Share on Google+
2016. január 12.,  kedd
NAPIingatlan

Hol legyen az irodánk? Lakásban vagy irodaházban?

Manapság, miközben minden vállalkozás egyre jobban rákényszerül a költséghatékonyságra és a spórolásra, egyre gyakrabban merül fel az a kérdés, hogy hol érdemesebb elhelyezni a céget: lakásirodában vagy irodaházban. Ugyan mindkét választásnak megvannak a maga indokai, most mégis ássuk egy kicsit jobban bele magunkat a témába. (x)

A jelenlegi piaci helyzet jól példázza azt, amirõl beszélünk. A lakásárak leestek, a devizahitelek tõketartozása az árfolyam miatt nagyot nõtt, mindeközben a cégek forráshiányossá váltak, csökkentek a bevételek. Tehát általánosságban kijelenthetõ, hogy számos – egyenként is súlyos – sorscsapás éri azokat, akik lakásirodát vásároltak. Miközben a terhek nõttek, a saját erõ elpárolgott a hitel mögül, a cégek jövedelemtermelõ képessége is csökkent. Sokszor ebbõl a csapdából már kiút sincs, viszi a bank a fedezetet, rosszabb esetben a hitel mögött személyes kezesség is van, ami még fájdalmasabb…

Az irodaházak mellett szóló érvek:

- Professzionális üzleti környezet – A cégek ügyfelei általában díjazzák, hogy nem egy (általában lepukkadt) lakóházba érkeznek, hanem egy megfelelõ üzleti infrastruktúrába. Nem terjeng a pörköltszag a folyosón, nem találkozik az ügyfél az éppen részeg szomszéd bácsival…

- Csak nettó területek – Egy irodaházban lévõ iroda nem rendelkezik felesleges terekkel, például nincs fürdõszoba és konyha az ingatlanban, csak mosdó és teakonyha. Így jóval kisebb helyre van szükség. Egy 80 nm méretû lakásirodában dolgozó cégnek irodaházban csak 60-65 nm területre van szüksége!

- Professzionális szolgáltatások – Biztonsági õrzés, közös területek megfelelõ karbantartása és takarítása, portaszolgálat, stb. amely egy lakásirodában nincsen. A mai világban sajnos igen gyakori kérdés a biztonság, fõleg a betörésvédelem. A lakásirodák nincsenek megfelelõen védve, nincs portaszolgálat amely megakadályozza az illetéktelenek belépését a házba, nincs éjszakai õrzés sem, ennél fogva egy éjszakai betörés kapcsán reggelig nem sok minden történik.

- 24 órás mûszaki felügyelet, karbantartás – Ha elromlik valami (pl: nem megy a fûtés), azt az irodaház karbantartó személyzete kijavítja külön térítés nélkül. Egy lakásirodánál ez külön gond, külön intézkedni kell szerelõrõl, ami idõt és költséget visz el.

Mik a fõbb elõnyei egy lakásnak? Az elsõ két érv, ami eszünkbe juthat, hogy családias és viszonylag (ránézésre!) olcsóbb, mint egy irodaházon belül bérelt vagy tulajdonolt iroda. A vállalkozások többsége számára a lakásiroda választásakor a költségvetés optimalizálása az elsõdleges szempont. Azonban ha utánaszámolunk, a számok az irodaház-koncepciót fogják igazolni (erre még visszatérünk).

További érv, hogy sokan – a korábbi jól mûködõ hitelpiac segítségével – inkább hitelt vettek fel és saját irodát vásároltak, mondván inkább hiteltörlesztést fizetnek bérleti díj helyett. Ez utóbbi kérdéskör egy örök vita tárgya (venni vagy bérelni?). Én személy szerint nem vagyok az ingatlanszerzés ellen, azonban azt kell, hogy mondjam, hogy amennyiben a vállalkozásnak nincsenek kiapadhatatlan forrásai, akkor minden erejével azon kell lennie, hogy a saját üzletmenetét finanszírozza, és ne ingatlanbefektetõ legyen. Vegyen több gépet, több készletet, költsön többet fejlesztésekre, képzésre, képezzen tartalékokat, költsön bármire, ami szükséges az üzlet sikeréhez. Egy mérsékelten sikeres vállalkozás a saját készletein, fejlesztésein, a marketing tevékenységbe vagy HR-be való befektetésein mindenképpen nagyobb eredményt kell, hogy elérjen mint amit egy saját célú ingatlanbefektetésen el lehet érni. Ez egyszerû számtan, egy pár képletes excel táblában kiszámolható.

