Share on Google+
2012. június 26.,  kedd
NAPIKrimi

A rendszám hamisítás börtönbüntetéssel jár

Több jármû eredeti rendszáma át lett szerelve egy másikra.

Három egymástól független esetben indult egyedi azonosító jel meghamisítása miatt büntetõeljárás a tegnapi napon Fejér megyében. Mindhárom ügyben a gépjármûvek eredeti rendszáma lett átszerelve egy másikra. Velencén egy Citroent, míg Gárdonyban egy Opelt szûrtek ki a járõrök. Dunaújvárosban egy ETZ 250 típusú motor akadt fenn a rostán.

A Gárdonyi Rendõrkapitányság járõrei a délelõtt folyamán Velence, Balatoni út – Vörösmarty utca keresztezõdésében állítottak le egy Citroen AX típusú gépkocsit, amit egy velencei férfi vezetett. A gépkocsi tüzetesebb átvizsgálása során kiderült, hogy a forgalmi engedélyben bejegyzett alvázszám nem ugyanaz, mint az autóba beütött.

Miután a rendõrök a 68 éves gépkocsivezetõt elõállították a Gárdonyi Rendõrkapitányságra, majd az autó rendszámát tõle lefoglalták, a férfit egyedi azonosító jel meghamisítása miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

Ennek során beismerte, hogy miután eredeti autója meghibásodott, vett egy típusban, színben ahhoz hasonló Ausztriából származó gépkocsit okmányok nélkül, és arra áthelyezte a rendszámokat. Ügyében napokon belül akár ítélet is születhet, tekintve, hogy a gárdonyi nyomozók gyorsított eljárás keretében tervezik az ügy lefolytatását.

 

 

Délután egy 34 éves gárdonyi férfit állítottak elõ szintén a Gárdonyi Rendõrkapitányságra a járõrök. Õt Gárdony, Balatoni út – Radnóti utca keresztezõdésében vonták ellenõrzés alá, ahol Opel Astra gépkocsijával közlekedett.

Amikor a rendõrök átnézték az autó forgalmi engedélyét, illetve az autó egyedi azonosítóit, kiderült, hogy az autó gyártási ideje eltér az okmányban szereplõtõl. Ezen kívül a szemfüles járõrök azt is észrevették, hogy az alvázszám körül festetetlen, csiszolatlan hegesztési nyomok vannak, és a behegesztett alvázszámot tartalmazó lemez más színû, mint a körülötte lévõ lemezfelület, illetve a gépkocsi.

A nyomozók ebben az esetben az egész gépkocsit lefoglalták a késõbbi szakértõi vizsgálatok elvégzése érdekében.

A gyanúsítottként kihallgatott 34 éves férfi szintén beismerte a terhére rótt bûncselekmény elkövetését. Vallomásából kiderült, hogy a Németországból behozott gépkocsira egy másik Magyarországon forgalomban lévõ autó rendszámát illetve alvázszámát helyezték át.

Annak megállapítása, hogy ez pontosan hogyan, milyen módon történt, és kik vettek részt az átszerelésben a gárdonyi nyomozók vizsgálatának tárgyát képezi.             

   

A Velencei-tó környékén a gárdonyi rendõrök kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az olyan gépkocsikat kiszûrjék, melyeknek az egyedi azonosítóival kapcsolatban probléma merül fel. Idén eddig több, mint húsz büntetõeljárás indult egyedi azonosító jel meghamisítása miatt a Gárdonyi Rendõrkapitányság Bûnügyi Osztályán. A közterületen szolgálatot teljesítõ járõrök ellenõrzéseik alkalmával azonban azon túl, hogy magának a gépkocsinak az azonosítóit ellenõrzik, azt is vizsgálják, hogy a gépkocsiban bûncselekménybõl származó tárgy vagy esetlegesen bûncselekmény elkövetéséhez használt eszköz nincsen-e. A magyar hatósági jelzésû jármûveken túl a külföldi rendszámmal ellátott gépkocsikat is rendszeresen ellenõrzik.

