Share on Google+
2015. június 4.,  csütörtök
NAPIAktuális

G7 - Több tízezren tüntettek Münchenben a Hetek csúcstalálkozója ellen

Több tízezren tüntettek csütörtökön Münchenben a legfejlettebb iparú országokat összefogó G7 csoport vasárnap kezdődő csúcstalálkozója ellen.  

 A békés demonstráción a vártnál jóval többen, csaknem 35 ezren vettek részt a BR bajor közszolgálati televízió beszámolója szerint. A tüntetést környezetvédő, valamint baloldali és a globalizációval szemben kritikus német és nemzetközi civil szervezetek és német ellenzéki pártok széles koalíciója szervezte.

A transzparenseken, a skandált jelszavakban és beszédekben három fő követelés fogalmazódott meg: az Európai Unió és az Egyesült Államok, illetve Kanada közötti szabadkereskedelmi övezet kialakítását előirányzó szerződések megakadályozása, az éghajlatváltozás megfékezését szolgáló technológiák következetes alkalmazása és a szegénység felszámolása a méltányos kereskedelem elveinek érvényesítésével.  

 

Tüntettek a csúcstalálkozó helyszínének közelében, az Alpokban fekvő Garmisch-Partenkirchenben is, ahol a G7-et elutasító csoportok több száz tagja sátortábort állított fel egy réten. Rendbontás ott sem történt. A csúcstalálkozó végéig a bajor fővárosban és Garmisch-Partenkirchenben még több  mint egy tucat tüntetést tartanak. 

A Hetek - a soros elnök Németország mellett az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia és Olaszország - állam-, illetve kormányfői a Münchentől 100 kilométerre fekvő Elmau kastélyszállóban (Schloss Elmau) tartanak kétnapos tanácskozást. Angela Merkel német kancellár és Barack Obama amerikai elnök a találkozó előtt, vasárnap kora délelőtt együtt meglátogatja a kastélyszállóhoz legközelebb fekvő települést, a Krün nevű alpesi falut, ahol a helyiekkel reggeliznek és beszélgetnek majd.

A G7-csúcs biztosítása a bajor rendőrség történetének legnagyobb szabású művelete, 17 ezer rendőrt mozgósítottak, a szomszédos ausztriai Tirolban pedig több mint 2 ezret. A találkozó helyszínén rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be. A kastélyszálló körül 3 méter magas szögesdrót kerítést állítottak fel, amelynek teljes hossza 7 kilométer. A helyszín tágabb környezetét egy második kerítéssel zárták el, annak teljes hossza 17 kilométer.   

 A találkozó miatt nemcsak az alpesi szállónál, hanem Bajorország déli részén szinte mindenütt korlátozásokkal kell számolni az utakon és az autópályákon, és a csúcs miatt Németország teljes területén visszaállították a határellenőrzést, egészen június 15-ig. A hatóságok mindenkit arra kérnek, hogy csak érvényes úti okmánnyal induljon az országba.    A Hetek vasárnap kora délutántól  hétfő délutánig lesznek együtt, hat munkaülést tartanak. A német adófizetők szövetsége bajorországi tartományi szervezetének számításai szerint a csúcstalálkozóra 359 millió euró közpénzt fordítanak, ami azt jelenti, hogy a Hetek tanácskozása percenként 90 ezer euróba kerül az adófizetőknek.

Forrás: MTI
még több Aktuális
A Magyar Védőnők Egyesülete szeretné elérni azt is, hogy a munkában eltöltött időt figyelembe..
Fazekas Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy a klímaváltozás, a népességnövekedés, az átalakuló..
Trump Michael Flynn után elmozdította a Nemzetbiztonsági Tanácsából Kathleen Troia McFarland helyettes..
Az Országgyűlés ma fejezi be aktuális kéthetes ülését. A képviselők délutántól az európai..
Húsvétkor eszünk. Ha vendég jön, etetjük. Egyből akkor, amikor belép az ajtón. Ehhez mutatunk pár..
Kanye Westnek nagyon megtetszett a Gyöngyhajú lány, ezért felhasználta a dalában, viszont engedélyt..
még több hír
NAPIbulvár
Hajdú Péter korábban biztos volt benne, hogy életében csak egyszer mondja majd ki a boldogító igent...
Tóth Gabi több évnyi szereplés után bejelentette, nem lesz többé mentor az X-Faktorban. Már csak az a..
Gubás Gabi Sarka Kata műsorában mesélt arról, miből gondolta, hogy talán sosem lehet gyereke.
NAPIAktuális
A Magyar Védőnők Egyesülete szeretné elérni azt is, hogy a munkában eltöltött időt figyelembe..
Fazekas Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy a klímaváltozás, a népességnövekedés, az átalakuló..
Trump Michael Flynn után elmozdította a Nemzetbiztonsági Tanácsából Kathleen Troia McFarland helyettes..
NAPIsport
A Nemzeti Sport információi szerint az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapata ma jelenti be, hogy..
A 13 éves ráckevei motokrosszos megnyerte a hollandiai Arnhemben a szuperkrossz Európa-bajnokságot.
Simon Higby és Clara Prior olyan kiegészítőt készített, ami pontosan úgy néz ki, mintha egy..
kapcsolódó
24 óra
CSAK RÖVIDEN
aktuális
?
KATEGÓRIÁK
siccpasik
napiászonline
Kövess minket!