- Rugalmasság – Általánosságban elmondható, hogy minden cég folyamatosan fejlõdik, változik. Néha növekszik, néha csökken a mérete, ehhez rugalmas térre van szükség. Az irodaházak sokszor képesek lekövetni ezen változásokat, azaz egy bõvülõ cégnek például további területeket biztosítani. Egy lakásirodában ez nem megoldható, ha kinõtte a cég az irodát, költözni kell, keresni egy nagyobbat, ami ki tudja meddig lesz elég?

- Költséghatékonyság – Az elõbbi felsorolásból kitûnik, hogy egy professzionális irodában jóval kisebb helyre van szükség, mivel nem tartalmaz felesleges, kihasználatlan területeket (wc, fürdõ, étkezõ, stb.). Azt gondolom, hogy a felesleges fényûzést kerülõ, költséghatékony B kategóriájú irodákban irodát bérelni nem kerül többe, sõt sokszor olcsóbb, mint egy ugyanolyan környéken lévõ lakást kibérelni. A példa kedvéért egy Újpest belvárosában lévõ olyan B irodaházat vettem, amelyben 7 EUR/nm bérleti díjjal és 2 EUR üzemeltetési költséggel számoltam. A lakásiroda egy ugyanott lévõ, jó állapotú, pár éve épült épületben lévõ lakás adatait tartalmazza.

A költség-összehasonlítás során nem vettük figyelembe, hogy a lakásirodában fizetendõ közös költség szolgáltatás tartalma sokkal kisebb, mint amit egy irodaházban a bérlõ szolgáltatásként kap (pl: biztonsági õrség és recepciószolgáltatás). Ezzel együtt a táblázatból az derül ki, hogy egy irodaházban, professzionális környezetben, a lakáshoz képest emelt szintû szolgáltatásokat kap a bérlõ olcsóbban, mint ha lakásirodát bérelne.

Az irodaházak piaca mára meglehetõsen szegmentált, ezáltal rengeteg választási lehetõséget tud kínálni mind lokáció, mind árazás, mind a szolgáltatás színvonala szempontjából.

Az általam vezetett Indotek csoport piacvezetõ a hazai B kategóriájú irodák, raktárak, ipari ingatlanok piacán. A mi ügyfeleink többsége hazai KKV, így a minõségi szolgáltatások nyújtása mellet egyértelmû célunk, hogy rendkívül kedvezõ árainkkal vonzó alternatívákat tudjunk nyújtani mind a drága “A” kategóriából érkezõk, mind a lakásirodákban dolgozó cégek számára.

 

Forrás: ingatlanmagazin.hu
még több ingatlan
Továbberősíti az ingatlanfejlesztési tevékenységét a Duna House: 2,2 millió euróért vásárolta..
Azoknak is van megoldás, akik most szeretnének lakást vásárolni, az önerő is hatékonyan növelhető,..
Egy sétálóutca mentes a forgalom zajától, több az üzlet, jó a hangulat, a lakók mégis inkább..
A Szemerey Tamás érdekeltségébe tartozó kft-n keresztül menedzseltek több ingatlanprojekteket.
Budapest lett a nyolcadik legvonzóbb európai város az ingatlan-befektetők körében, megelőzve Prágát..
Növekvő árszínvonal és hatalmas lokációs különbségek. Ez rajzolódik ki az Otthontérkép és az..
még több hír
NAPIbulvár
Remek volt a sminkje, jó ruhát választott, és kifejezetten előnyös volt Rogán Cecília frizurája is a..
A sokszor ridegnek tűnő Victoria Beckham elképesztően keményen dolgozik azon, hogy a felépített..
A műsorvezető szereti teljesen lefoglalni magát. Két gyermek mellett ez nem is olyan lehetetlen. Most egy..
NAPIAktuális
A Tesco nem tartotta be az időpontot az adatok elküldésével, így a dolgozók határozottan fognak..
"Ön egyetért-e a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazással?"..
Hétfőn tovább fokozódik a hőség és a héten minden nappal csak egyre melegebb lesz.
NAPIsport
Hosszú Katinkát még a vizes vb utolsó napján is ünnepelhette a közönség, 400 méter vegyesen..
A Nemzeti Sport információi szerint az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapata ma jelenti be, hogy..
A 13 éves ráckevei motokrosszos megnyerte a hollandiai Arnhemben a szuperkrossz Európa-bajnokságot.
kapcsolódó
24 óra
CSAK RÖVIDEN
aktuális
?
KATEGÓRIÁK
siccpasik
napiászonline
Kövess minket!