 

A gárdonyi rendõrökön kívül a dunaújvárosi egyenruhások is kiemelten kezelik a problémás gépkocsik forgalomból való kiszûrését. Rendszeresen szerveznek autóvadászatokat, melyekre az ország különbözõ pontjairól szoktak társhatóságokat meginvitálni. A Dunaújvárosi Rendõrkapitányság, illetve a velük kapcsolatban álló polgárõrszervezetek rendszámfelismerõ rendszereit azonban nemcsak ezen akciók alkalmával, hanem napi szolgálatellátásuk során is bevetik. A nyári idõszakban különös figyelmet fordítanak a motorosok ellenõrzésére is. Így akadt fenn tegnap kora délután egy közúti igazoltatás során egy baracsi férfi is.   

 

A rácalmási KMB-s volt az, aki a motorost ellenõrzés alá vonta a kulcsi ipari telephez vezetõ útszakaszon, ahol egy ETZ 250 típusú motorkerékpárral közlekedett. Az ellenõrzés során a rendõr megállapította, hogy a motoron lévõ forgalmi rendszám egy Kawasaki motorra lett kiadva. Így a rendszámot lefoglalta, míg a baracsi férfit elõállította a Dunaújvárosi Rendõrkapitányságra, ahol gyanúsítottként hallgatták ki a nyomozók egyedi azonosító jel meghamisítása miatt. Ennek során beismerte a bûncselekmény elkövetését.            

 

Jogszabályi háttér:

A Btk. szerint az egyedi azonosító jel meghamisítása bûntett, ami miatt az elkövetõ akár három évig terjedõ szabadságvesztéssel is büntethetõ.

A bûncselekményt nemcsak az követi el, aki az egyedi azonosító jelet eltávolítja, vagy egyéb módon meghamisítja, hanem az is, aki olyan dolgot szerez meg, vagy használ fel, amelynek egyedi azonosító jele hamis, hamisított, illetõleg amelynek egyedi azonosító jelét eltávolították. 

 

Székesfehérvár, 2012. június 26.

 

Németh - Kész Mónika r. szds.

FM RFK szóvivõ

Forrás: police.hu
még több Krimi
Kiégett egy menetrend szerinti busz Sirokon. Személyi sérülés nem történt.
Több mint 50 éve, hogy a francia Alpokban lezuhant egy Mumbaiból New Yorkba tartó repülőgép. A gépen..
Szombat délután jelentették a Celldömölki Rendőrkapitányságra, hogy Mesteri külterületén valaki..
Becslések szerint 2015-ben 32 milliárd dollár hasznot hajtott a szervezett emberkereskedelem, vagyis..
A tragikus baleset Kaposváron történt. Még tart a helyszínelés.
Egy iraki és egy szír férfi felmászott az épület tetejére, összevagdosták magukat és azzal..
még több hír
NAPIbulvár
Remek volt a sminkje, jó ruhát választott, és kifejezetten előnyös volt Rogán Cecília frizurája is a..
A sokszor ridegnek tűnő Victoria Beckham elképesztően keményen dolgozik azon, hogy a felépített..
A műsorvezető szereti teljesen lefoglalni magát. Két gyermek mellett ez nem is olyan lehetetlen. Most egy..
NAPIAktuális
A Tesco nem tartotta be az időpontot az adatok elküldésével, így a dolgozók határozottan fognak..
"Ön egyetért-e a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazással?"..
Hétfőn tovább fokozódik a hőség és a héten minden nappal csak egyre melegebb lesz.
NAPIsport
Hosszú Katinkát még a vizes vb utolsó napján is ünnepelhette a közönség, 400 méter vegyesen..
A Nemzeti Sport információi szerint az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapata ma jelenti be, hogy..
A 13 éves ráckevei motokrosszos megnyerte a hollandiai Arnhemben a szuperkrossz Európa-bajnokságot.
kapcsolódó
24 óra
CSAK RÖVIDEN
aktuális
?
KATEGÓRIÁK
siccpasik
napiászonline
Kövess minket!