenföld vagy Õrmezõ esetében. Ez egy 50 négyzetméter körüli panellakás esetében 11 millió forint körüli árat jelent.

A vevõk hajlamosak a legolcsóbb lakásokat megkeresni és megvenni, tehát szinte csak az ár befolyásolja a döntésüket az elhelyezkedésen kívül, bár kis mértékben azért befolyásoló tényezõ, hogy az adott panelház részt vett-e a panelprogramban, tehát szigetelték-e, van-e benne egyedi fûtésmérés – magyarázta Zsidákovits Zoltán. Morvay Levente szerint az elmúlt hónapokban fokozódott a panellakások piacán az áresés, talán Gazdagrét az, ami egy kicsit jobban tartja magát.

Arra is felhívta ugyanakkor a figyelmet Morvay Levente, hogy a panelek mellett a jobb minõségû és adottságú, téglaépítésû lakásokra is lenne kereslet, viszont ebben a szegmensben nincs kínálat.

Keresett kategória a 2-3 szobás, téglaépítésû, csendes utcában lévõ, egyedi fûtéses lakásoké, itt azonban számít az is, hogy körfolyosós-e a ház, milyen az elosztása, mennyire forgalmas az utca, stb., így aztán mire a vevõk a végére érnek a kívánságaik felsorolásnak, kiderül, hogy nagyon kevés, igényüknek megfelelõ ingatlan található a kínálatban, ha egyáltalán van – jegyezte meg Zsidákovits Zoltán is. Ráadásul ezeket a lakásokat is csak 300 ezer forintos négyzetméterárig akarják megvenni.

Morvay Levente 20 millióra tette azt az értékhatárt, ameddig erõsen érezhetõ a vevõi kereslet, a kínálat azonban mérsékelt ezekbõl a 3 szobás téglalakásokból. Ezért ebben a kategóriában az árak is kevésbé csökkentek. Különösen Gellérthegy és a Feneketlen-tó környéki utcákban, a Villányi út mellékutcáiban lévõ lakások felkapottak. A jobb adottságú lakások errefelé most gyakorlatilag kihalásos alapon kerülnek új tulajdonoshoz, mert akik itt laknak, nem akarnak elköltözni. Jellemzõ, hogy a felszabaduló ingatlanokat elsõsorban rokonoknak, barátoknak értékesítik – tette hozzá az ingatlanközvetítõ.

 

Forrás: ingatlanmagazin.hu
még több ingatlan
Továbberősíti az ingatlanfejlesztési tevékenységét a Duna House: 2,2 millió euróért vásárolta..
Azoknak is van megoldás, akik most szeretnének lakást vásárolni, az önerő is hatékonyan növelhető,..
Egy sétálóutca mentes a forgalom zajától, több az üzlet, jó a hangulat, a lakók mégis inkább..
A Szemerey Tamás érdekeltségébe tartozó kft-n keresztül menedzseltek több ingatlanprojekteket.
Budapest lett a nyolcadik legvonzóbb európai város az ingatlan-befektetők körében, megelőzve Prágát..
Növekvő árszínvonal és hatalmas lokációs különbségek. Ez rajzolódik ki az Otthontérkép és az..
még több hír
NAPIbulvár
Remek volt a sminkje, jó ruhát választott, és kifejezetten előnyös volt Rogán Cecília frizurája is a..
A sokszor ridegnek tűnő Victoria Beckham elképesztően keményen dolgozik azon, hogy a felépített..
A műsorvezető szereti teljesen lefoglalni magát. Két gyermek mellett ez nem is olyan lehetetlen. Most egy..
NAPIAktuális
A Tesco nem tartotta be az időpontot az adatok elküldésével, így a dolgozók határozottan fognak..
"Ön egyetért-e a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazással?"..
Hétfőn tovább fokozódik a hőség és a héten minden nappal csak egyre melegebb lesz.
NAPIsport
Hosszú Katinkát még a vizes vb utolsó napján is ünnepelhette a közönség, 400 méter vegyesen..
A Nemzeti Sport információi szerint az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapata ma jelenti be, hogy..
A 13 éves ráckevei motokrosszos megnyerte a hollandiai Arnhemben a szuperkrossz Európa-bajnokságot.
kapcsolódó
24 óra
CSAK RÖVIDEN
aktuális
?
KATEGÓRIÁK
siccpasik
napiászonline
Kövess minket!