Share on Google+
2016. január 12.,  kedd
NAPIingatlan

Jól fogy most a panel a XI. kerületben

A XI. kerület a leginkább keresett kerület az ingatlanvásárlók körében. Ennek oka egyszerû: ez a legnépesebb kerület, a legnagyobb lakásszámmal, de az is igaz, hogy kedvelik a vevõk. Utánajártunk, hogy miért. Milyen lakást vesznek és keresnek a legnagyobb számban? Melyek a legkedveltebb részek? S hozott-e további áresést a végtörlesztés?

Morvay Levente megfigyelései szerint némi élénkülés érezhetõ a végtörlesztés miatt a kerületi ingatlanpiacon is, fõleg a panellakások tulajdonosai körében tapasztalható, hogy megpróbálnak szabadulni a törlesztõrészletek miatt az otthonuktól, akár áron alul. Ez viszont a panellakások árának fokozott eséséhez vezet. Olyan is elõfordult már, hogy 10 millió forint alatti áron értékesítettek egy 60 négyzetméteres, 3 szobás lakást Kelenföldön – jegyezte meg.

Ugyanakkor a közeledõ karácsony ezzel ellentétesen hat, vagyis visszafogja a keresletet, hiszen akinek nem sürgõs a lakásvásárlás, az most már az ünnepekre készül inkább, nem vág bele az év végén egy tranzakcióba – tette hozzá Morvay Levente.

Zsidákovits Zoltán viszont úgy látja, hogy a végtörlesztés érezhetõ hatást nem gyakorolt a piacra. A legnagyobb gondot az okozza, hogy nagyon kevés a vevõ, s ez attól sem lesz több, hogy egy-egy lakást pár millióval olcsóbban adnak, mert a tulajdonosuk esetleg végtörlesztene. Ezeket a lakásokat jóformán észre sem veszik a vevõk, s mindig többet akarnak alkudni, mint amennyit az eladók engedni hajlandóak.

A befektetési lakásvásárlók is elmaradtak a piacról, aminek az az oka, hogy kiadni úgysem tudnák a lakást, de az ingatlanadó meglebegtetése – melybõl végül a nagy hírverés ellenére nem lett semmi – is sokakat elriasztott – tette hozzá.

 

Az érdeklõdõk száma nem csak azért magas, mert egy nagy kerületrõl van szó, hanem egy olyan kerületrõl, ahol az ingatlanpiac rendkívül sokszínû, minden megtalálható az olcsó paneltõl a luxusvillákig – mondta az ingatlanmagazin.com-nak Zsidákovits Zoltán, a Fok-Föld Kft. Ingatlaniroda vezetõje.

Emellett az is vonzza az ingatlanvásárlókat, hogy igen jó az elhelyezkedése, jó a közlekedés (ráadásul épül a 4-es metró is), valamint olcsóbb árkategóriába tartozik, mint az I., II. vagy XII. kerület, mégis Budán van – tette hozzá Morvay Levente, a Nagy Kékség ingatlaniroda tulajdonosa. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egyetemi városrészrõl van szó élénk egyetemi élettel, így nagyon sok itt tanuló hallgatónak a szülei vásárolnak a kerületben lakást, mert jobban megéri, mint bérelni.

A legolcsóbb lakásokból kel el a legtöbb a XI. kerületben. Darabszámra a legtöbb ingatlant itt a panellakásokból lehet eladni, hiszen három nagy lakótelep is található a kerületben: a kelenföldi, az õrmezõi és a gazdagréti. Ezeknek eltérõ az árazása, a vevõk leginkább Gazdagrétet kedvelik, ahol nagyjából 20 százalékkal magasabb árakról beszélhetünk, mint Kelenföld vagy Õrmezõ esetében. Ez egy 50 négyzetméter körüli panellakás esetében 11 millió forint körüli árat jelent.

