Share on Google+
2015. április 26.,  vasárnap
NAPIAktuális

Minden devizahitelesnek döntenie kell: olcsó vagy biztonságos forinthitelt választunk?

A bankoknak április végéig kell a legtöbb devizahiteles ügyfelük részére megküldeni az elszámolási leveleket. Több százezren csak a következő hetekben tudják meg, hogy az elszámolás és forintosítás után mennyire csökkent a fennálló tartozásuk és a törlesztőrészletük. Aki nem elégedett, az választhat kedvezőbb hitelt vagy olyat is, ahol több évig fixálva van a törlesztő. Milliókat spórolhatunk, ha befixált törlesztőrészletű hitelünk van és a következő években elszállnak a kamatok.

A forintosított devizahitelnek pár havonta változhat a törlesztője


Sokan nem tudják, de az automatikusan forinthitellé konvertált devizahitel kamata a 3 havi bankközi kamatlábhoz, a 3 havi BUBOR-hoz van kötve, ami annyit jelent, hogy ha a Jegybanki alapkamat változni fog, akkor negyedéves késéssel a forinthitelünk törlesztője is átárazódik. A közeljövőben még további kamatcsökkenések várhatóak, ám ha visszatekintünk az elmúlt 10 évre, akkor láthatjuk, hogy kedvezőtlen gazdasági helyzetben drasztikusan megdrágulhat a hitelünk. Általánosságban 1 százalék kamatemelkedés 8 százalékos törelsztőrészlet növekedést okozhat, így mivel a lakáshitelek átlagos futamideje több, mint 10 év, előfordulhat, hogy a most nagyon kedvező törlesztőrészlet pár év múlva akár 20-30 százalékot is emelkedhet.


A legtöbb nagybank kínál olcsó és biztonságos hitelt is


A bankok nagy része már kirukkolt a legújabb, akciós hitelajánlatával. Számos konstrukciónál elengednek szinte minden kezdeti költséget, sőt vannak olyanok is, ahol még a közjegyzői díjat is megfizetik helyettünk. A legkedvezőbb kamatozású hiteleket 4 százalék alatti kamatokkal kínálják, de ezek is legfeljebb 6-12 hónapos késéssel megdrágulhatnak, ha a gazdasági helyzet rosszabbodik.


Akiknek fontos a kiszámíthatóság, és nem akarja, hogy a havi terhe akár negyedévente változzon, azok befixálhatják a törlesztőrészletet 3-5-10 vagy akár 20 évre is. Tehát nem biztos, hogy a minél olcsóbb hitelre váltás a legjobb megoldás, mert sokkal többet spórolhatunk hosszútávon, ha inkább biztonságos hitelt választunk. A biztonságért cserébe kissé magasabb kamatot kell fizetnünk, viszont ha megnézzük akár az utóbbi 13 év kamatváltozásait, láthatjuk, hogy a hitelkamatok milyen kiszámíthatatlanul alakultak. Aki nem szeretné, hogy a jövőben túl gyakran változzon a törlesztőrészlete, azoknak érdemes fix kamatozású hitelt választania.

Amikor megkaptuk az elszámoló levelet, érdemes megnézni, hogy van-e a jelenleginél biztonságosabb ajánlat a piacon. Fontos, hogy ne csak a saját bankunkhoz menjünk be, hanem a többi bank konstrukcióit is hasonlítsuk össze. Ebben nagy segítséget nyújthatnak az internetes hitel kalkulátorok.” tanácsolja Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője.

Amíg nem biztos az új hitel, ne mondjuk fel a régit


Habár az új forinthitelek olcsóbbak, mint anno a devizahitelek és már az árfolyam miatt sem kell aggódnunk, nem biztos, hogy a kiszemelt kamatokat mindenki megkaphatja. Amíg az új banknál nem kapunk hivatalos igazolást, hogy biztosan kiváltják a hitelünket a kinézett kondíciókkal, addig ne mondjuk fel a régi hitelt. Ezzel rengeteg felesleges adminisztrációt elkerülhetünk. Az elszámoló levél kézhezvételétől számítva 60 napig mondhatjuk fel a régi hitelünket én onnantól 3 hónapon belül kell azt a meglévő bankunknál lezárni. A döntéssel kapkodni nem érdemes, de a nagy ügyfélroham miatt akkor járunk a legjobban, ha minél hamarabb elkezdjük az ügyintézést.

Forrás: bankracio.hu
még több Aktuális
A Tesco nem tartotta be az időpontot az adatok elküldésével, így a dolgozók határozottan fognak..
"Ön egyetért-e a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazással?"..
Hétfőn tovább fokozódik a hőség és a héten minden nappal csak egyre melegebb lesz.
Sting 5 év elteltével október 13-án a Budapest Arénába ad nagy szabású rock koncertet, ahova 3 fős..
A kormány a jövőben is csak hozzátesz a családtámogatásokhoz, mert úgy véli, nincs jennél jobb..
Demonstrációt és munkalassítást tartanak a Tesco dolgozói, amennyiben a cég nem kezd bérfejlesztésbe..
még több hír
NAPIbulvár
Remek volt a sminkje, jó ruhát választott, és kifejezetten előnyös volt Rogán Cecília frizurája is a..
A sokszor ridegnek tűnő Victoria Beckham elképesztően keményen dolgozik azon, hogy a felépített..
A műsorvezető szereti teljesen lefoglalni magát. Két gyermek mellett ez nem is olyan lehetetlen. Most egy..
NAPIAktuális
A Tesco nem tartotta be az időpontot az adatok elküldésével, így a dolgozók határozottan fognak..
"Ön egyetért-e a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazással?"..
Hétfőn tovább fokozódik a hőség és a héten minden nappal csak egyre melegebb lesz.
NAPIsport
Hosszú Katinkát még a vizes vb utolsó napján is ünnepelhette a közönség, 400 méter vegyesen..
A Nemzeti Sport információi szerint az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapata ma jelenti be, hogy..
A 13 éves ráckevei motokrosszos megnyerte a hollandiai Arnhemben a szuperkrossz Európa-bajnokságot.
kapcsolódó
24 óra
CSAK RÖVIDEN
aktuális
?
KATEGÓRIÁK
siccpasik
napiászonline
Kövess minket!