Share on Google+
2014. június 3.,  kedd
NAPIAktuális

Defibrillátor a Vígszínházban

A színházak közül elsõként a Vígszínházban az életmentõ HELP Pont

Az átadás elõtt a társulat 11 mûvésze ( Borbiczki Ferenc, Epres Attila, Hegyi Barbara, Hullan Zsuzsa, Igó Éva, Józan László, Juhász István, Majsai-Nyilas Tünde, Molnár Áron, Pap Vera, Tornyi Ildikó) és Várnai Péter, a Vígszínház mûvészeti fõtitkára elvégezték a nemzetközi szabvány szerinti újraélesztés tréninget. A színházban lévõ HELP pont vészhelyzet esetén életmentõ segítséget nyújt, normál üzemmódban pedig kulturális, közérdekû és közhasznú információkat közöl a Vígszínházról, a színházi mûsorrendrõl, a HELP-rõl, és az életmentésrõl.

-1995 decemberében 35 éves, kedves kollégánknak, Várnagy Zoltánnak elõadás közben állt le a szíve. A kiérkezõ mentõk már nem tudták újraéleszteni, és tíz nap múlva a kórházban elhunyt. Ki tudja, ha a Vígszínházban már akkor lett volna újraélesztõ készülék, talán még ma is élne, az idén lenne ötven esztendõs. – mondta Eszenyi Enikõ, a színház igazgatója.

 A mûvésznõ elmondta, nagyon fontosnak tarja, hogy a kulturális intézmények közül elsõként csatlakoztak a HELP újraélesztõ programjához, és elhelyeztek egy életmentõ berendezést a színház elõcsarnokában, hiszen Budapesten minden órában egy fõvárosi polgár szorul segítségre közterületen, közlekedési eszközön, vagy közintézményben. Keringésleálláskor az elsõ 4 perc a legkritikusabb, így nagyon fontos, hogy azonnal, szakszerûen tudjunk segíteni a bajbajutottakon.

Hazánkban csaknem 25 ezer ember hal meg évente hirtelen szívleállásban, ami azt jelenti, hogy 20 percenként 1 ember veszti életét. A napokban ismét két telefonos életmentés történt Magyarországon, ám a legtöbb emberbõl hiányzik a segítségnyújtási szándék, a felkészültség valamint az eszköz. Ezért jött létre a HELP civil kezdeményezés 2009.júniusában.  A HELP (Human Emergency Life Point) célja, hogy felhívja a figyelmet a hirtelen szívhalálra, mint mindenkit érintõ közügyre, és tegyen is ellene. A HELP három fõ pillére a HELP Pont, HELP Oktatás és a HELP Életprogram. A HELP Pont egy kombinált életmentõ és szolgáltató állomás, amely a világon elõször egyesíti a laikus újraélesztés eszközigényét az interaktív kommunikációs szolgáltatással. A HELP Pont három alapegységbõl áll: Életmentõ táska: Félautomata defibrillátor; információs felület: nagyméretû LCD monitor ; kommunikációs egység: sms, touchscreen, wifi, webcam, bluetooth. Tehát, ha egy ember körülöttünk eszméletét veszti, leáll a keringése, a HELP Pontban megtaláljuk az újraélesztéshez szükséges felszereléseket, és instrukciókat kapunk, a mentõ megérkezéséig.  A HELP Oktatásokon megtanulhatjuk a HELP Pontok használatát, valamint a szakszerû újraélesztés menetét. A HELP Életprogram egy szemléletváltási program, ami fokozza a segítõkészségi hajlandóságot.

Az idén 114 éves Vígszínház az országban a színházak közül elsõként fogadja be ezt az életmentõ programot. A színházban a mai napon hivatalosan felavatták a defibrillátort is magában foglaló életmentõ állomást, így népszerûsíti a színház az újraélesztés fontosságát.

-Sokszor beszélgetünk arról, vajon mi az általános mûveltség. Szerintem, manapság már az újraélesztésnek, az elsõsegélynyújtásnak is hozzá kell tartoznia az általános mûveltséghez. Nagyon meglepõ számomra, hogy nincsenek ilyen kurzusok az általános iskolákban, hiszen ez nagyon fontos lenne. Most, hogy elvégeztem a kurzust, biztonsággal tölt el, hogy meg tudom menteni egy ember életét, ha arra kerülne a sor - mondta Hegyi Barbara. Tornyi Ildikó és Hullan Zsuzsa is hasonlóképpen nyilatkoztak a kurzusról.

- A családomban az apukámnak voltak gondok a szívével, nagyon sokat aggódtam érte, nehogy leálljon a szíve. Most már tudom, mit kell tennem, ha ilyen helyzetbe kerülök, és ez nagyon megnyugtató érzés.- tette hozzá Tornyi Ildikó.

Amennyiben szeretne csatlakozni az újraélesztõk táborához, az oktatásra a www.help.hu oldalon a „jelentkezés” rovatban.

 

Forrás: NapiászOnline/Nagy Bernadett
még több Aktuális
A Tesco nem tartotta be az időpontot az adatok elküldésével, így a dolgozók határozottan fognak..
"Ön egyetért-e a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazással?"..
Hétfőn tovább fokozódik a hőség és a héten minden nappal csak egyre melegebb lesz.
Sting 5 év elteltével október 13-án a Budapest Arénába ad nagy szabású rock koncertet, ahova 3 fős..
A kormány a jövőben is csak hozzátesz a családtámogatásokhoz, mert úgy véli, nincs jennél jobb..
Demonstrációt és munkalassítást tartanak a Tesco dolgozói, amennyiben a cég nem kezd bérfejlesztésbe..
még több hír
NAPIbulvár
Remek volt a sminkje, jó ruhát választott, és kifejezetten előnyös volt Rogán Cecília frizurája is a..
A sokszor ridegnek tűnő Victoria Beckham elképesztően keményen dolgozik azon, hogy a felépített..
A műsorvezető szereti teljesen lefoglalni magát. Két gyermek mellett ez nem is olyan lehetetlen. Most egy..
NAPIAktuális
A Tesco nem tartotta be az időpontot az adatok elküldésével, így a dolgozók határozottan fognak..
"Ön egyetért-e a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazással?"..
Hétfőn tovább fokozódik a hőség és a héten minden nappal csak egyre melegebb lesz.
NAPIsport
Hosszú Katinkát még a vizes vb utolsó napján is ünnepelhette a közönség, 400 méter vegyesen..
A Nemzeti Sport információi szerint az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapata ma jelenti be, hogy..
A 13 éves ráckevei motokrosszos megnyerte a hollandiai Arnhemben a szuperkrossz Európa-bajnokságot.
kapcsolódó
24 óra
CSAK RÖVIDEN
aktuális
?
KATEGÓRIÁK
siccpasik
napiászonline
Kövess minket!