Share on Google+
2016. január 12.,  kedd
NAPIingatlan

Bajban lesznek, akik nem csatlakoztak a csatornahálózatra Budapesten

Akadnak olyan családi házak Budapesten, ahol annak ellenére nem csatlakoztak rá máig a csatornahálózatra, hogy azt évekkel ezelõtt kiépítették. Van közöttük olyan is, aki egyáltalán nem szállíttatja el a szennyvizet, hanem megoldja, hogy az a talajban elszivárogjon.

A vízfogyasztás alapú számítással egységessé válik a lakossági szennyvízszállítás számlázása és díjfizetési rendje Budapesten. A szennyvízszállítás díját a jövõben az ingatlanon keletkezett, és nem az onnan elszállíttatott folyékonyhulladék mennyisége alapján határozzák meg. Ezt legegyszerûbben és leghatékonyabban az ingatlanon elhasznált ivóvíz mennyiségét mérve lehet megtenni. Ugyanúgy, mint a csatornahasználati díjak esetében, aminek alapja szintén a Fõvárosi Vízmûvek Zrt. által mért vízfogyasztás. A díjszámításban – természetesen a vízfogyasztáshoz hasonlóan – az arra jogosultaknál érvényesítik a különbözõ (pl. locsolási) kedvezményeket. Ezt az ügyfélszolgálaton lehet majd kérelmezni.

A szennyvízszállítás díja 2012 márciusától 337,70 Ft+Áfa köbméterenként, míg eddig 1499 Ft +Áfa/m3 volt. A vízfogyasztás alapján fizetendõ díj tehát háztartásonként jelentõsen eltérhet. Aki kevesebb vizet használ, az a szennyvízkezelésért is kevesebbet fizet. Az átlagos vízhasználati szokásokat és a háztartások adottságait figyelembe véve a legtöbb érintett esetében nem kell költségnövekedésre számítani a szippantás díjához képest – véli a cég.

 

Fizetésre kényszeríti a fõváros azokat, akik eddig a csatornahasználaton próbáltak meg takarékoskodni, s egy részük ezt meglehetõsen környezetszennyezõ módon tette. Meg persze azokat is érinti az új rendelet, akiknél egyáltalán nincs csatornázás. Egységesen, a vízfogyasztás után kell ugyanis fizetniük azoknak, akiknek ingatlanja nincs rákötve a csatornahálózatra, s nem a szippantósnak attól függõen, hogy mennyit szállít el. A szippantást pedig egy cégtõl lehet már csak megrendelni. Aki mással szippantat, kétszer fizet.

Azt ugyanakkor regisztrálják, hogy mennyit szállítanak el, így ha különbség mutatkozik az elszállított mennyiség és a vízfogyasztás között (locsolással kompenzálva), akkor ezt az önkormányzat még megfejeli a talajterhelési díjjal. Ezért is érdemes lesz kihívni a szippantóst, de fõként azért, mert mindenképpen fizetünk a szolgáltatásért, ha jön, ha nem.

A változások 2012. március 1-jétõl lépnek életbe. Az új díjszámítás alapján kiállított elsõ számlát 2012. május elején kapják meg az érintettek. Mivel közszolgáltatásról van szó, nincs szükség külön szerzõdéskötésre. A módosítások célja, hogy Budapest érintett területein az ott lakók érdekeit szolgálva, a környezetüket kímélve, rendezett és szabályozott körülmények között történjen a szennyvízszállítás – hangsúlyozza a Fõvárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft., mely március 1-jétõl kizárólagosan végzi Budapesten a „szippantott” szennyvízszállítást.

Budapesten az ingatlanok alig 5 százalékán, jellemzõen a külsõ kerületek egyes részein megoldatlan a csatornázás. Ez mintegy 47 ezer ingatlant jelent, ezek tulajdonosait érintik a változások.

De itt vannak még azok, ahol ugyan megoldott a csatornázás, mégsem csatlakoztak a hálózatra. Szilágyiné Bóta Judit, Rákosmente önkormányzata adócsoportjának vezetõje lapunknak elmondta, hogy ezekrõl az ingatlantulajdonosokról tulajdonképpen van egy listájuk, ugyanis azt a közszolgáltatást végzõ cégek révén lehet tudni, hogy hol van csatorna és kik azok, akik nem csatlakoztak rá.

Õk elvileg önbevallással fizetnek talajterhelési díjat, de mivel önbevallásról van szó, így az adófizetés nyilván nem egészen pontos. Ellenõrzéseket ugyan végez az önkormányzat a lista alapján, de persze kapacitáshiány miatt minden érintettet nem tudnak elérni – jelezte Szilágyiné Bóta Judit.

Ez az új rendszer valamennyire kompenzálja azt, hogy milyen hiányosságok voltak a talajterhelési díj megfizetésében. Így akár az is lehetne, hogy tulajdonképpen értelmét veszti a talajterhelési díj – vélekedett a csoportvezetõ.

Ugyanakkor az FTSZV részérõl úgy tájékoztatták lapunkat, hogy a talajterhelési díj megmarad, s költsége terheli a tulajdonosokat. A cég ugyanis regisztrálja, hogy adott házból mennyi szennyvizet szállítottak el, errõl pedig az év végén ad igazolást a tulajdonosoknak. Nekik ezt kell tehát figyelembe venni – nem a számlákat gyûjteni a szippantóstól -, mivel ezzel tudják igazolni az önkormányzat felé, hogy mennyit szállítottak el, s ezzel szemben mennyi vizet fogyasztottak. A kettõ különbsége után pedig pluszban megfizetik még a talajterhelési díjat.

Forrás: ingatlanmagazin.hu
még több ingatlan
Továbberősíti az ingatlanfejlesztési tevékenységét a Duna House: 2,2 millió euróért vásárolta..
Azoknak is van megoldás, akik most szeretnének lakást vásárolni, az önerő is hatékonyan növelhető,..
Egy sétálóutca mentes a forgalom zajától, több az üzlet, jó a hangulat, a lakók mégis inkább..
A Szemerey Tamás érdekeltségébe tartozó kft-n keresztül menedzseltek több ingatlanprojekteket.
Budapest lett a nyolcadik legvonzóbb európai város az ingatlan-befektetők körében, megelőzve Prágát..
Növekvő árszínvonal és hatalmas lokációs különbségek. Ez rajzolódik ki az Otthontérkép és az..
még több hír
NAPIbulvár
Remek volt a sminkje, jó ruhát választott, és kifejezetten előnyös volt Rogán Cecília frizurája is a..
A sokszor ridegnek tűnő Victoria Beckham elképesztően keményen dolgozik azon, hogy a felépített..
A műsorvezető szereti teljesen lefoglalni magát. Két gyermek mellett ez nem is olyan lehetetlen. Most egy..
NAPIAktuális
A Tesco nem tartotta be az időpontot az adatok elküldésével, így a dolgozók határozottan fognak..
"Ön egyetért-e a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazással?"..
Hétfőn tovább fokozódik a hőség és a héten minden nappal csak egyre melegebb lesz.
NAPIsport
Hosszú Katinkát még a vizes vb utolsó napján is ünnepelhette a közönség, 400 méter vegyesen..
A Nemzeti Sport információi szerint az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapata ma jelenti be, hogy..
A 13 éves ráckevei motokrosszos megnyerte a hollandiai Arnhemben a szuperkrossz Európa-bajnokságot.
kapcsolódó
24 óra
CSAK RÖVIDEN
aktuális
?
KATEGÓRIÁK
siccpasik
napiászonline
Kövess minket!