A vevõk hajlamosak a legolcsóbb lakásokat megkeresni és megvenni, tehát szinte csak az ár befolyásolja a döntésüket az elhelyezkedésen kívül, bár kis mértékben azért befolyásoló tényezõ, hogy az adott panelház részt vett-e a panelprogramban, tehát szigetelték-e, van-e benne egyedi fûtésmérés – magyarázta Zsidákovits Zoltán. Morvay Levente szerint az elmúlt hónapokban fokozódott a panellakások piacán az áresés, talán Gazdagrét az, ami egy kicsit jobban tartja magát.

Arra is felhívta ugyanakkor a figyelmet Morvay Levente, hogy a panelek mellett a jobb minõségû és adottságú, téglaépítésû lakásokra is lenne kereslet, viszont ebben a szegmensben nincs kínálat.

Keresett kategória a 2-3 szobás, téglaépítésû, csendes utcában lévõ, egyedi fûtéses lakásoké, itt azonban számít az is, hogy körfolyosós-e a ház, milyen az elosztása, mennyire forgalmas az utca, stb., így aztán mire a vevõk a végére érnek a kívánságaik felsorolásnak, kiderül, hogy nagyon kevés, igényüknek megfelelõ ingatlan található a kínálatban, ha egyáltalán van – jegyezte meg Zsidákovits Zoltán is. Ráadásul ezeket a lakásokat is csak 300 ezer forintos négyzetméterárig akarják megvenni.

Morvay Levente 20 millióra tette azt az értékhatárt, ameddig erõsen érezhetõ a vevõi kereslet, a kínálat azonban mérsékelt ezekbõl a 3 szobás téglalakásokból. Ezért ebben a kategóriában az árak is kevésbé csökkentek. Különösen Gellérthegy és a Feneketlen-tó környéki utcákban, a Villányi út mellékutcáiban lévõ lakások felkapottak. A jobb adottságú lakások errefelé most gyakorlatilag kihalásos alapon kerülnek új tulajdonoshoz, mert akik itt laknak, nem akarnak elköltözni. Jellemzõ, hogy a felszabaduló ingatlanokat elsõsorban rokonoknak, barátoknak értékesítik – tette hozzá az ingatlanközvetítõ.

 

Forrás: ingatlanmagazin.hu
még több ingatlan
Továbberősíti az ingatlanfejlesztési tevékenységét a Duna House: 2,2 millió euróért vásárolta..
Azoknak is van megoldás, akik most szeretnének lakást vásárolni, az önerő is hatékonyan növelhető,..
Egy sétálóutca mentes a forgalom zajától, több az üzlet, jó a hangulat, a lakók mégis inkább..
A Szemerey Tamás érdekeltségébe tartozó kft-n keresztül menedzseltek több ingatlanprojekteket.
Budapest lett a nyolcadik legvonzóbb európai város az ingatlan-befektetők körében, megelőzve Prágát..
Növekvő árszínvonal és hatalmas lokációs különbségek. Ez rajzolódik ki az Otthontérkép és az..
még több hír
NAPIbulvár
Hajdú Péter korábban biztos volt benne, hogy életében csak egyszer mondja majd ki a boldogító igent...
Tóth Gabi több évnyi szereplés után bejelentette, nem lesz többé mentor az X-Faktorban. Már csak az a..
Gubás Gabi Sarka Kata műsorában mesélt arról, miből gondolta, hogy talán sosem lehet gyereke.
NAPIAktuális
A Magyar Védőnők Egyesülete szeretné elérni azt is, hogy a munkában eltöltött időt figyelembe..
Fazekas Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy a klímaváltozás, a népességnövekedés, az átalakuló..
Trump Michael Flynn után elmozdította a Nemzetbiztonsági Tanácsából Kathleen Troia McFarland helyettes..
NAPIsport
A Nemzeti Sport információi szerint az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapata ma jelenti be, hogy..
A 13 éves ráckevei motokrosszos megnyerte a hollandiai Arnhemben a szuperkrossz Európa-bajnokságot.
Simon Higby és Clara Prior olyan kiegészítőt készített, ami pontosan úgy néz ki, mintha egy..
kapcsolódó
24 óra
CSAK RÖVIDEN
aktuális
?
KATEGÓRIÁK
siccpasik
napiászonline
Kövess minket!